Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 5. októbra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký 4. októbra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Počíta s tým novela zákona o energetike, ktorú včera podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Polícia navrhuje väzbu pre opitého vodiča, ktorý spôsobil v nedeľu tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami. Obvinili ho z trestného činu všeobecného ohrozenia a hrozí mu trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie.

Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo v nedeľu krátko po 22.15 h auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala štyroch mŕtvych a sedem zranených. Doprava po Staromestskej ulici v Bratislave smerom na Most SNP je po tragickej nehode úplne uzavretá. Bratislava, pondelok 3. októbra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Minister financií Igor Matovič zostáva vo funkcii. Plénum Národnej rady SR ho včera neodvolalo.



Bratislava – Strana SaS berie na vedomie, že minister financií Igor Matovič nebol odvolaný z funkcie. SaS sa tak stáva tvrdou opozičnou stranou je pripravená rokovať o predčasných voľbách.




Bratislava - Predčasné voľby by mohli byť najskôr o pol roka, krajinu nemôžeme uvrhnúť do chaosu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR a šéf Sme rodina Boris Kollár. Hnutie podľa jeho slov bude podporovať menšinovú vládu dovtedy, kým bude schopná presadzovať návrhy na pomoc ľuďom.



Bratislava – Dnes by mali poslanci Národnej rady SR rozhodnúť o zvýšení platov zdravotníkov.



Bratislava - Plénum Národnej rady SR posunulo do druhého čítania novelu Ústavy SR, ktorá sa týka skrátenia volebného obdobia parlamentu. Predložili ju nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Tomáš Taraba
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Vláda by mala na dnešnom rokovaní opäť schváliť návrh na skrátené legislatívne konanie o novele štátneho rozpočtu a následne ho pošle do parlamentu. Urobí tak v reakcii na to, že včera plénum Národnej rady SR neschválilo zrýchlený režim k tejto právnej norme.



Bratislava – Predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský vyzval vedenie Slovenského plynárenského priemyslu, aby zastavilo šikanovanie a odpájanie podnikateľov a občanov a vzdalo sa svojich funkcií.



Bratislava - Hromadné výpovede podalo už vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc.



Bratislava - Minimálna hodnota stravného lístka sa zvýši zo 4,80 na 5,10 eura.



Bratislava - Európska komisia by mala umožniť Slovensku použiť na riešenie energetickej krízy nevyčerpané eurofondy.



Bratislava - Štátna veterinárna a potravinová správa SR neodporúča konzumovať hydinové mäso z Poľska. Reaguje tak na medializovaný škandál s krmivom kontaminovaným technickými olejmi a mazivami, ktoré malo byť podávané zvieratám na poľských farmách.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu súhlasili s návrhom, aby členské krajiny a regióny EÚ v rokoch 2022 a 2023 dostali dodatočnú finančnú podporu vo výške 3,5 miliardy eur na zmiernenie dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine.



Brusel - Spoločná nabíjačka pre elektronické mobilné zariadenia sa v EÚ stane skutočnosťou v roku 2024.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil vyhliadky na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za "nemožné".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Varšava - Európska únia by mala poskytovať Ukrajine rovnakú finančnú pomoc ako Spojené štáty, ktoré jej dávajú až 1,5 miliardy dolárov mesačne. Navrhuje to poľský premiér Mateusz Morawiecki.



Kyjev - Ukrajinská armáda v posledných dňoch oslobodila desiatky obcí v rámci protiofenzívy prebiehajúcej na juhu a východe krajiny.



Washington - Spojené štáty neevidujú nijaké známky toho, že by sa Rusko skutočne chystalo použiť jadrové zbrane, hoci sa tým vyhráža šéf Kremľa Vladimir Putin.



Ľubľana - Slovinský parlament oficiálne legalizoval manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ako aj adopcie detí takýmito pármi.



Washington - Miliardár Elon Musk napokon kúpi sociálnu sieť Twitter za cenu 44 miliárd dolárov.



Montreal - Slovenského hokejového útočníka Filipa Mešára poslal klub Montreal Canadiens do farmárskeho tímu Laval Rocket. Po jeho odchode ostal v prvom tíme Canadiens jediný slovenský útočník Juraj Slafkovský.