Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. augusta 2022 - 5.45 h.



Žiar nad Hronom - Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom definitívne zastaví výrobu primárneho hliníka. Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu. Hlinikáreň je kľúčovým dodávateľom nielen pre slovenské, ale aj európske podniky. Rezort hospodárstva vníma toto rozhodnutie ako katastrofu pre celý slovenský priemysel.



Bratislava - Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič nemá čo robiť vo vláde. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico v súvislosti s iniciatívou nezaradených poslancov Národnej rady SR z hnutia Republika, ktorí chcú podať návrh na Matovičovo odvolanie.



Bratislava - Mimoparlamentná opozičná strana Hlas-SD vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby predstúpil pred parlament a dal hlasovať o dôvere vláde.



Bratislava - Opozičná strana Smer-SD podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu sabotáže. Podanie sa týka širšieho okruhu osôb, napríklad viacerých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry.

Na archívnej snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Novým železničným dopravcom na trati Bratislava-Komárno bude Leo Express. Nový dopravca by mal začať premávať od 10. decembra 2023 na najbližších deväť rokov.



Bratislava - Posudzovanie liekov je netransparentné. Skonštatovali to analytici Najvyššieho kontrolného úradu SR. Kritizujú, že Ministerstvo zdravotníctva SR prestalo k odborným stanoviskám zverejňovať mená hodnotiteľov.



Bratislava - Asociácia na ochranu práv pacienta nesúhlasí so zmenami, ktoré má priniesť novela zákona o zdravotných poisťovniach. Kritizuje okrem iného aj avizované zmeny v prepoisťovaní. Upozorňuje napríklad na povinnosť notársky overeného podpisu či akceptačného listu. Je to podľa nej v rozpore s vládnym programom, ktorý hovorí o znižovaní byrokracie.



Bratislava - Vo Vajnoroch pripravujú ďalší prestupný terminál integrovanej dopravy spolu so záchytným parkoviskom v Bratislavskom.



Očová - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR v utorok usmrtil problémovú medvedicu, ktorá sa vyskytovala v lokalite Kalinovec v obci Očová v okrese Detva.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval včera do Ľvova na západe Ukrajiny, kde sa dnes stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa Ankary sa bude diskutovať aj o diplomatických spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

Kyjev - Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj pripustil, že ruské vojská "pokračujú v postupe po celej frontovej línii" v Donbase, avšak Ukrajinci majú podľa neho situáciu pod kontrolou.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajincov žijúcich na Krymskom polostrove a v ďalších oblastiach krajiny, aby sa vyhýbali ruským vojenských základniam.



Kyjev - Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak včera znova vyzval na zničenie mosta spájajúceho Moskvou okupovaný Krymský polostrov s Ruskom.



Brusel - Mierové sily NATO v Kosove sú pripravené zasiahnuť, ak bude ohrozená stabilita medzi Srbskom a Kosovom.



Brusel - Európska investičná banka poskytne 22 miliónov eur poľskej spoločnosti Ryvu Therapeutics na vývoj liekov pre liečbu rakoviny.



Praha - Česká republika nepodá žalobu k Súdnemu dvoru EÚ na Európsku komisiu, ktorá Česko pokutovala za chyby v poľnohospodárskych dotáciách. Súčasťou pokuty je aj sankcia za stret záujmov bývalého premiéra Andreja Babiša. Babiš aj vedenie koncernu Agrofert stret záujmov odmietajú. Štát bude od nich vymáhať neoprávnene vyplatené dotácie.



Budapešť - Nedostatok pohonných látok v Maďarsku už spôsobuje problémy nielen v cestnej doprave, ale aj v leteckej, vrátane záchrannej služby.



Lilleshall - Slovenskí juniorskí reprezentanti v lukostreľbe Kristína Drusková a Daniel Medveczký vybojovali bronz v olympijskom luku v kategórii kadetov.



Nitra - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v stretnutí kvalifikácie ME 2023 v Nitre so Španielmi 1:3. V F-skupine obsadia druhé miesto a budú čakať na vývoj v tabuľke druhých tímov.