Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Minister školstva Branislav Gröhling informoval, že školy dostanú v septembri na žiakov z Ukrajiny finančný príspevok. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac než desať miliónov eur. Príspevok na jedného žiaka bude zhruba 200 eur.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady pôsobiaci v hnutí Republika chcú iniciovať odvolávanie ministra financií Igora Matoviča. Podpisy by chceli zbierať tak, aby sa mimoriadna schôdza mohla konať začiatkom septembra.



Bratislava - Česko a Poľsko majú prevziať ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky od septembra. Podpis príslušných dokumentov, spoločnej politickej deklarácie a technických dohôd plánuje rezort obrany na 27. augusta počas leteckých dní SIAF v Kuchyni.



Bratislava - Dodávka lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19 by mala na Slovensko prísť do piatka 19. augusta.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra vykonala prehliadku v priestoroch advokátskej kancelárie zastupujúcej bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil pre korupciu advokátsku kanceláriu a dve fyzické osoby.



Banská Bystrica – Starostovia a primátori ôsmich regionálnych združení Banskobystrického samosprávneho kraja žiadajú vládu, aby neriešila samu seba, ale aby podala záchranné koleso samosprávam, ktoré sú najväčšími zriaďovateľmi škôl, školských zariadení či zariadení sociálnych služieb. Predseda vlády Eduard Heger sa má najbližšie so zástupcami ZMOS opäť stretnúť na úrade vlády 22. augusta.



Košice V Košiciach sa v utorok uskutočnil pohreb zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka.

Snímka z pohrebnej svätej omše a rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach 16. augusta 2022.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - Vo verejnom zdravotníctve evidujú nedostatok lekárov či chýbajúce špecializácie u verejných zdravotníkov. 86 percent lekárov so špecializáciou hygiena a epidemiológia je starších ako 60 rokov.



Bratislava - Jedinou slovenskou univerzitou v najnovšom vydaní ARWU, známeho aj ako Šanghajský rebríček, je Univerzita Komenského v Bratislave. Aktuálne jej patrí 701. – 800. pozícia.



Bratislava – Stavebné práce na výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor boli po niekoľkomesačnom útlme opäť obnovené.

Na snímke nápis pozor stavenisko počas tlačovej konferencie k aktuálnym informáciám súvisiacich s električkovou traťou v úseku Bosákova – Janíkov dvor v Bratislave 9. augusta 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Moskva - Rusko nemá potrebu použiť v rámci takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine jadrové zbrane. Na bezpečnostnej konferencii v Moskve to vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu.



Lipsko - Ceny elektriny v Európe vyskočili na nové rekordné maximá, keď sa referenčný kontrakt na nemeckú elektrinu dostal prvýkrát nad 500 eur. Na pražskej burze PXE sa v pondelok (15. 8.) elektrina pre Slovensko s dodávkou v budúcom roku predávala za 504 eur za megawatthodinu.



New York – Generálny tajomník OSN António Guterres navštívi vo štvrtok a piatok Ukrajinu. V meste Ľvov na západe krajiny sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a následne odcestuje do čiernomorského prístavu Odesa.



Peking - Čína začne odrádzať ženy od podstupovania interrupcií a prijme kroky, vďaka ktorým sa liečba neplodnosti stane dostupnejšou. Čína k tomuto kroku pristúpi v rámci snáh o zvýšenie miery pôrodnosti, ktorá je jednou z najnižších na svete. V Číne bola medzi rokmi 1980 a 2015 zavedená tzv. politika jedného dieťaťa.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Washington zo snáh predlžovať konflikt na Ukrajine a roznecovať napätie aj v iných častiach sveta, napríklad nedávnou návštevou predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá chce zmeniť názov opičích kiahní, vyzvala verejnosť, aby jej pomohla vymyslieť menej stigmatizujúce označenie pre toto rýchlo sa šíriace ochorenie.



Mníchov - Slovenský šprintér Ján Volko obsadil vo finále stovky na atletických ME v Mníchove 4. miesto časom 10,16 s. Od bronzovej medaily ho delili tri stotiny sekundy.



Mníchov - Slovenský chodec Miroslav Úradník obsadil na atletických majstrovstvách Európy 6. miesto na 35 km trati. Hneď za ním na 7. mieste skončil Michal Morvay.