Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 6. októbra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes zúčastní na Malte na stretnutí prezidentov Európskej únie združených v skupine Arraiolos.



Bratislava - Platy zdravotníkov sa zvýšia. Národná rada schválila návrh z dielne rezortu zdravotníctva. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský verí, že vyššie platy zdravotníkov presvedčia lekárov ostať pri pacientoch.



Bratislava - Na Slovensku sa nezavedie hmotná zodpovednosť verejných činiteľov. Poslanci Národnej rady neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci z dielne poslancov OĽANO.



Bratislava - Národná rada opätovne neschválila vrátenú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Neprelomila tak veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Podľa novely zákona mal štát odpustiť samosprávam pohľadávky, ktoré vznikli z právoplatného rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie.



Bratislava - Seniori v dôchodkovom veku budú môcť od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Možnosť odísť do predčasného dôchodku zároveň bude po odpracovaní 40 rokov. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválila Národná rada.



Praha - Česko predĺži dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní, teda do 28. októbra vrátane.



Bratislava - Nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký urobí všetko pre to, aby sa žiadna škola nemusela zatvárať. Uviedol to po rokovaní vlády.

Na snímke nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký počas 108. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 5. októbra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - O väzbe pre obvineného Dušan D., ktorý opitý autom spôsobil uplynulú nedeľu tragickú dopravnú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, bude sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I rozhodovať dnes od 16.00 h. Dušan D. čelí obvineniu z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie.



Čadca - Opitý 37-ročný vodič (1,79 promile) zrazil včera na chodníku v Čadci matku s dvoma maloletými deťmi. Po dopravnej nehode chodkyňu s deťmi aj vodiča motorového vozidla previezli na ošetrenie do nemocnice.

Snímka z miesta nehody.
Foto: FB: Polícia SR - Žilinský kraj


Bratislava - V prvej fáze projektu by malo byť popri cestách nainštalovaných približne 270 stacionárnych radarov. Okrem prekročenia maximálnej rýchlosti majú kontrolovať aj prejazd na červenú a "stopku". Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval po rokovaní Bezpečnostnej rady SR.



Brusel - Severoatlantická aliancia oznámila, že nová mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku je po nedávnom integračnom výcviku oficiálne funkčná.



Brusel - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell varoval v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu, že vojna na Ukrajine vstupuje do novej "nebezpečnej" fázy a upozornil na možnosť "desivého scenára" v momente, keď Rusko zlyhá v konvenčnom konflikte a naplní hrozby, že použije jadrové zbrane.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnosy, v ktorých určil dočasných najvyšších predstaviteľov štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Šéf Kremľa zároveň očakáva, že situácia v štyroch oblastiach na východe a juhu Ukrajiny, sa čoskoro stabilizuje.

Zľava Moskvou dosadený líder Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimir Saldo, Moskvou dosadený líder Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, ruský prezident Vladimir Putin, líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin a líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik tlieskajú počas podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku, v Kremli v Moskve 30. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým vláde nariadil prevziať kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou. Tá sa nachádza v Moskvou anektovanej Záporožskej oblasti a má sa stať "federálnym majetkom".



Štrasburg - Európska komisia zavedie bezpečnostný monitoring kľúčovej infraštruktúry únie vrátane energetickej infraštruktúry.



Brusel - Členské krajiny EÚ schválili nové sankcie proti Rusku, ktoré nasledujú po rozhodnutí Moskvy anektovať štyri regióny Ukrajiny. Nové sankcie zahŕňajú aj cenový strop pre ruskú ropu. Maďarsko tvrdí, že sa to nebude týkať dodávok cez ropovody.



Osijek - Slovenské juniorské strelkyne získali bronz na MS v brokových zbraniach v skeete.