Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. júla 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Pokiaľ by sa voľby do Národnej rady SR konali koncom júna, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 20,5 percenta hlasov. Druhý by skončil Smer-SD (14,4 percenta), po ktorom nasleduje SaS (9,6 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Štvrté by skončilo Progresívne Slovensko (9,1 percenta). Nasledujú hnutie Sme rodina (7,6 percenta), OĽANO (7,1 percenta), Republika (6,8 percenta) a KDH (6,7 percenta).



Vyšehrad - Slovensko dnes prevezme v poradí už šieste predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke. Predsedať bude do júna 2023.



Bratislava - Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj. Hlasovalo zaňho 89 poslancov zo 122 prítomných.

Na snímke kandidát Ľuboš Machaj počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS na Výbore NR SR pre kultúru a médiá v Bratislave 13. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava – Napriek prijatiu rodinného balíčka, ktorý zvyšuje daňový bonus a znižuje tak výšku podielových daní pre obce a mestá, dostanú samosprávy viac peňazí, ako plánoval rozpočet. Povedal to minister financií Igor Matovič.



Bratislava - Slovensko by malo mať k dispozícii v tomto roku oproti schválenému rozpočtu navyše 1,52 miliardy eur a v budúcom by mal rast príjmov oproti rozpočtu dosiahnuť 1,976 miliardy eur. Dôvodom je inflácia, ale aj zlepšený výber daní. Inflácia by mala na Slovensku v tomto roku dosiahnuť úroveň 11,6 % a hrubý domáci produkt by sa mal zvýšiť o 1,9 %.



Bratislava - Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík predstavil tretí balíček na zlepšenie podnikateľského prostredia, tzv. tretie podnikateľské kilečko s takmer 300 opatreniami.



Bratislava - Obvinení predseda Smeru-SD Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák sa obrátili na Generálnu prokuratúru. Žiadajú o zrušenie svojich obvinení.



Bratislava - Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan má dôveru koalície, uviedol premiér Eduard Heger po neúspešnom pokuse opozície odvolať ministra v Národnej rade SR.

Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas hlasovania o odvolaní ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana (nominant OĽaNO) na 66. schôdzi NRSR v Bratislave 30. júna 2022. F
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava – Od dnes vstupuje do platnosti povinnosť zaokrúhľovania konečnej sumy nákupov v hotovosti na najbližších päť centov. Zaokrúhľovanie neznamená zrušenie jedno a dvojcentových mincí.



Brno - Český exprezident Václav Klaus a bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar sa včera po 30 rokoch stretli v brnenskej vile Tugendhat, kde svojho času rokovali o rozdelení Československa. Obaja tvrdili, že keď v roku 1992 zasadli za rokovací stôl, o rozdelení federácie už bolo rozhodnuté. „Nám išlo o to, aby sme po sebe nestrieľali," povedal Klaus. "Zásada bola, aby sme nedopustili konflikt medzi našimi národmi," dodal Mečiar. Podľa neho sa vtedajší prezident Václav Havel snažil o nastolenie prezidentského systému, to mu však neprešlo.



Madrid - Švédsko a Fínsko budúci utorok podpíšu protokoly o pristúpení k Severoatlantickej zmluve.



Madrid - Členské štáty Severoatlantickej aliancie chcú do konca roka 2030 navýšiť spoločné výdavky o viac než 20 miliárd eur. Zhodli sa na tom na summite v španielskej metropole Madrid.



Moskva - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyhlásil, že medzi Ruskom a Západom sa spúšťa nová "železná opona".



Madrid - Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na summite NATO v Madride prisľúbil krajinám v Afrike a na Blízkom východe zvýšenú podporu. Aliancia tak chce konkurovať narastajúcemu vplyvu Ruska a Číny v týchto regiónoch.



Moskva - Moskva je otvorená dialógu o strategickej stabilite a nešírení jadrových zbraní, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.



Varšava - Poľsko dokončilo 187 kilometrov dlhý plot na svojich hraniciach s Bieloruskom, ktorý mu má pomôcť zamedziť nelegálnej migrácii. Jeho výstavba trvala len päť mesiacov.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa prihovára počas tlačovej konferencie pri novopostavenom plote na hraniciach Poľska s Bieloruskom pri pohraničnej obci Kuznice 30. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Kodaň - Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že počas leta očakáva v Európe "vysoké počty" prípadov nákazy novým koronavírusom. Jeho šírenie sa za posledný mesiac strojnásobil.



Wimbledon - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová rovnako ako jej krajanka Kristína Kučová neprešla cez 2. kolo dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Do 3. kola dvojhry sa prebojoval slovenský tenista Alex Molčan.