Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. augusta 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Lídri koaličných strán sa majú zísť zajtra, aby rokovali o východisku z koaličnej krízy. Premiér Eduard Heger opäť zdôraznil, že jeho prioritou je dovládnuť v štvorkoalícii do konca volebného obdobia. Do konca týždňa sa má premiér stretnúť ešte so šéfom SaS Richardom Sulíkom. Ten počíta s každou alternatívou riešenia koaličnej krízy. Najpravdepodobnejšia je podľa Sulíka demisia ministrov zo SaS na konci augusta.

Bratislava - Dodávky ropy z Ruska na Slovensko sa obnovili včera popoludní. Dôvodom na zastavenie dodávok ukrajinským dopravcom bolo nezúčtovanie platby za tranzit niektorou zo západoeurópskych bánk. Po dohode, že prepravu ropy cez Ukrajinu zaplatí rafinéria Slovnaft sa dodávky ropy obnovili počas niekoľkých hodín, oznámil minister hospodárstva Richard Sulík.

Bratislava – Dvakrát odložený návrh na zdanenie spracovania ruskej ropy nemusí prejsť ani na septembrovej schôdzi parlamentu. O návrhu z dielne ministra financií Igora Matoviča so stranou SaS, ktorá návrh vetovala, zatiaľ nikto nerokoval. Richard Sulík podporu návrhu podmienil znížením iných daní.

Bratislava – Na stabilizáciu personálu a odvrátenie zhoršujúcej sa situácie v zdravotníctve nebude stačiť riešenie platov lekárov. Nevyhnutné sú systémové zmeny v celom rezorte. Uviedla to Slovenská lekárska komora v reakcii na rokovania k platom zdravotníkov.

Bratislava – Na Slovensku je 189.000 vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna po exspirácii. Ide o 1,6 percenta z celkového množstva doručených vakcín. Celkovo na Slovensko doručili 11.811.320 dávok vakcín.

Bratislava - Europoslankyňa a bývalá predstaviteľka strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová nevylúčila vstup do prípadného nového politického projektu.

Bratislava – Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo novú Stranu obcí a miest – SOM Slovensko. Ambíciou strany je mať celoslovenskú pôsobnosť.

Hlohovec - Cestný most cez rieku Váh v Hlohovci, ktorý aktuálne prechádza komplexnou rekonštrukciou, bude prejazdný od 30. novembra 2022. Do tohto termínu budú hotové aj nové chodníky a cyklochodníky po obidvoch stranách mosta.

Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil Európsku úniu z imperialistického správania sa k menším členským štátom. Politická prax podľa neho ukázala, že stanoviská Nemecka a Francúzska majú väčší význam než všetky ostatné... Dodal, že ruská invázia na Ukrajinu jasne ukázala na nedostatky Únie.

Berlín - Šéfovia diplomacií krajín zoskupenia G7 odsúdili ruskú okupáciu Záporožskej jadrovej elektrárne a vyzvali Moskvu, aby Kyjevu okamžite odovzdala plnú kontrolu nad týmto zariadením.

Brusel – Od dnes nebudú môcť členské štáty Európskej únie dovážať uhlie z Ruska. Včera o polnoci sa totiž skončilo prechodné obdobie a začalo platiť embargo na import ruského uhlia.

Amsterdam - Európska agentúra pre lieky oznámila, že plánuje na jeseň schváliť vakcínu proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech. Nová vakcína je prispôsobená na dva subvarianty koronavírusového variantu omikron, ktoré sa rýchlo šíria.

Ženeva - Švajčiarsko oznámilo, že Ukrajina ho požiadala, aby ju diplomaticky zastupovalo v Rusku. Bern však zdôraznil, že s takýmto krokom bude ešte musieť súhlasiť Moskva.

Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval Európsku úniu aj zoskupenie krajín G7, aby prestali vydávať víza občanom Ruska, pretože tým podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu.

Peking - Čína vyhlásila, že bude uplatňovať politiku nulovej tolerancie voči separatistickým aktivitám na Taiwane, a zopakovala pripravenosť v prípade potreby obsadiť silou tento ostrov, ktorý považuje za súčasť svojho územia.

Nitra - Slovenskí volejbalisti uspeli vo svojom treťom dueli v F-skupine kvalifikácie o postup na ME 2023. V Nitre včera zdolali Maďarsko 3:0 a na konte tak majú zatiaľ šesť bodov. V priebežnej tabuľke im patrí prvá priečka.

Bratislava - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava dnes o 20.30 nastúpia v odvete 3. predkola Európskej ligy proti Olympiakosu Pireus.