Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. augusta 2022 - 5.45 h.


Washington - Americký prezident Joe Biden potvrdil v noci na dnes zabitie vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího v Afganistane. O život prišiel pri vzdušnom útoku dronom, na ktorý americký prezident udelil povolenie. Smrť Zawahrího je najväčším úderom pre al-Káidu od zabitia jeho zakladateľa Usámu bin Ládina americkými jednotkami v roku 2011.

Na tejto fotke z roku 1998, ktorá bola sprístupnená 19. marca 2004, Ayman al-Zawahri pózuje na fotografii v Chost, Afganistan.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Krajský súd v Bratislave v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky Zuzany Čaputovej. Je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií. Proti tomuto rozhodnutiu už nie je možné podať odvolanie. Včera o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky Jozef Matej.



New York - Jadrová vojna by nemala víťaza a nikdy by nemala byť rozpútaná, uviedol včera ruský prezident Vladimir Putin v liste adresovanom účastníkom konferencie o plnení Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.



New York - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken obvinil Rusko zo zastrašovania a vyhrážania sa jadrovými zbraňami. Povedal to v príhovore na desiatej konferencii o plnení Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.



Praha – Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko sa hasičom včera večer podarilo po viac ako týždni dostať pod kontrolu. Plocha, na ktorej hasiči zasahujú, sa zmenšila na 600 hektárov.

Dva slovenské vrtuľníky nasadené na hasenie požiaru v českom národnom parku České Švajčiarsko v piatok 29. júla 2022 vykonali 137 zhodov na požiarisko. Na snímke dym z požiaru v českom národnom parku České Švajčiarsko v piatok 29. júla 2022.
Foto: TASR - Prezídium HaZZ


Bratislava - Situácia so suchom sa na Slovensku v porovnaní s uplynulými týždňami zlepšila. Z hľadiska pôdneho sucha zasahuje začínajúce sucho približne 23 percent územia. Mierne až extrémne sucho je lokálne na strednom a východnom Slovensku. Z pohľadu meteorologického sucha aktuálne prevládajú v krajine normálne až mierne suché podmienky.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že v súčasnosti je ešte "príliš skoro" na vyvodzovanie záverov a oslavu po tom, čo z ukrajinského prístavu Odesa vyplávala loď s nákladom ukrajinských obilnín na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN. TASR správu prevzala z agentúry AFP.



Kyjev - Všetky pokusy ruských inváznych síl o postup v Doneckej oblasti za uplynulých 24 hodín boli odrazené. Včera to uviedol ukrajinský generálny štáb vo svojej najnovšej správe o situácii na bojisku. Informovala o tom stanica CNN.



Bratislava - Vo veku 84 rokov zomrel koncom minulého týždňa po krátkej a ťažkej chorobe grafický dizajnér, architekt a typograf Karol Rosmány, ktorý je napríklad autorom loga Verejnosti proti násiliu či loga Študentského hnutia.

Na snímke Karol Rosmány, 17. decembra 2019, pred pamätnou tabuľou s jeho logami, ktorá bola odhalená na budove Filozofickej fakulty Univerzity Komenského na Gondovej ulici pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie v Bratislave 14. novembra 2019.
Foto: TASR – Pavol Demeš


Washington - Čína sa zrejme stavia do pozície, v ktorej chce predviesť ukážku vojenskej sily v súvislosti so situáciou týkajúcou sa Taiwanu. Vyhlásil to včera hovorca Bieleho domu John Kirby, podľa ktorého by Čína mohla pristúpiť aj k odpáleniu strely v blízkosti tohto ostrovného štátu.



Varšava - To, čo Ukrajina zažíva počas súčasnej ruskej invázie, je porovnateľné s tým, čo Poľsko prežilo počas druhej svetovej vojny. Poľský prezident Andrzej Duda to povedal počas návštevy výstavy záberov z Mariupola a Varšavy.



Moskva – Ruskí poslanci predložili návrh zákona, ktorý by zakázal adopcie ruských detí občanmi krajín považovaných Moskvou za "nepriateľské". TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.



Varese - Slovenský veslár Peter Strečanský získal na MSJ vo Varese historickú bronzovú medailu. Vo finále juniorského skifu finišoval na treťom mieste za domácim Talianom Marcom Pratim a Nemcom Corneliusom Conradom. Navyše si vytvoril nový osobný rekord, ktorý má hodnotu 7:02,12 min.



Red Deer - Slovenským hokejistom do 18 rokov nevyšiel vstup do turnaja Hlinka Gretzky Cup v kanadskom meste Red Deer. V dueli A-skupiny prehrali so Švédmi 1:4. Mladí Slováci nastúpia v ďalšom zápase proti Nemecku.



Handlová – Tréner basketbalového klubu MBK Baník Handlová nebude v sezóne 2022/2023 Srb Nenad Miloševič, ale 54-ročný Chorvát Tihomir Bujan.