Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. septembra - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. septembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Ústava SR potrebuje zo všetkého najviac zmenu prístupu, a to veľmi naliehavo. Aj 30 rokov od jej prijatia je Slovensko podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej stále dosť ďaleko od toho, aby sa smelo mohlo označiť za vyspelú demokraciu s vysokou úrovňou právneho štátu. Vyhlásila to v príhovore na slávnostnom zasadnutí Národnej rady SR pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár odovzdal v deň 30. výročia prijatia Ústavy SR šiestim laureátom štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana.



Bratislava - Premiér Eduard Heger považuje demisiu ministra hospodárstva Richarda Sulíka za trucpodnik. Tento krok má podľa neho ďaleko od zodpovednosti vzhľadom na blížiacu sa energetickú krízu.

Bratislava Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič nevidí najmenší dôvod ustupovať v požiadavkách voči SaS. Podotkol, že keď si urobia svoju prácu, nemá problém odísť z ministerskej stoličky. Zdôraznil, že všetky opatrenia na pomoc ľuďom a ochranu verejných financií sú kryté z daní, ktoré SaS blokuje.

Bratislava - Hnutie Sme rodina sa pripravuje na scenár trojkoalície, hoci by to bolo podľa predsedu hnutia a parlamentu Borisa Kollára nešťastné. Zopakoval, že pokiaľ by menšinová vláda nefungovala, treba ísť do predčasných volieb.



Bratislava - Predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR apeloval na prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti s referendom. Hlava štátu reagovala, že takéto odkazy nepotrebuje a vie, ako má konať. Odkazy cez verejné prejavy v deň 30. výročia prijatia ústavy kritizovali viacerí politici.



Košice – Míting proti zdražovaniu a za predčasné parlamentné voľby zorganizovala včera strana Smer-SD v centre Košíc. Na podujatie pri príležitosti Dňa Ústavy SR prišlo viac ako 2000 ľudí.

Na snímke protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach 1. septembra 2022.
Foto: TASR – František Iván


Bratislava - V jesenných spojených voľbách sa chystá voliť 66,7 percenta ľudí. Ďalších 19 percent sa asi zúčastní. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre TV Joj.



Brusel - Osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu vyzýva v otvorenom liste Stranu európskych socialistov a politickú frakciu socialistov a demokratov v europarlamente na vylúčenie strany Smer-SD zo svojich radov.



Bratislava - Od včera chránia slovenský vzdušný priestor české a poľské stíhačky.



Moskva - Na Ukrajine začala vznikať "protiruská enkláva", ktorá ohrozuje Rusko. Vyhlásil to včera šéf Kremľa Vladimir Putin počas návštevy Kaliningradu. Misiou ruských vojakov na Ukrajine je podľa neho zastaviť vojnu medzi Kyjevom a separatistickými oblasťami na východe Ukrajiny.



Záporožie – Fyzická integrita Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny bola v dôsledku častého ostreľovania niekoľkokrát narušená. Vyhlásil to včera šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu Rafael Grossi po tom, čo jeho tím elektráreň prvýkrát navštívil.



Londýn - Zníženie závislosti na dodávkach ruských energií by bolo dobrým výsledkom vojny na Ukrajine, vyhlásil dosluhujúci britský premiér Boris Johnson.

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok 1. septembra 2022 navštívi jadrovú elektráreň Sizewell EDF v anglickom Suffolku.
Foto: TASR/AP


Paríž – Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera prisľúbil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Chce tiež upevňovať európsku jednotu a vyvíjať tým tlak na Rusko s cieľom zabrániť mu vo víťazstve vo vojne.



Moskva - V Rusku sa začali včera vojenské cvičenia Vostok 2022, na ktorých sa okrem Ruska zúčastní aj niekoľko ďalších krajín vrátane Číny.

Na snímke zverejnenej ruským ministerstvom obrany čínske jednotky pochodujú počas vojenského cvičenia Vostok 2022 na ruskom Ďalekom východe 31. augusta 2022. Na východe Ruska sa vo štvrtok 1. septembra začalo vojenské cvičenie Vostok 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval Moldavsko, že ohrozenie bezpečnosti ruských vojakov v separatistickom Podnestersku by mohlo vyvolať vojenskú konfrontáciu s Moskvou.



Manchester - Slovenský futbalový brankár Martin Dúbravka včera posilnil Manchester United.



Bratislava - Hokejisti HC Slovan Bratislava neuspeli vo svojom prvom zápase v C-skupine Ligy majstrov 2022/2023. Včera podľahli na domácom ľade fínskemu majstrovi z uplynulej sezóny Tappare Tampere 2:5.