Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júna - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. júna 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes prijme v súvislosti so schválením protiinflačného balíka sociálnych partnerov, predstaviteľov samosprávy aj zástupcov prorodinných organizácií. Viaceré mestá a samosprávy už vyzvali prezidentku, aby nepodpísala protiinflačný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali koncom mája, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 20,3 percenta hlasov. Druhý v poradí by skončil Smer-SD (14,9 percenta), po ňom nasleduje SaS (11,1 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Štvrté v poradí by skončilo Progresívne Slovensko (9,1 percenta). Nasledujú hnutie OĽANO (8,1 percenta), Republika (6,8 percenta), KDH (6,5 percenta) a Sme rodina (5,6 percenta).



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR zarábajú v tomto roku mesačne vyše 5000 eur, výška ich platu sa líši podľa miesta trvalého pobytu aj podľa toho, či sú vo vedení parlamentu a výborov NR SR alebo nie. Výška platu zákonodarcov sa každoročne vypočítava nanovo, ide o trojnásobok priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok.
Na archívnej snímke z 29. apríla 2022 poloprázdne plénum počas 65. schôdze NRSR v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Smer-SD prišiel s referendovou otázkou a o iniciatíve ide ďalej rokovať s partnermi. Uviedol to podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár v diskusnej relácii TV Markíza. Minister životného prostredia Ján Budaj poznamenal, že táto iniciatíva súvisí s rozhodnutím súdu o vine bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.



BratislavaNie je vylúčené, že sa koalícia rozpadne, ale pre krajinu treba urobiť maximum a využiť čas, ktorý na to volebné obdobie dáva. Uviedol to predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič. Mimoparlamentný Hlas-SD trvá na referende, ĽSNS nevylučuje, že ho podporí, ak bude mať zmysel. Podpredseda finančného výboru György Gyimesi odmieta, že sa svojimi krokmi snaží o rozpad koalície.



Bratislava
- Minister školstva Branislav Gröhling verí, že učitelia sa dočkajú lepších platov. Tvrdí, že absolvoval stretnutia so zástupcami Ministerstva financií SR a riešenie stojí na jednom podpise ministra financií Igora Matoviča. Skonštatoval to včera v diskusnej relácii TA3. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegirni hovorí, že učitelia sú rukojemníci sporov SaS a Matoviča.



Bratislava - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku má dnes a zajtra pokračovať proces v kauze objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovaných vrážd prokurátorov.



Moskva - Ruské rakety, ktoré v noci na nedeľu zasiahli Kyjev, zničili tanky, ktoré Ukrajine dodali európske krajiny. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom informovala, že ruská strela preletela aj v nebezpečnej blízkosti Južnoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin včera upozornil, že Moskva bude útočiť na nové ciele v prípade, ak Západ dodá Ukrajine rakety dlhého doletu. Nové dodávky zbraní majú podľa neho za cieľ "predlžovať konflikt".



Viedeň - Rakúsky kancelár Karl Nehammer vyzval na vytvorenie medzistupňa medzi spoluprácou a plným členstvom v Európskej únii pre krajiny ako Ukrajina a Moldavsko. Z aktuálnej diskusie o členstve Ukrajiny v EÚ je podľa neho potrebné vylúčiť emócie, pretože rýchly vstup Ukrajiny do eurobloku momentálne "nie je reálny". Ukrajina vyhlásila, že už má dosť "špeciálnych riešení" a samostatných modelov pre svoju integráciu do Európskej únie a chce plné členstvo.
Na archívnej snímke zo 16. januára 2022 rakúsky kancelár Karl Nehammer počas tlačovej konferencie vo Viedni.
Foto: TASR/AP

Ženeva - Laboratória potvrdili už 780 prípadov nákazy opičími kiahňami v 27 krajinách, v ktorých sa toto ochorenie bežne nevyskytuje. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá hodnotí globálne riziko spojené s týmto ochorením ako mierne.



Moskva - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zrušil svoju dnešnú návštevu Srbska po tom, ako okolité krajiny uzavreli svoj vzdušný priestor pre lietadlo, ktorým mal priletieť do Belehradu.