Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Vo veku 98 rokov zomrel včera v Ríme kardinál Jozef Tomko. Posledná rozlúčka s ním bude vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vo štvrtok 11. augusta. Následne budú jeho ostatky prevezené do Košíc. Pohrebné obrady v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach sa uskutočnia v utorok 16. augusta.



Bratislava - SaS trvá na odchode ministra financií Igora Matoviča z vlády. Šéf liberálov a rezortu hospodárstva Richard Sulík si na mieste ministra financií vie predstaviť súčasného štátneho tajomníka Marcela Klimeka.



Bratislava - Politická strana ĽSNS nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu, a teda nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie tejto politickej strany. Podľa ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej by bolo dobré, aby Generálna prokuratúra zverejnila celkovú analýzu, na základe ktorej dospela k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie politickej strany ĽSNS.



Bratislava – SaS predkladá do Národnej rady SR ústavný zákon o dôchodkoch, ktorým chce zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému. Minister práce Milan Krajniak reagoval, že predloženie tohto návrhu nie je možné vnímať inak, ako pokus zatiahnuť hnutie Sme rodina do koaličných sporov medzi SaS a OĽANO.

Na snímke zľava predsedníčka poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová, predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS), predseda SaS Richard Sulík a poslanec NR SR za SaS Peter Cmorej počas tlačovej konferencie v Bratislave v pondelok 8. augusta 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Stará Lesná - Slovensko sa stane pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry. Vďaka tomu sa výrazne rozšíria možnosti pre slovenský vesmírny sektor a Slovensko bude môcť participovať na významných európskych projektoch či výskumných misiách.



Bratislava - Zber podpisov za referendum o predčasných voľbách ukončí petičný výbor k 15. augustu. Potrebných 350.000 podpisov už je k dispozícii. Uviedol to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.



Bratislava Dohoda so Slovenskými elektrárňami týkajúca sa cien elektriny sa už pretavila do finálnej zmluvy. Slovensko už podalo notifikáciu do Bruselu, keďže ešte je potrebné jej odobrenie zo strany EÚ. Vyjadrenie Únie sa očakáva v novembri.



Praha - Slovenskí hasičskí piloti včera skončili svoju misiu v Národnom parku České Švajčiarsko. S hasením rozsiahleho požiaru tam pomáhali od 27. júla.



Záporožie - Ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom včera vyhlásila, že Rusko vyhrážkami, že vyhodí do vzduchu Záporožskú atómovú elektráreň, "otvorene vydiera celý svet". Podľa jej prezidenta Petra Kotina by na danom území mal pôsobiť tím mierových dozorcov. Rusko vyjadrilo ochotu vpustiť zástupcov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu do areálu Záporožskej atómovej elektrárne.



Washington - Svetová banka oznámila, že mobilizuje ďalších 4,5 miliardy USD na finančnú podporu pre vojnou zmietanú Ukrajinu.



Washington - Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote jednej miliardy dolárov. Washington - Na Ukrajine zahynulo alebo bolo ranených 70.000 až 80.000 ruských vojakov. Odhaduje to americké ministerstvo obrany.



Moskva - Moskva tvrdí, že na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nie sú ešte v súčasnosti podmienky.



Mníchov - Podľa renomovaného nemeckého inštitútu Ifo by Nemecko mohlo čeliť takmer šesťnásobne vyšším nákladom než v prípade brexitu, ak by krajina a celá Európska únia vstúpili do prípadnej obchodnej vojny s Čínou.



Moskva - Rusko oznámilo Spojeným štátom, že dočasne pozastavuje vykonávanie inšpekcií vo svojich zbrojných zariadeniach v rámci novej dohody o znižovaní počtu jadrových zbraní START. Ruská vláda bude však aj naďalej dodržiavať svoje záväzky vyplývajúce z dohody.



Los Angeles - Vo veku 73 rokov včera zomrela austrálska speváčka a herečka Olivia Newton-John. Celosvetovo sa preslávila rolou Sandy vo filmovom muzikále Pomáda, kde si zahrala po boku Johna Travoltu. Herečka prehrala 30-ročný boj s rakovinou prsníka.

Kvety zdobia hviezdu Olivie Newton-Johnovej na hollywoodskom chodníku slávy v Los Angeles, pondelok 8. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Edmonton - Na svetovom šampionáte hokejistov do 20 rokov dnes o 20.00 nastúpia zverenci trénera Ivana Feneša proti českým rovesníkom.