Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. júna 2022 - 5.45 h.

Madrid - Severoatlantická aliancia na samite v Madride včera rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov.



Madrid - Rusko predstavuje najvážnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť spojencov združených v NATO a tiež pre mier a stabilitu v euroatlantickom priestore. Uvádza sa vo vyhlásení účastníkov summitu Severoatlantickej aliancie v Madride.



Ašchabad - Rusko nemá "nijaký problém" so vstupom Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin. Dodal však, že ak by v týchto krajinách došlo k nasadeniu "vojenských kontingentov a vojenskej infraštruktúry", Rusko by bolo "povinné reagovať zrkadlovo" a vytvoriť pre ne rovnakú hrozbu, akú by oni predstavovali pre Moskvu.



Madrid - Hlavy štátov a vlád 30 členských štátov NATO sa počas prvého dňa summitu v Madride rozhodli výrazne posilniť východné krídlo Aliancie. Zároveň Severoatlantická aliancia prehĺbi spoluprácu s partnermi v indotichomorskom regióne.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú na spoločnej fotografii po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride 29. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Peking - Čína vyzvala Severoatlantickú alianciu, aby sa vzdala spôsobu myslenia z čias studenej vojny a nevyvolávala konflikty vo svete. Aliancia by sa mala vzdať svojej praxe vytvárania nepriateľov a nepokúšala sa rozložiť Áziu a celý svet, ako to urobila v Európe.

Bratislava - Poslanci Národnej rady včera nezvolili nového generálneho riaditeľa RTVS. Ani jeden z kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Do druhého kola voľby postúpili Ľuboš Machaj a Jaroslav Rezník. Ďalšie kolo voľby bude dnes po 11.00 hodine.

Na snímke poslanci Národnej rady SR počas verejného hlasovania voľby generálneho riaditeľa RTVS počas 66. schôdze Národnej rady SR 29. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - V pléne Národnej rady sa dnes bude hlasovať o vyslovení nedôvery ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi. Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer-SD.



Bratislava - Národná rada schválila novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá má zlepšiť dostupnosť, kvalitu a efektívnosť dlhodobej paliatívnej zdravotnej starostlivosti.



Vysoké Tatry – Združenie miest a obcí Slovenska chystá protestné zhromaždenia v regiónoch aj v hlavnom meste. Uviedol to predseda ZMOS Branislav Tréger s tým, že štrajkovať budú od 1. júla. Mestá a obce budú musieť podľa neho pristúpiť k úsporným rozpočtovým opatreniam, pretože výpadok samospráv na základe novely dani z príjmov do konca budúceho roka sa odhaduje na úrovni 612 miliónov eur. Riaditeľ Národného kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy uviedol, že takmer 58 percent samospráv, ktoré kontrolovali, muselo dofinancovať prenesené kompetencie zo strany štátu.



Bratislava - Proces voľby poštou zo zahraničia sa má zjednodušiť. Žiadosti by sa mohli podávať cez aplikáciu. Voľba zo zahraničia sa má zároveň umožniť aj pri prezidentských voľbách.



Bratislava – Dnes sa naposledy v tomto školskom roku otvoria školské brány pre približne 708.000 žiakov. Zajtra sa začínajú letné prázdniny. Vyučovanie v školskom roku 2022/2023 sa začne v pondelok 5. septembra.



Madrid - Spojenci NATO budú pokračovať v dodávaní zbraní na Ukrajinu počas jej vojny proti Rusku dovtedy, kým to bude nutné. Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz.

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit Severoatlantickej aliancie (NATO) v Madride 29. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Madrid - Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty pošlú do Európy ďalších vojakov a techniku na posilnenie obrany na pevnine, vo vzduchu i na mori.



Ašchabad - Ruský prezident Vladimir Putin odmietol zodpovednosť ruskej armády za pondelňajší raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk, pri ktorom podľa Kyjeva zahynulo najmenej 18 osôb a približne ďalších 60 utrpelo zranenia.



Varšava - Poľsko privítalo prísľub amerického prezidenta Joea Bidena zriadiť v Poľsku veliteľstvo 5. zboru pozemných síl americkej armády.



Budapešť - Maďarsko prijalo dekrét, ktorý vláde umožňuje prevziať dohľad nad strategicky dôležitými energetickými firmami a prevádzkovateľom plynovodnej siete FGSZ.



Luxemburg - Európska únia schválila ukončenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi v Európe do roku 2035.



Toronto – Slovenský útočník Juraj Slafkovský by sa mohol stať draftovou jednotkou NHL 2022. Tvrdí to hokejový expert a publicista kanadskej televízie TSN Bob McKenzie.