Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Hnutie OĽANO navrhne v rámci pracovnej skupiny znížiť počet podpisov pod petíciu adresovanú Národnej rade SR z pôvodných 100.000 na 50.000. Pôjde o jeden z podnetov v rámci pripravovanej novely rokovacieho poriadku.



Bratislava - Zamestnávatelia kritizujú zámer zavedenia minimálneho vymeriavacieho základu pre zdravotné poistenie. Má negatívne ovplyvniť najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Republiková únia zamestnávateľov preto vyzýva vládu najskôr na diskusiu so sociálnymi partnermi.



Bratislava - O zvýšení platov zdravotníkov v uplynulých dňoch rokovali rezorty zdravotníctva a financií. Na Úrade vlády Slovenskej republiky sa o platoch zdravotníkov má rokovať 9. augusta.



Kľačno - V okolí Kľačna v okrese Prievidza evidujú odborníci zo Zásahového tímu Štátnej ochrany prírody SR niekoľko problémových jedincov medveďa hnedého. Medveď aj včera prišiel na dvor jedného z rodinných domov, poškodil tam králikáreň a zabil jedného králika.



Bratislava - Do začiatku augusta sa dočasného útočiska na Slovensku vzdalo 4410 ľudí, z toho 4398 odídencov s ukrajinskou štátnou príslušnosťou. Doteraz ho celkovo získalo vyše 88.000 žiadateľov.



Bratislava - Dodávky zemného plynu z Ruska pre štátny Slovenský plynárenský priemysel dosahujú stále iba 40 % z dohodnutého objemu. Ruský dodávateľ Gazprom kráti dodávky plynu do Európy aj cez baltský plynovod Nord Stream 1 už od stredy minulého týždňa na 20 % možnej kapacity pre údajné technické problémy.



Bratislava - Slovensko je vo všetkých osevných komoditách vysoko sebestačné aj v tomto roku.



Kyjev - Ukrajinská armáda porušuje medzinárodné právo a ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach. Včera na to upozornila ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii včera večer odsúdil ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International za to, že ospravedlňuje "teroristické" činy Ruska.



Utöya - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyhlásil, že vojna na Ukrajine je pre Európu najnebezpečnejším obdobím od druhej svetovej vojny. Zdôraznil tiež, že NATO a jeho spojenci nesmú Rusku dovoliť zvíťaziť a preto budú možno ešte dlhý čas musieť podporovať Kyjev dodávkami zbraní a ďalšou pomocou.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina plánuje, že v septembri spustí rozsiahlu privatizáciu.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vlády po celom svete, aby zdanili nadmerné zisky ropných a plynárenských firiem, ktoré označil za chamtivé.



Tchaj-Pej - Čínska armáda začala včera vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan. Okrem toho odpálila aj 11 balistických rakiet. Tokio tvrdí, že štyri z piatich týchto rakiet, ktoré dopadli do výlučnej hospodárskej zóny Japonska, pravdepodobne preleteli ponad hlavný ostrov Taiwanu. Biely dom označil rozhodnutie Číny odpáliť balistické rakety v blízkosti Taiwanu za "nezodpovedné" s tým, že v najbližších dňoch očakáva ďalšie kroky Pekingu v reakcii na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na tomto samosprávnom ostrove.



Soul - Severná Kórea varovala Spojené štáty, že nikdy nebude tolerovať ich kritiku svojho jadrového programu.



Londýn - Európske krajiny sú na ceste k dosiahnutiu cieľa v oblasti naplnenosti zásobníkov plynu pred blížiacou sa zimou, náklady by však mohli byť 10-násobne vyššie než zvyčajne. Odhady analytikov hovoria, že by mohli presiahnuť 50 miliárd eur.



Viedeň - Vo Viedni sa začalo nové kolo rokovaní o obnovení iránskej jadrovej dohody.



Helsinki - Fínsko plánuje obmedziť vydávanie turistických víz pre ruských občanov. Fínsko je v súčasnosti jediným členským štátom EÚ susediacim s Ruskom, ktorý nezaviedol obmedzenia na vydávanie turistických víz pre ruských občanov.



Trnava - Futbalisti FC Spartak Trnava prehrali v úvodnom stretnutí 3. predkola Európskej konferenčnej ligy s Rakówom Čenstochová 0:2.



Pireus - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava remizovali na ihrisku gréckeho klubu Olympiakos Pireus 1:1 v prvom zápase 3. predkola Európskej ligy. Odveta je na programe vo štvrtok 11. augusta v Bratislave.