Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Ďalšie koaličné rokovanie o riešení vládnej krízy zvolal premiér Eduard Heger na sobotu (20. 8.).



Bratislava - Pokiaľ SaS odíde z vlády, realitou bude menšinová vláda. Otázkou je, ako sa k nej bude SaS správať. Vyplýva to z vyjadrení predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára. Zákony sa podľa neho dajú prijímať aj s menej ako 76 poslancami. Ak to nebude možné a SaS bude konať spolu s opozíciou, treba ísť podľa Kollára do predčasných volieb.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Patrick Linhart (Sme rodina) nevie, že by čelil obvineniu. Považuje za absurdné, aby sa takúto informáciu dozvedal z médií. Poslanec to vyhlásil v reakcii na jeho obvinenie z prečinu krivého obvinenia, prečinu krivej výpovede, krivej prísahy a prečinu ohovárania.



Košice – Dnes o 11.00 h. sa v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach uskutoční omša s pohrebnými obradmi za zosnulého kardinála Jozefa Tomka.



Vysoké Tatry - Zásah bleskom neprežil včera vo Vysokých Tatrách 33-ročný poľský turista, zranil sa aj ďalší človek.



Bratislava - Zrušenie jednomyseľnosti pri rozhodovaní premiérov a prezidentov na pôde EÚ, teda práva veta, je pre stranu Smer-SD neprekročiteľná červená čiara. Vyhlásil to predseda Smeru Robert Fico. O práve veta hovoril napríklad nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine podporuje jednotnejšiu a geopolitickejšiu Európsku úniu.



Oslo - Fínsko včera na samite s ďalšími severskými krajinami a Nemeckom v nórskom Osle presadzovalo zákaz vstupu ruských turistov do Európskej únie. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa však opäť vyslovil proti zákazu vstupu Rusov do EÚ s odvolaním sa na občanov utekajúcich pred režimom ruského prezidenta Vladimira Putina.



Moskva - Rusko urobí všetko, čo bude potrebné, aby umožnilo špecialistom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine.



Londýn - Klimatológovia z Rutgersovej univerzity v USA v novej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine zistili, že v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom by zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí. V období troch až štyroch rokov po skončení bojov by sa celosvetová priemerná produkcia kalórií znížila približne o 90 percent, tvrdia vedci.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva si cení väzby s krajinami v Latinskej Amerike, Ázii a Afrike a je pripravená ponúknuť svojim spojencom moderné zbrane.

Ruský prezident Vladimir Putin sa prihovára počas otvorenia Medzinárodného vojensko-technického fóra Army 2022 pri Moskve v pondelok 15. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Peking - Čína zorganizovala vojenské cvičenie v blízkosti Taiwanu ako reakciu na návštevu delegácie amerického Kongresu v Tchaj-peji.



Londýn - Británia sa stala prvou krajinou, ktorá schválila vakcínu proti ochoreniu COVID-19 namierenú nielen proti pôvodnému vírusu, ale aj proti variantu omikron.



Kyjev - Ukrajinský parlament predĺžil včera stanné právo a mobilizáciu, ktoré v krajine začali platiť po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára, o ďalších 90 dní.



Naí Dillí - Indický premiér Naréndra Módí včera sľúbil, že z Indie v najbližšom štvrťstoročí opäť urobí rozvinutú krajinu. India si 15. augusta pripomenula 75. výročie nezávislosti od Británie.

Na snímke indický premiér Naréndra Módí reční počas spomienky na 75. výročie nezávislosti Indie od britskej nadvlády v Naí Dillí 15. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Amsterdam - Ceny zemného plynu v Európe včera prudko vzrástli a dostali sa najvyššie od začiatku marca. Dôvodom je nárast dopytu po energiách pre horúčavy, ktoré spôsobujú vysychanie riek v regióne.



Mníchov - Slovenskí stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom získali na majstrovstvách Európy v Mníchove bronzové medaily. V semifinále prehrali s francúzskym párom Ťia-nan Jüan, Emmanuel Lebesson hladko 0:3.



Guayaquil - Slovenský reprezentant v džude Benjamín Maťašeje získal na MS juniorov v Ekvádore bronzovú medailu v hmotnostnej kategórii do 100 kg. V súboji o tretie miesto zdolal Uzbeka Muchammadkodira Mansurova.



Rím - Slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka prispel včera gólom k triumfu SSC Neapol na ihrisku Hellasu Verona 5:2.


Slovenský futbalista v drese SSC Neapol Stanislav Lobotka (vľavo) sa teší po strelení gólu v zápase 1. kola talianskej Serie A Hellas Verona - SSC Neapol vo Verone v pondelok 15. augusta 2022.
Foto: TASR/AP