Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava – Rokovanie o budúcnosti štvorkoalície bude ešte ostré. V televízii TA3 to pripustil predseda Národnej rady SR Boris Kollár. O možnosti predčasných volieb uviedol, že sa do toho "absolútne rútime". Menšinovú vládu Kollár nepovažuje za riešenie. Viackrát zopakoval, že sa bude snažiť o dosiahnutie dohody, aby štvorkoalícia pokračovala.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď odmieta, že by boli slovenské stíhačky MiG-29 na Ukrajine. Reagoval tak na správy, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach.



Bratislava - V jesenných spojených voľbách budú môcť voliči hlasovať iba v obci svojho trvalého pobytu. Hlasovacie preukazy, vďaka ktorým sa v iných voľbách dá voliť kdekoľvek na Slovensku, pre tieto voľby neexistujú. Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú konať 29. októbra.



Košice - So zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom sa do Košíc príde rozlúčiť aj bývalý osobný tajomník Jána Pavla II. - emeritný krakovský arcibiskup a kardinál Stanisław Dziwisz. Spolu s ním bude koncelebrantom zajtrajšej pohrebnej svätej omše v Katedrále sv. Alžbety aj ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maďarský prímas, kardinál Péter Erdő. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Snímka z verejného uctenia pozostatkov kardinála Jozefa Tomka v Dóme sv. Martina v Bratislave 12. augusta 2022.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bratislava – Na Slovensku finišuje žatva. Aktuálne sa kosí už len v najsevernejších oblastiach krajiny. Južne položené regióny skončili so zberom v druhej polovici júla.



Locarno - Česko-slovenský koprodukčný film režisérky Terezy Nvotovej Svetlonoc ocenila porota súťažnej sekcie Súčasná kinematografia na filmovom festivale vo švajčiarskom Locarne cenou Zlatý leopard za najlepší film.



Varšava – Poľsko zvažuje, že po vzore Estónska a Lotyšska obmedzí vydávanie víz ruským občanom. Podporuje tiež, aby Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila ďalšie sankcie na Rusko.



Záhreb - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že Severoatlantická aliancia pripravuje špeciálny súbor opatrení na pomoc pri ochrane mieru a stability v Bosne a Hercegovine.



Budapešť - Maďarsko informovalo, že mu Rusko začalo dodávať plyn navyše, na základe júlovej návštevy ministra zahraničných vecí Pétra Szijjárta v Moskve.



Madrid - Španielsko a Portugalsko podporili výzvu Nemecka na vybudovanie plynovodu spájajúceho Pyrenejský polostrov so strednou Európou. Madrid pritom uviedol, že jeho časť projektu by mohla byť funkčná v priebehu niekoľkých mesiacov.



Tchaj-pej - Delegácia zložená z členov oboch komôr Kongresu Spojených štátov včera pricestovala na Taiwan.



Viedeň - Desiatky krajín i Európska únia včera žiadali okamžité stiahnutie ruských vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny.

Záporožská jadrová elektráreň
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ruský diplomat vyzval Ukrajinu, aby poskytla bezpečnostné záruky a umožnila medzinárodným expertom navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá čelí ostreľovaniu.



Paríž - V Európe bolo tento rok pri lesných požiaroch zničených doposiaľ už takmer 660.000 hektárov lesov. Vyplýva to z údajov Európskeho systému informácií o lesných požiaroch. Z hľadiska lesných požiarov bolo v roku 2022 dosiaľ najviac zasiahnuté Španielsko, nasleduje Rumunsko a Portugalsko.



Sofia — Dvanásť zranených si vyžiadala včera večer nehoda autobusu zo Srbska, ktorý havaroval v meste Stara Zagora ležiacom na juhu Bulharska. Viezol 38 detí a desať dospelých. Deti sa zúčastnili na folklórnom festivale v prímorskom letovisku Slančev Brjag.



České Budějovice - Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Samuel Krajčí získal na MEJ v Českých Budějoviciach zlatú medailu v C1 v kategórii juniorov.



Mníchov - Slovenskí stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom získajú medailu na majstrovstvách Európy v Mníchove. Obhajcovia striebra z Varšavy 2020 vyhrali včera vo štvrťfinále miešanej štvorhry nad španielskym párom Maria Siao a Alvaro Robles 3:2 na sety.



Edmonton - Slovenskí hokejisti do 20 rokov prehrali vo svojom poslednom skupinovom zápase na MS v kanadskom Edmontone s Fínskom 3:9. Patrí im postupová štvrtá priečka.