Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. júna 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd.



Bratislava - Premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala časť protiinflačného balíka. Minister financií Igor Matovič naopak čakal od prezidentky, že ho bude vetovať. Mrzí ho, že jemu ako predkladateľovi návrhu nedala priestor pomoc rodinám pred ňou obhájiť.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová prichádza na vyhlásenie, na ktorom oznámila svoje rozhodnutie v súvislosti so schváleným protiinflačným balíkom zákonov po sérií rokovaní s ekonomickými expertmi, sociálnymi partnermi a predstaviteľmi samospráv a ďalších organizácií v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 7. júna 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Líder SaS Richard Sulík mal možnosť obhájiť svoje zlyhania pri sankciách na ruskú ropu. Jeho neúčasť na včerajšej koaličnej rade je dôkazom toho, že na svoje zlyhanie nemá žiadne uveriteľné argumenty. Tvrdí to OĽANO vo svojom stanovisku. SaS pred včerajším zasadnutím oznámila, že sa koaličných rád nebude zúčastňovať. Argumentuje snahou o upokojenie situácie.



Bratislava Premiér Eduard Heger vedel ešte pred samitom v Bruseli o možných problémoch pre bratislavskú rafinériu Slovnaft v súvislosti s embargom na vývoz niektorých produktov vyrobených z ruskej ropy. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík. "Odpísal, že on už v tom konať nebude, že nech to robia Česi a Maďari," povedal Sulík. Mimoparlamentná strana Hlas-SD si myslí, že ak premiér Eduard Heger odmietol rokovať o lepších podmienkach pre Slovensko pri rope, nemá morálne právo zostať vo funkcii.



Bratislava - Opozičný Smer-SD podá zajtra návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Dôvodom má byť blamáž s ruskou ropou a poškodenie záujmov obyvateľov Slovenska.



Bratislava - Spájať zvyšovanie platov učiteľov so zvyšovaním daní na tabak, alkohol či hazard je absurdné. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík v reakcii na vyhlásenia ministra financií Igora Matoviča. Balík Igora Matoviča bude SaS podľa ministra Sulíka vetovať na vláde alebo v parlamente, požiada o jeho stiahnutie.



Bratislava - Premiér Eduard Heger naďalej odmieta rozhodnutie SaS vetovať zvyšovanie daní. Ak si však liberáli právo veta uplatnia, bude trvať na jeho rešpektovaní v záujme zachovania koalície.



Bratislava - Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera zrušil obvinenie z prečinu podplácania bývalému ministrovi financií a guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi.

Na snímke zľava prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, generálny prokurátor Maroš Žilinka a námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák počas brífingu k rozhodnutiu o mimoriadnom opravnom prostriedku 7. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Ankara - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov včera pricestoval na dvojdňovú návštevu Turecka, na ktorej má rokovať o odblokovaní vývozu pšenice z Ukrajiny.



Washington - Armáda Spojených štátov začala cvičiť ukrajinské sily v používaní sofistikovaných raketových systémov HIMARS, ktoré administratíva prezidenta Joea Bidena schválila ako pomoc Kyjevu. Rusko však vyhlásilo, že to môže spustiť jeho rozsiahlejšie nálety na Ukrajinu.



Brusel - Európska komisia oznámila, že Poľsko nedostane žiadne peniaze z fondu EÚ na obnovu po pandémii dovtedy, kým poľská pravicová vláda nestiahne reformy obmedzujúce slobodu súdnictva v krajine.



Washington - Svetová banka schválila ďalšie finančné prostriedky pre Ukrajinu vo výške 1,49 miliardy dolárov. Z prostriedkov by mala vláda v Kyjeve vyplácať mzdy štátnym zamestnancom.



Brusel - Európsky parlament nemôže bez jasného a významného pokroku v reformách súvisiacich s EÚ uvažovať o obnovení prístupových rokovaní s Tureckom. Vyplýva to zo správy, ktorú včera v Štrasburgu prijali poslanci EP.



Brusel - Do jesene 2024 sa koncovka USB Type-C stane spoločným typom nabíjačky pre všetky mobilné telefóny, tablety a fotoaparáty v krajinách EÚ. Dohodli sa na tom vyjednávači Európskeho parlamentu a francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.



Bratislava - Štefan Tarkovič už nie je tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu ho odvolal z postu deň po prehre v domácom stretnutí Ligy národov s Kazachstanom 0:1.

Na snímke hlavný tréner Slovenska Štefan Tarkovič reaguje na neplatný gól počas zápasu druhého kola tretej skupiny C-divízie Ligy národov vo futbale Slovensko - Kazachstan v Trnave 6. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Šamorín - Kapitán slovenských futbalistov Milan Škriniar pre zranenie nepocestuje na zápasy Ligy národov v Azerbajdžane a Kazachstane.