Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 7. októbra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Obvinený Dušan D., ktorý v opitosti spôsobil víkendovú tragickú dopravnú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, bude stíhaný na slobode. Včera večer ho prepustil zo zadržania sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť.



Valletta - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa včera na Malte stretla s ďalšími 11 prezidentmi členských krajín EÚ združených v skupine Arraiolos. Rokovania sa týkali najmä aktuálnej bezpečnostnej situácie v Európe a riešenia energetickej krízy.



Praha - Ak ruský prezident Vladimir Putin stratí vplyv na Európu, zmizne výrazný prvok neistoty, čím sa podľa predsedu vlády SR Eduarda Hegera upokojí trh s plynom a zníži sa aj jeho cena. Uviedol to na summite Európskeho politického spoločenstva v Prahe.

Premiér SR Eduard Heger hovorí s novinármi počas jeho príchodu na Pražský hrad pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretnú lídri Únie a 17 nečlenských štátov, v Prahe 6. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava Včera sa začala mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej chce Smer-SD presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní.



BratislavaSlovensko presadzuje zavedenie cenového stropu na zemný plyn a podporuje jeho spoločný nákup krajinami EÚ. Na stretnutí s eurokomisárkou pre energetiku Kadri Simsonovou to uviedol premiér Eduard Heger.



Bratislava – Zo zvýšeného výberu daní a poistného v hodnote 1,5 miliardy eur má ísť najväčšia časť na kompenzačné schémy štátnej pomoci pre firmy ohrozené vysokými cenami energií, a to 900 miliónov eur. Uviedol minister práce Milan Krajniak. Budúci rok bude mať podľa neho nárok na rodičovský bonus 80 % dôchodcov. Nikomu sa pritom pre tento bonus neznížia príjmy.



Bratislava - Zvýšenie miezd zdravotníkov, ktoré schválil parlament, nerieši stabilizáciu personálu v nemocniciach. Uviedol to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Podľa neho je potrebné riešiť aj ostatné z ich ôsmich požiadaviek.



Bratislava - Národný bezpečnostný úrad varuje pred koordinovanými kybernetickými útokmi na Slovensku, za ktorými je ruská skupina anonymus.ru.



Viedeň - Rakúsko predĺži dočasné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní, do 28. októbra.



New York - Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že svet aktuálne čelí najväčšej hrozbe "armagedonu" od kubánskej raketovej krízy z roku 1962. Ruský prezident Vladimir Putin pritom podľa jeho slov "nežartuje, keď hovorí o použití taktických jadrových, biologických či chemických zbraní".



Štokholm - Kontrola dvoch miest úniku zemného plynu z potrubí plynovodu Nord Stream spájajúcom Rusko s Európou posilnila podozrenie, že išlo o sabotáž.

Na leteckej snímke z 28. septembra 2022 poskytnutej švédskou pobrežnou strážou únik plynu z plynovodu Nord Stream 2.
Foto: TASR/AP


Sydney - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva, že Valné zhromaždenie OSN čo najjednomyseľnejšie odsúdi ruskú anexiu ukrajinského územia. Zároveň vo svojom virtuálnom prejave na summite Európskeho politického spoločenstva v Prahe vyzval európskych lídrov, aby Kyjevu dodali viac zbraní.



Kyjev - Ukrajina včera oznámila, že jej armáda za necelý týždeň znovu dobyla vyše 400 štvorcových kilometrov územia v južnej Chersonskej oblasti. Stalo sa po tom, čo Moskva túto oblasť - spolu s ďalšími troma okupovanými regiónmi Ukrajiny - vyhlásila za pripojenú k Rusku.



Kyjev - Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti na Ukrajine Kirill Stremousov v dôsledku úspešnej ukrajinskej protiofenzívy odporučil ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby sa zastrelil. Stremousov viní za straty území v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, ktoré ruské jednotky obsadili ešte v prvých týždňoch vojny, "nekompetentných vodcov armády".



Kyjev - Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi počas včerajšej návštevy Kyjeva označil za "samozrejmé", že Záporožská jadrová elektráreň, okupovaná ruskými vojskami, patrí Ukrajine.



Budapešť - Maďarsko je pripravené posilniť ochranu srbsko-severomacedónskych hraníc proti ilegálnej migrácii.



Bazilej - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili vo svojom treťom zápase v H-skupine Európskej konferenčnej ligy na ihrisku FC Bazilej 2:0.