Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júna - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. júna 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú konať 29. októbra. Ich termín včera oficiálne vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár.



Bratislava – Slovensko malo pri schvaľovaní embarga Európskej únie na dovoz ruskej ropy tvrdo trvať na trojročnej výnimke. Aktuálne znenie sankčného balíka voči Rusku, ktorý v Bruseli odobril aj premiér Eduard Heger, poškodzuje Slovensko. Povedal to predseda Národnej rady SR Boris Kollár.



Bratislava - Minister financií Igor Matovič predloží zajtra na rokovanie vlády v jednom materiáli návrh na desaťpercentné zvýšenie platov v školstve spoločne s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a zvýšenie regulovaného odvodu.



Bratislava - Strana Sloboda a Solidarita odmieta vydieračské praktiky ministra financií Igora Matoviča. Liberáli tvrdia, že Matovič si berie učiteľov za rukojemníkov a spája ich s vyššími daňami. Opakovane vetujú vyššie dane a vyzývajú premiéra Eduarda Hegera, aby konečne zasiahol.



Bratislava - Minister financií a líder hnutia OĽANO Igor Matovič tvrdí, že legitimizácia Petra Pellegriniho (Hlas-SD) stranami SaS, Sme rodina a médiami je pľuvanec do očí všetkým čestným ľuďom na Slovensku.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka má výhrady k pozývaniu špeciálneho prokurátora na parlamentné výbory. Predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára požiadal o prijatie opatrení, ktoré majú tomu zabrániť. Kollár uznal Žilinkove argumenty.

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vakcínou účinnou proti opičím kiahňam by sa na Slovensku mali očkovať iba úzke kontakty s vysokým rizikom nákazy na ich vlastnú žiadosť a zdravotníci v profesionálnom riziku. Vyplýva to zo stanoviska Úradu verejného zdravotníctva SR.



Moskva - Rusko by aj napriek kríze vyvolanej vojnou na Ukrajine nemalo zatvárať americké veľvyslanectvo v Moskve, pretože dve najväčšie jadrové mocnosti sveta musia pokračovať v dialógu. Uviedol to americký veľvyslanec v Rusku John J. Sullivan.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že britský premiér Boris Johnson mu v telefonáte potvrdil dodanie nového balíka britskej vojenskej pomoci. Grécko svojich približne 100 obrnených vozidiel ruskej výroby dodá na Ukrajinu len v tom prípade, keď do Grécka dorazí sľúbená náhrada podobných vozidiel z Nemecka.



Praha - Český prezident Miloš Zeman tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin patrí pred vojnový súd.



Moskva - Rusko plánuje zareagovať na dodávky raketových systémov západných krajín Kyjevu tak, že ukrajinské jednotky zatlačí ďalej od svojich hraníc. Oznámil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že objem obilia, ktorý Ukrajina nedokáže exportovať pre blokády zo strany Ruska, by sa do jesene mohol minimálne strojnásobiť.



Mariupol - Ruskí predstavitelia v okupovanom Mariupole zatvorili toto juhoukrajinské prístavné mesto do karantény pre možné vypuknutie cholery. Mesto sa pripravuje na epidémiu, pretože sa v ňom hromadia mŕtve telá a odpadky.



Riga - Všetky televízne stanice so sídlom v Rusku budú mať v Lotyšsku zákaz vysielania v akejkoľvek podobe.



Moskva - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov kritizoval európske krajiny za to, že zablokovali jeho lietadlo na ceste do Srbska. Lavrov tak bol nútený zrušiť svoju včerajšiu návštevu Srbska. Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin sa preto vyhrážal niekoľkým európskym krajinám raketovým útokom.



Londýn - Poslanci britskej vládnucej Konzervatívnej strany včera potvrdili dôveru lídrovi strany a britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi. Získal podporu 58,8 percenta poslancov Konzervatívnej strany.

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Varšava - Poľská opozícia včera odsúdila opatrenie vlády nariaďujúce lekárom zostaviť register tehotenstiev a argumentovala, že to bude "nový nástroj na postihy proti ženám".



Trnava - Slovenskí futbalisti neuspeli vo svojom druhom vystúpení v 3. skupine C-divízie Ligy národov, keď podľahli Kazachstanu 0:1.