Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. septembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava Strana SaS oznámila odchod do opozície. Demisiu včera podali všetci jej ministri.




Bratislava - Premiér Eduard Heger oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú. Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová deklarovala, že vždy bude zvažovať ponúknutých kandidátov na nových ministrov, no nevidí dôvod predlžovať aktuálnu agóniu v súvislosti s vládnou krízou.



Bratislava - Slovensko okamžite potrebuje predčasné voľby, tvrdí mimoparlamentná strana Hlas-SD v súvislosti s odchodom SaS z vlády. Smer-SD žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vyhlásila referendum vedúce k predčasným voľbám na 29. októbra.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera popoludní odcestovala na oficiálnu návštevu Grécka. V Aténach ju dnes prijme prezidentka Helénskej republiky Katerina Sakellaropulosová a stretne sa aj s predsedom gréckej vlády Kyriakosom Mitsotakisom. Čaputovú sprevádza aj skupina zástupcov slovenských firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú zelenou tranzíciou a energetikou.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje o úprave platov rokovať aj s ďalšími zdravotníkmi. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Minister potvrdil, že hrozia hromadné výpovede lekárov. Rezort sa pripravuje na scenár s 3500 výpoveďami.



Bratislava - V kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce obvinili dvojicu mužov. Mali figurovať na čele zločineckej skupiny.



Bratislava - Prvé dodávky vakcín adaptované na variant nového koronavírusu omikron by mali prísť na Slovensko tento týždeň.



Londýn - Novou líderkou britskej Konzervatívnej strany sa stala súčasná ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Zároveň bude aj premiérkou Spojeného kráľovstva. Do funkcie ju dnes oficiálne vymenuje britská kráľovná Alžbeta II.

Na snímke víťazná kandidátka o post lídra britskej Konzervatívnej strany a súčasná britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová sa usmieva počas príhovoru po vyhlásení výsledkov voľby o post lídra britskej Konzervatívnej strany v Londýne 5. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin schválil novú doktrínu týkajúcu sa zahraničnej politiky, ktorá je založená okolo konceptu tzv. "ruského sveta". Rusko by malo podľa novej doktríny posilniť spoluprácu so slovanskými krajinami, Čínou a Indiou a takisto zintenzívniť väzby so štátmi Blízkeho východu, Latinskej Ameriky a Afriky.



Praha - Česká armáda od septembra zabezpečuje ochranu vzdušného priestoru nad piatimi krajinami súčasne vrátane Slovenska. Podľa veliteľa základne taktického letectva v Čáslavi Jaroslava Míku je situácia na hranici možností.



Moskva - Za úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 1 medzi Ruskom a Nemeckom môžu západné sankcie. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Uviedol, že sankcie "spôsobujú chaos" pri údržbárskych prácach na plynovode a odmietol tvrdenia, že Rusko zastavilo dodávky do Európy ako politický krok.



Kyjev V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny odpojili od celoštátnej energetickej siete aj posledný fungujúci reaktor.



Brusel - Európska komisia a Ukrajina podpísali v Bruseli dohodu o pomoci vo výške 500 miliónov eur, ktorá je určená na bývanie a vzdelávanie pre vysídlených ľudí, ako aj na podporu ukrajinského poľnohospodárstva.



Viedeň - Aliancia producentských krajín OPEC+ sa dohodla na znížení dodávok ropy na globálny trh. Dôvodom je výrazný pokles cien spôsobený obavami z recesie a deštrukcie dopytu.



Moskva - Nezávislý ruský denník Novaja gazeta oznámil, že mu moskovský súd odobral licenciu. Tento ruský investigatívny denník v marci pozastavil svoju činnosť po tom, ako ruské úrady vyhlásili, že médiá, ktoré nazvú ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine vojnou, dostanú pokutu alebo ich zatvoria.

Na snímke držiteľ Nobelovej ceny za mier šéfredaktor nezávislého ruského denníka Novaja gazeta (NG) Dmitrij Muratov sedí počas výsluchu v pojednávacej sieni súdu v Moskve 5. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Peking - Čína sa stala prvou krajinou na svete, ktorá oficiálne schválila inhalačnú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Tento typ vakcíny môže byť použitý aj na posilňovacie dávky.



Larnaka - Slovenskí juniorskí reprezentanti Miroslava Hocková a Ladislav Németh obsadili na ME v streľbe z brokových zbraní v cyperskej Larnake v disciplíne mix skeete 2. miesto.