Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 29. júna 2022 - 5.45 h.

Madrid - Turecko podporí vstup Fínska a Švédska do NATO. K prelomu v tejto otázke došlo po tom, ako sa Fínsko a Švédsko v memorande s Tureckom zaviazali plne spolupracovať v boji proti Strane kurdských pracujúcich, ktorú považujú za teroristickú organizáciu okrem Turecka i západné krajiny.



Bratislava - Vláda odsúhlasila pristúpenie Švédska a Fínska do NATO. Prezidentke Zuzane Čaputovej odporučila podpísať príslušné protokoly. Následne ich má kabinet ratifikovať.



Moskva - Akýkoľvek zásah súvisiaci so situáciou na polostrove Krym zo strany členského štátu Severoatlantickej aliancie sa rovná vyhláseniu vojny Rusku, ktorá by mohla viesť až k tretej svetovej vojne. Vyhlásil to podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.



Moskva - Rusko zastaví svoju ofenzívu, ak sa Ukrajina vzdá, uviedol včera Kremeľ. Zároveň vyzval Kyjev, aby nariadil svojim vojakom zložiť zbrane.



Bratislava - Premiér Eduard Heger chce zachovať stabilitu vlády. Hovorí o potrebe zotrvať v štvorkoalícii. Vyplýva to z jeho vyjadrenia pre médiá.



Bratislava - Poslanci Národnej rady včera podržali ministra hospodárstva Richarda Sulíka vo funkcii. Takisto aj minister životného prostredia Ján Budaj ostáva vo funkcii. Dnes sa začne mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana.

Na snímke vľavo premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a vpravo minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) po neúspešnom odvolávaní poslancami NR SR počas 66. schôdze Národnej rady SR 28. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Dnes budú zákonodarcovia voliť nového generálneho riaditeľa RTVS. Vyberať môžu z ôsmich kandidátov.



Bratislava - Hnutie OĽANO má dve náhrady za svojho nominanta na poste ministra zdravotníctva. Uviedol to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Mená neprezradil. Myslí si, že odvolanie ministra sa bude riešiť možno v lete.



Bratislava - Slovensko nakúpi od Švédska 152 pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel CV9035 v hodnote vyše 1,6 miliardy eur.



Bratislava - Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík má do 12. júla predložiť vláde plán zabezpečenia dodávok zemného plynu na územie SR na roky 2023 až 2024 pre prípad prerušenia jeho dodávok z Ruskej federácie.



Bratislava - Nosenie respirátorov môže byť najbližšie mesiace v niektorých situáciách opäť povinné, zavádzanie reštrikčných opatrení sa nezvažuje. Vyplýva to z krátkodobej stratégie manažmentu pandémie ochorenia COVID-19, ktorú pripravil rezort zdravotníctva.



Bratislava - Celková výška zdrojov z fondov EÚ pre Program Slovensko je 12,594 miliardy eur.



Berlín - Francúzsky prezident Emmanuel Macron po skončení summitu G7 vyhlásil, že Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine. Zároveň potvrdil, že skupina G7 bude naďalej podporovať Ukrajinu a nepoľaví v sankciách tak dlho, ako to bude potrebné.



Elmau - Lídri skupiny G7 založia do konca tohto roka tzv. klimatický klub, ktorého cieľom je umožniť krajinám koordinovať a urýchliť snahy o zvládnutie globálneho otepľovania.



Madrid - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg naliehal na lídrov NATO, ktorí sa stretli na dvojdňovom samite v Madride, aby naďalej podporovali Ukrajinu v boji proti ruskej agresii.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že požiar v nákupnom centre v ukrajinskom meste Kremenčuk spôsobil výbuch munície pre západné zbrane uskladnenej v blízkosti obchodného centra.

Hasiči odpratávajú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Kremenčuk 28. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty zakázali dovoz zlata z Ruska. Týmto spôsobom zvyšujú tlak na Moskvu pre jej vojnu proti Ukrajine.



Kyjev - Rusko do zajtrajšej polnoci zablokuje obnovenie mandátu stálej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na Ukrajine, ktorá tam pôsobí už 23 rokov.



Trnava - Slovenskí mládežnícki futbalisti si vybojovali účasť na budúcoročných MS20. V stretnutí play off na domácich ME19 zdolali včera v Trnave rakúskych rovesníkov 1:0.



Wimbledon – Do druhého kola grandslamového turnaja vo Wimbledone sa zo slovenských tenistov prebojovali Alex Molčan, Kristína Kučová a Anna Karolína Schmiedlová.