Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. augusta 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Policajný vyšetrovateľ navrhol podať obžalobu na obvineného expremiéra Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka a ďalších v kauze Súmrak. Návrh špeciálnej prokuratúre doručili v pondelok 1. augusta. Poverený zástupca špeciálneho prokurátora vrátil vec vyšetrovateľovi s pokynom na doplnenie dokazovania. Líder strany Smer-SD Robert Fico v reakcii uviedol, že vymyslený politický proces proti predstaviteľom Smeru-SD sa nedá viesť zákonne.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR chce minimalizovať podvodné prepoistenia. Po novom by nábor nemohli robiť finanční agenti či sprostredkovatelia. Má sa zabrániť aj zbieraniu prihlášok od ľudí na uliciach či v nákupných centrách.



Bratislava - Na kandidátovi na funkciu verejného ochrancu práv ešte nie je politická dohoda, uviedla vicepremiérka Veronika Remišová.



Bratislava - Cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku už prekročila psychologickú hranicu 400 eur za megawatthodinu.



Bratislava - Na Slovensku pracuje príliš málo ľudí, čo znižuje ekonomickú výkonnosť krajiny, ako aj kvalitu života ľudí. Uviedol riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy pri predstavení analýzy inštitútu, podľa ktorej Slovensko za predchádzajúcich desať rokov pomerne výrazne spomalilo dobiehanie najvyspelejších krajín Európskej únie.



Košice – Oceliarne U. S. Steel požiadali o pomoc Ministerstvo dopravy pri zabezpečení plynulosti dodávok surovín po železnici z poľských prístavov či z juhu Európy. Poukazujú na to, že vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku výrazne zvýšili zaťaženosť železničnej infraštruktúry s normálnym rozchodom.



Bratislava - Počet sudcov Najvyššieho správneho súdu SR sa bude zvyšovať. Momentálne na súde pôsobí 21 sudcov.



Košice Včera ráno pre možnú bombovú hrozbu evakuovali košické letisko. Následná policajná pyrotechnická prehliadka budov letiska, priľahlých priestorov a parkovísk skončila s negatívnym výsledkom.



Vysoké Tatry – Dnes vykonajú zamestnanci Správy TANAP-u pravidelné sčítanie návštevníkov Tatranského národného parku. Zamerajú sa nielen na turistov a cyklistov, ale aj na psy.



Tchaj-pej - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu. Ukončila tak kontroverznú návštevu tohto ostrovného štátu, na ktorú Čína reagovala hrozbami a vojenskými cvičeniami. Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 včera vyzvali Čínu, aby napätú situáciu okolo Taiwanu vyriešila mierovým spôsobom.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vzadu) máva s členmi svojej delegácie počas odletu z Tchaj-peja na Taiwane 3. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak včera uviedol, že akékoľvek rokovania o mierovom urovnaní konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom by boli podmienené prímerím a stiahnutím ruských jednotiek z ukrajinského územia.



Brusel - Jednotky mierovej misie NATO v Kosove sú pripravené zasiahnuť, ak bude ohrozená stabilita Kosova po najnovších nepokojoch na kosovsko-srbskej hranici. Upozornil na to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.



Haag - Holandská vláda vyhlásila celoštátny nedostatok vody spôsobený počasím.



Viedeň - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi včera upozornil, že najväčšia atómová elektráreň na Ukrajine je "úplne bez kontroly". Zároveň vyzval Rusko a Ukrajinu, aby povolili odborníkom elektráreň prezrieť s cieľom stabilizovať situáciu a vyhnúť sa tak nukleárnej katastrofe.



Washington - Senát amerického Kongresu ratifikoval prístupové protokoly Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Rozšírenie NATO podporila drvivá väčšina členov Senátu.



Londýn - Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 celosvetovo za uplynulý týždeň klesol, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia.



Washington - Americký prezident Joe Biden nominoval na post veľvyslanca USA v Českej republike amerického investora a podnikateľa Bijana Sabeta.



Dunajská Streda - Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda prehrali včera v úvodnom stretnutí 3. predkola Európskej konferenčnej ligy s rumunským FCSB 0:1.

Na snímke zľava Darius Olaru, Malcom Sylas Laouari Edjouma (obaja FCSB) a Norbert Balogh (Dunajská Streda) počas 1. zápasu 3. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) FC DAC 1904 Dunajská Streda - FCSB v Dunajskej Strede 3. augusta 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Nitra - Slovenskí volejbalisti vstúpili úspešne do kvalifikácie o ME 2023. Vo svojom prvom zápase v F-skupine zdolali v Nitre Gruzínsko 3:0.



La Rochelle - Slovenské tenistky do 18 rokov získali na majstrovstvách Európy tímov vo Francúzsku strieborné medaily. Vo finále prehrali so štvrtými nasadenými bulharskými rovesníčkami 0:2.