Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Minimálny vymeriavací základ by sa mal po novom zaviesť aj u zamestnancov, a to vo výške minimálnej mzdy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý ministerstvo zdravotníctva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Jej účinnosť navrhuje od 1. januára 2023.



Bratislava – Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť zvýšila oproti júnovej prognóze odhadovanú úroveň deficitu verejnej správy v roku 2022 o 59 miliónov eur. Deficit tak môže dosiahnuť úroveň 3,972 miliardy eur.



Bratislava - Slovensko za predchádzajúcich desať rokov pomerne výrazne spomalilo dobiehanie najvyspelejších krajín EÚ. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií.



Bratislava - Na príspevkoch za ubytovanie odídencov z Ukrajiny za jún vyplatia vyše 5,7 milióna eur. Príspevky v súčasnosti samosprávy rozosielajú ubytovateľom.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia SR predloží vláde na jeseň akčný plán na ochranu vôd v Chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov.



Bratislava - Zdravotníci sa v nemocniciach stretávajú s verbálnymi aj fyzickými útokmi. Sestry a pôrodné asistentky sa najviac stretávajú s agresivitou na urgentných príjmových oddeleniach alebo v ambulanciách. Uviedla to prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.



Piešťany - Združenie miest a obcí, región JE Jaslovské Bohunice vyhlásilo petíciu proti návrhu zmien grafikonu vlakovej dopravy 2023, ktorý od decembra plánuje zrušiť zastavovanie väčšiny diaľkových vlakov osobnej prepravy v železničných staniciach Leopoldov a Piešťany. Finálna verzia nového železničného grafikonu by mala byť hotová do konca augusta. Včera to uviedol minister dopravy Andrej Doležal.



Moskva - Kremeľ včera uviedol, že je pripravený rokovať so Spojenými štátmi o kontrole jadrového arzenálu.



Tchaj-pej - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pricestovala včera na Taiwan aj napriek vyhrážkam Číny pred vážnymi dôsledkami takejto návštevy. Čína považuje tento fakticky nezávislý ostrov za súčasť svojho územia. Rusko označilo jej návštevu za "čistú provokáciu". Severná Kórea túto návštevu odsúdila a označila ju za "drzé zasahovanie" Washingtonu do vnútorných záležitostí iného štátu.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (tretia sprava) a taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu (prvý zľava) na letisku v Tchaj-peji na Taiwane 2. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko uviedlo, že USA sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, pretože americkí tajní agenti schvaľujú a koordinujú ukrajinské raketové útoky na ruskú armádu.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera telefonicky diskutoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom o ďalšej vojenskej podpore aliancie pre Kyjev.



Kyjev - Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne dobyť 53 obcí v prevažne Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.



Washington - Americké ministerstvo obrany poprelo tvrdenia Moskvy, že od začiatku konfliktu na Ukrajine ruské jednotky zničili šesť raketových systémov HIMARS americkej výroby.



Moskva - Ruský najvyšší súd včera klasifikoval ukrajinský pluk Azov ako teroristickú organizáciu.



Istanbul - Prvá loď s nákladom obilnín, ktorá počas vojny vyplávala zo zablokovaných ukrajinských prístavov, včera bezpečne zakotvila pri pobreží Turecka. Ankara očakáva zhruba jednu loď s obilninami z Ukrajiny každý deň, ak sa bude dohoda o vývoze dodržiavať.

Na snímke nákladná loď Razoni, ktorá sa plaví pod vlajkou Sierry Leone, sa plaví z prístavu v Odese na Ukrajine v pondelok 1. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - Americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo Američanov cestujúcich do zahraničia pred možnými útokmi a vyzvalo ich, aby boli ostražití. Toto upozornenie súvisí so zabitím šéfa teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího v Afganistane.



Brusel - Európska komisia podpísala zmluvu, ktorá umožní členským štátom Európskej únie kúpiť až 250 miliónov dávok novej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vyvinutej španielskou farmaceutickou spoločnosťou HIPRA.



Paríž - Celkovo 2171 ľudí sa vo Francúzsku nakazilo opičími kiahňami. Francúzsko je jednou z prvých krajín ponúkajúcich bezplatné očkovanie proti tomuto ochoreniu.



La Rochelle - Slovenské tenistky do 18 rokov zabojujú o titul na majstrovstvách Európy tímov vo francúzskom La Rochelle. Vo včerajšom semifinále si poradili s tretím nasadeným Talianskom 2:1. Slovenský tím chlapcov do 18 rokov zabojuje v rovnakom dejisku o tretie miesto.