Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. októbra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo včera krátko po 22.15 h auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala piatich mŕtvych a desiatich zranených. Vodič osobného auta bol údajne pod vplyvom alkoholu.



Bratislava – Odvolávanie ministra financií Igora Matoviča považuje predseda vlády SR Eduard Heger za zbytočné. Parlament by sa mal podľa jeho slov najskôr sústrediť na riešenie skutočných problémov Slovenska a až potom by mali prísť na rad politické bitky. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Premiér ubezpečil, že vysoké školy sa od 17. novembra nebudú z dôvodu narastajúcich cien energií zatvárať.



Bratislava – Opatrenia na riešenie vysokých cien energií prijaté na úrovni ministrov krajín EÚ zodpovedných za energetiku Slovensku nepomôžu, a preto sme boli proti ich prijatiu. Pokiaľ EÚ Slovensku nepomôže uvoľnením nevyužitých eurofondov na dotovanie cien energií, prípadne sa ostatné štáty so Slovenskom dobrovoľne nepodelia s výnosom z mimoriadneho zdanenia energií, štát znárodní vyrobenú elektrinu. Oznámil to na briefingu premiér SR Eduard Heger. Zároveň ubezpečil, že vláda nedopustí, aby slovenská ekonomika v dôsledku energetickej krízy skolabovala.



Liptovský Mikuláš - Ľudia by sa nemali obávať poňať nadchádzajúce októbrové komunálne a regionálne voľby politicky, aj ako referendum o terajšej vládnej koalícii. Vyhlásil to po pracovnom sneme strany Hlas-SD jej predseda Peter Pellegrini.



Bratislava - Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence by mala vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur.

Na archívnej snímke samohybná kanónová húfnica ZUZANA 2.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Bratislava - Národný bezpečnostný úrad prišiel od októbra o právomoc blokovať škodlivý obsah. Legislatíva mu to umožňovala iba do 30. septembra. Pripravovaná novela zákona o kybernetickej bezpečnosti sa na vládu zatiaľ nedostala.



Rím - Rusko v sobotu zastavilo dodávky zemného plynu do Talianska a takisto znížilo dodávky plynu do Moldavska o 30 %.



Berlín - Z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. Vyrovnal sa tlak medzi plynom v plynovode a vodou.

Na snímke únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori pri pobreží dánskeho ostrova Bornholm v utorok 27. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Sofia - Bulharsko v sobotu otvorilo plynovod, ktorý krajinu spája s Gréckom a je dôležitý pre nezávislosť Európskej únie od ruského plynu. Transportuje zemný plyn z Azerbajdžanu cez Turecko do Grécka a ďalej do Talianska.



Moskva - Ústavný súd Ruskej federácie schválil zmluvy o prijatí okupovaných ukrajinských oblastí do Ruskej federácie, ktoré boli podpísané 30. septembra v moskovskom Kremli.



Bratislava - Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia.



Brusel - Členské krajiny Európskej únie si začali predvolávať ruských veľvyslancov, aby im tlmočili protest proti nelegálnej ruskej anexii ukrajinských území. Ide o súčasť spoločnej reakcie EÚ, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť.



Vatikán - Pápež František vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil "špirálu násilia a smrti" na Ukrajine. Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých sedem mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine.

Pápež František, archívna fotografia.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. Takisto oznámil, že Ukrajina podáva žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie. Podporu tejto žiadosti už vyjadrilo 10 krajín, medzi nimi je aj Slovensko.



Madrid - Anexie štyroch ukrajinských oblastí Ruskom "sťažujú ukončenie vojny a robia ho takmer nemožným", uviedol šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvode do armády cez jeseň. Do povinnej vojenskej služby musí nastúpiť 120.000 mužov.