Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. júna 2022 – 5.45 h.


Bratislava Vláda na svojom dnešnom rokovaní má odobriť trojpercentné zvýšenie platov v štátnej službe od 1. júla. Takisto bude rokovať o štátnych stimuloch pre viaceré investície zahraničných firiem na Slovensku.



Bratislava - Ochotu podať výpoveď doteraz deklarovalo okolo 3000 lekárov z nemocníc. Po včerajšom stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský s tým, že lekári nedostali jasnú odpoveď na ich požiadavky. Premiér Eduard Heger vníma požiadavky zdravotníkov, ich vyriešenie však podľa neho vyžaduje identifikáciu a schválenie dodatočných opatrení, na ktorých zatiaľ nie je dohoda.

Na archívnej snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava – Vláda sociálne ponižuje ľudí na Slovensku, ktorí sú vystavení zdražovaniu energií, pohonných látok, ale aj potravín. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Dodal, že sa očakáva "drastické" zdražovanie školského stravovania.



Bratislava - Inflácia v máji medziročne rástla už šestnásty mesiac za sebou. Kým jej hodnota v januári bola na úrovni 8,4 %, v máji sa dostala na nové 22-ročné maximum, a to 12,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad.



Pezinok – Obžalovaný Tomáš Sz. pred senátom Špecializovaného trestného súdu potvrdil, že si u neho mal Zoltán A. objednať vraždy troch súčasných prokurátorov. Vykonať ich mal spolu s bratrancom Miroslavom M.

Na archívnej snímke Tomáš Sz.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku dnes v Bratislave organizuje protestné zhromaždenie, ktoré sa začne o 13.30 h na Námestí SNP. Školskí odborári sú presvedčení, že všetci zamestnanci škôl si zaslúžia dôstojné ohodnotenie.



Žiar nad Hronom – Iniciatíva Pomôžme Slovalcu – zachráňme výrobu hliníka v SR žiada vládu SR o záchranu hlinikárne v Žiari nad Hronom. Včera spustila i zber podpisov pod petíciu, v ktorej volá po úprave kompenzácií vyplácaných energeticky náročným podnikom z Environmentálneho fondu.



Prešov - Na oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove prijali pacientku s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou.



Kyjev - Počet obrobených polí na Ukrajine klesol od začiatku ruskej vojenskej invázie o štvrtinu, povedal námestník ukrajinského ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj.



Washington - Americký prezident Joe Biden predstavil plán západných spojencov na vybudovanie dočasných skladov v blízkosti hraníc s Ukrajinou na zabezpečenie vývozu obilia, ktorý Rusko znemožňuje blokádou ukrajinských čiernomorských prístavov.



Paríž - Viac než 14 percent svetovej populácie sa nakazilo lymskou boreliózou, najbežnejším ochorením prenášaným kliešťami. Stredná Európa má najvyššiu mieru infekcie (20 percent prípadov), zatiaľ čo najviac ohrození sú muži vo veku nad 50 rokov žijúci na vidieku.

Na snímke kliešte v Petriho miske.
Foto: TASR - František Iván


Brusel - Európska únia podpíše zmluvu s nezverejneným výrobcom vakcín o dodávke približne 110.000 dávok očkovacej látky proti opičím kiahňam, ktoré sa začnú distribuovať koncom júna.



Brusel - Vyjednávači Európskeho parlamentu a francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ dosiahli predbežnú politickú dohodu o predĺžení platnosti tzv. covidpasov o jeden rok. Predĺženie umožní ich držiteľom aj naďalej používať tento dokument na cestovanie po celej EÚ po uplynutí platnosti nariadenia, ktorým je 30. jún 2022.



Kolombo - Srí Lanka schválila štvordňový pracovný týždeň pre zamestnancov verejného sektora, ktorý im má pomôcť vyrovnať sa s nedostatkom pohonných hmôt a podporiť ich v pestovaní potravín.



Amsterdam - Ceny zemného plynu v Európe včera výrazne vzrástli. Dôvodom bolo zníženie ruských dodávok a meškanie dodávok skvapalneného plynu z USA.



Edinburgh - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová včera oznámila iniciatívu za nové referendum o nezávislosti Škótska od Británie.



Haag - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg povedal, že Ukrajina by mala dostať ďalšie ťažké zbrane, aby dokázala odolať ruskej agresii na východe krajiny.

Na snímke uprostred generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, vľavo dánska premiérka Mette Frederiksenová a vpravo holandský premiér Mark Rutte počas stretnutia v rámci príprav madridského summitu NATO v holandskom Haagu 14. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Grenchen - Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom 3. etapy pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec tímu TotalEnergies si v prebiehajúcej sezóne pripísal premiérový triumf.