Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 26. septembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Znárodnenie elektriny vyrobenej na Slovensku je krajné riešenie energetickej krízy. Momentálne SR pracuje na spoločnom európskom riešení, aby bola dosiahnutá dohoda výhodná aj pre nás. V diskusnej relácii televízie Markíza to uviedol minister hospodárstva Karel Hirman. Doterajšie návrhy Európskej komisie na dodatočné zdanenie nadpríjmov z drahej elektriny nie sú pre Slovensko výhodné. Komisia plánuje vybrať na dodatočnom zdanení 140 miliárd eur. Slovensko predstavuje približne percento z celej EÚ, mali by sme mať teda nárok na približne 1,4 miliardy eur a momentálne to vychádza na možno 100 miliónov eur, upozornil podpredseda opozičného Smeru-SD Ladislav Kamenický.



Bratislava - Vláda bude v prípade zdražovania energií intervenovať. V diskusnej relácii RTVS o tom ubezpečil minister financií SR a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Pripomenul, že do konca roka k nárastu cien energií pre domácnosti nepríde, v rámci ďalšieho vývoja si nemyslí, že by účty ľuďom nezvládnuteľne narástli. Zároveň pripustil, že schváliť rozpočet na rok 2023 bude veľmi ťažké a nemožno vylúčiť ani scenár, že sa napokon neprijme. Matovič tiež vylúčil, že by z vlastného rozhodnutia abdikoval na svoju funkciu.

Bratislava - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Tomáš Taraba sa nemieni uchádzať o post podpredsedu parlamentu. Uviedol to v stanovisku pre TASR, v ktorom zároveň nevylúčil podporu pre úpravu paragrafu 363.



Bratislava - Fungovanie súčasnej vlády i parlamentu má zmysel dovtedy, kým dokážu pomáhať ľuďom. Ak akýmikoľvek obštrukciami táto schopnosť zmizne, nemá význam pokračovať. V rozhlasovej diskusnej relácii RTVS to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.



Bratislava – Vládou schválená novela zákona o energetike, ktorá rozširuje kompetencie štátu v čase energetického núdzového stavu, ohrozuje dostavbu štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce, ale aj bežné fungovanie podniku Slovenské elektrárne. Firme totiž nechcú pre neisté právne prostredie požičať už dohodnutých 400 miliónov eur ani banky, ani majitelia.



Londýn - Britská premiérka Liz Trussová pravdepodobne zaháji rozsiahlu revíziu britského vízového systému v snahe vyriešiť problémy spojené s nedostatkom pracovnej sily v kľúčových odvetviach krajiny.

Britská premiérka Liz Trussová, v New Yorku 20. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra.



New York - Čína požiadala Rusko a Ukrajinu, aby zaistili, že dôsledky ich konfliktu nezasiahnu iné krajiny. Zároveň vyzvala na ukončenie vojny diplomatickou cestou.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I uznal potlesk publika po prejave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov, ktoré sa konalo v sobotu 24. septembra 2022 v sídle OSN.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty budú reagovať "rázne" na akékoľvek použitie jadrových zbraní na Ukrajine zo strany Ruska.



Praha - Rusom, ktorí v uplynulých dňoch húfne utekajú zo svojej domoviny pred mobilizáciou, by podľa českého prezidenta Miloša Zemana mala Česká republika vydávať víza. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský však už skôr uviedol, že Česko by ruských utečencov prijímať nemalo.



Kišiňov - Niekoľko tisícok ľudí protestovalo včera v moldavskom hlavnom meste Kišiňov, požadujúc odstúpenie tamojšej prozápadnej vlády z dôvodu prudkého rastu inflácie a zvyšovania cien zemného plynu.



Rím - Víťazom predčasných parlamentných volieb v Taliansku sa stal pravicový blok vedený nacionalistickou a krajne pravicovou stranou Bratia Talianska. Jej líderka Giorgia Meloniová sa bude snažiť zjednotiť svoju krajinu, ak bude poverená zostavením nového kabinetu.



Bačka Topola - Slovenskí futbaloví reprezentanti ukončili svoje pôsobenie v 3. skupine C-divízie Ligy národov remízou s Bieloruskom 1:1.



Malaga – Basketbalisti Patriotov Levice si nezahrajú v skupinovej fáze Ligy majstrov. Vo finále kvalifikačného turnaja v Malage prehrali s favorizovaným domácim tímom Unicajy 73:91.



Wollongong - Belgický cyklista Remco Evenepoel suverénne triumfoval vo včerajších pretekoch s hromadným štartom na MS v austrálskom Wollongongu. Slovenský reprezentant a trojnásobný majster sveta Peter Sagan finišoval na siedmej priečke.
Belgičan Remco Evenepoel oslavuje, keď sa blíži k cieľovej čiare víťazstva v cestných pretekoch mužskej elity na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v austrálskom Wollongongu, v nedeľu 25. septembra 2022.
Foto: TASR/AP