Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. júna 2022 – 5.45 h.


Bratislava - Nájomné bývanie bude na Slovensku podporené zo strany štátu. Počíta s tým zákon o štátnej podpore nájomného bývania, ktorý podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová mala pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. Zrušila preto svoj pracovný program na najbližšie dni.



Bratislava - Premiér Eduard Heger rešpektuje veto strany SaS na zvýšenie daní z alkoholu a hazardu, ktorým chcel minister financií Igor Matovič podmieniť zvýšenie platov učiteľov. Podľa premiéra je však veto v rozpore s programovým vyhlásením vlády. O zvyšovaní platov učiteľov sa ale bude ešte diskutovať. Po rokovaní vládneho kabinetu to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, ktorý očakáva dohodu.



Bratislava - Premiér Eduard Heger vyzval poslancov Národnej rady SR, ktorí rozmýšľajú, že by podporili návrh na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nenabehli na toto "lacné divadlo". Poslanci Smeru-SD majú dnes podať návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva. Dôvodom má byť blamáž s ruskou ropou a poškodenie záujmov obyvateľov Slovenska.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 83. zasadnutia vlády SR 8. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Líder Smeru-SD Robert Fico včera vyhlásil, že opozícia chce zajtra predstaviť definitívne znenie referendovej otázky a začať zber podpisov za vyhlásenie referenda, ktoré by malo viesť k predčasným parlamentným voľbám.



Bratislava - Slovensko doposiaľ podporilo Ukrajinu vojenskou pomocou v hodnote približne 154 miliónov eur.



Bratislava - Policajné vozidlá budú mať nový žlto-modrý dizajn. Súčasné autá sa prelepovať nebudú, pretože by to bolo finančne nákladné. Zmeny sú súčasťou pripravovanej reformy a modernizácie Policajného zboru.



Bratislava - Kandidáti alebo politické strany môžu podať kandidátnu listinu do volieb do orgánov samosprávnych krajov a do komunálnych volieb najneskôr do 30. augusta. Spojené voľby sa budú konať 29. októbra.



Ankara - Rusko je v spolupráci s Tureckom pripravené garantovať bezpečnosť plavidiel z ukrajinských prístavov, ktoré sa budú plaviť cez Bosporský prieliv.



Kyjev - Ukrajina oznámila, že nebude odstraňovať míny nastražené vo vodách okolo čiernomorského prístavu Odesa. Odvolala sa pritom na pretrvávajúcu hrozbu útokov ruskej armády na mesto a priľahlé pobrežie.



Kyjev - Kľúčové východoukrajinské mesto Severodoneck je po krutých bojoch teraz "z veľkej časti" pod ruskou kontrolou, pričom susedné mesto Lysyčansk utrpelo nesmierne škody. Včera to viedol Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti.

Na satelitnej snímke budovy zničené okolo nemocnice v ukrajinskom meste Severodoneck v utorok 7. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Delostrelecké systémy, ktoré na Ukrajinu dodali západné krajiny, už teraz pomáhajú meniť situáciu a je len "otázkou času", kedy sa Ukrajine podarí dobyť späť značnú časť územia na juhu krajiny. Vyhlásil to gubernátor ukrajinskej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.



Washington - Americká Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona, ktorý obsahuje viacero obmedzení v súvislosti s držbou zbraní vrátane zvýšenia minimálneho veku na kúpu poloautomatickej zbrane z 18 na 21 rokov. Návrh zákona však zrejme teraz neschváli americký Senát.



Praha - Český prezident Miloš Zeman odmietol vyhovieť žiadostiam 127 českých občanov, ktorí prejavili záujem o vstup do ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa bráni proti útočiacim ruským silám.



Brusel - V roku 2021 došlo v členských krajinách Európskej únie k zneužitiu viac ako pol miliardy eur získaných z eurofondov. Informoval o tom Európsky úrad pre boj proti podvodom.



Brusel - Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton povedal Maďarsku, aby pozastavilo diskriminačné ceny pohonných látok pre vozidlá so zahraničnými poznávacími značkami. V opačnom prípade riskuje súd.



Brusel - Európsky parlament podporil revíziu noriem emisií oxidu uhličitého pre nové osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá. Návrh Európskej komisie predpokladá dosiahnutie cestnej dopravy s nulovými emisiami do roku 2035.



Poprad - Slovenské volejbalové reprezentantky sa s tohtoročnou Zlatou Európskou ligou rozlúčili prehrou. Včera v Poprade podľahli Chorvátsku 2:3. Ani muži neuspeli vo svojom treťom vystúpení v Zlatej Európskej lige. S Portugalskom prehrali 2:3.