Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Protiinflačný balíček je v súlade s Ústavou SR, sporné časti, ktoré napadla prezidentka Zuzana Čaputová, nie sú protiústavné. Vyplýva to zo stanoviska pre Ústavný súd, ktoré včera odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady.



Bratislava – Minister financií Igor Matovič predstavil včera návrh zvýšenia miezd sestier v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Návrh má byť ešte predmetom verejnej diskusie. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vyjadrila sklamanie nad týmto návrhom úpravy platov sestier a pôrodných asistentiek.



Bratislava - Petičný výbor by mal odovzdať vyzbierané podpisy za referendum o predčasných voľbách prezidentke Zuzane Čaputovej v stredu 24. augusta. Uviedol to šéf petičného výboru Igor Melicher (Smer-SD).



Bratislava - Trestne stíhanému bývalému šéfovi SNS a exprimátorovi Žiliny Jánovi S. pribudlo ďalšie obvinenie z korupcie. Týka sa úplatku v súvislosti s vybavovaním rozhodnutí Krajského súdu Žilina v roku 2013.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preveriť, či nedochádza na sociálnej platforme Youdare k páchaniu niektorého z trestných činov proti životu a zdraviu, proti mládeži, proti slobode a ľudskej dôstojnosti či proti iným právam a slobodám.



Bratislava - Stredné a malé nemocnice žiadajú prepracovať pripravovanú vyhlášku k optimalizácii siete nemocníc. Treba podľa nich odstrániť viaceré nedostatky, inak môže viesť k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti.



Bratislava – Slovenský plynárenský priemysel dostal ďalšiu dodávku skvapalneného zemného plynu. Lodný tanker s objemom plynu okolo 80 miliónov kubických metrov dorazil do Chorvátska, kde je LNG terminál na ostrove Krk.



Ľvov – V Ľvove sa včera začalo trojstranné rokovanie medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Zelenskyj počas neho vylúčil uzavretie mieru s Ruskom, pokiaľ Moskva nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny.



Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí včera vyhlásilo, že Moskva použije svoje jadrové zbrane len v "núdzovej situácii" a že nemá záujem o priamy konflikt s NATO a Spojenými štátmi.



Moskva - Rusko varovalo, že ak ukrajinská armáda bude pokračovať v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne, bude nútené zastaviť jej prevádzku. Kyjev popiera ostreľovanie elektrárne a tvrdí, že to robí Rusko, ktoré elektráreň od marca okupuje. Rusko zároveň včera oznámilo zamestnancom jadrovej elektrárne, aby dnes do zariadenia neprišli. Ukrajinská tajná služba to potvrdila americkej televízii NBC News.

Záporožská jadrová elektráreň
Foto: TASR/AP


Kyjev - Najmenej štyri explózie boli včera zaznamenané v blízkosti dôležitej ruskej leteckej základne na Krymskom polostrove. Pre agentúru Reuters to uviedli tri zdroje.



Amsterdam - Ceny zemného plynu v Európe pokračovali včera v raste a uzavreli sa na novom rekordnom maxime 241 eur za megawatthodinu. Objavujú sa signály, že plyn začína byť príliš drahý pre priemysel a výrobu elektriny.



Praha - České ministerstvo financií pripravilo cenovú reguláciu, ktorá stropuje maximálnu výšku marže čerpacích staníc a maximálnu výšku cien u distribútorov pohonných látok.



Berlín - Nemecko dočasne zníži daň z pridanej hodnoty v prípade plynu na 7 % z 19 % v snahe odbremeniť spotrebiteľov a zmierniť tak vplyv dodatočných poplatkov.



Praha - Česká republika dostane od Spojených štátov šesť bojových a dva transportné vrtuľníky. Tieto stroje venujú USA Česku nad rámec objednávky 12 vrtuľníkov.



Mníchov - Slovenský šprintér Ján Volko prišiel na atletických ME v Mníchove o finále na trati 200 m o jednu stotinu sekundy. V treťom semifinále obsadil 4. miesto výkonom sezóny 20,39 s.



Mostar - Futbalisti Slovana Bratislava prehrali v prvom zápase play off Európskej konferenčnej ligy. Vo včerajšom dueli v Mostare podľahli domácemu HŠK Zrinjski 0:1. Odveta je na programe o týždeň 25. augusta o 20.00 h na Tehelnom poli.