Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 31. októbra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Koalícia sa dohodla, že bude pokračovať aj v prípade, ak sa nepodarí schváliť štátny rozpočet a krajina bude v provizóriu. Povedal to líder OĽANO Igor Matovič v diskusnej relácii TA3. Nie je podľa neho čas na predčasné voľby a vydanie ľudí neistote.



Bratislava - Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán včera potvrdila výsledky sobotňajších spojených samosprávnych volieb.



- Volebná účasť v sobotných voľbách do vyšších územných celkov dosiahla 43,74 %. Volebná účasť v komunálnych voľbách dosiahla 46,19 percenta. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR.



- Vo ôsmich krajských mestách si väčšina primátorov udržala pozíciu. Zmena nastane v Prešove.



- Šesť krajov si svojich doterajších šéfov ponechalo, v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji nastáva zmena.



- Voľby sa budú musieť opakovať v 47 obciach. Dôvody sú najmä tie, že v niektorých sa nevykonali vôbec.



- Najvyššia účasť vo voľbách do vyšších územných celkov bola v Žilinskom kraji, a to 48,74 percenta. Najnižšia, 38,6 percenta, bola v Bratislavskom kraji.



Bratislava - Hlas-SD je víťazom volieb s najväčším počtom získaných starostov a primátorov volených pod politickou značkou. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Peter Pellegrini.



Bratislava - Najviac poslancov miest a obcí spomedzi všetkých politických strán na Slovensku má KDH.

Na snímke druhý vpravo súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a kandidát na predsedu PSK Milan Majerský, ktorý vybaľuje z krabice darček - župan s menom Milan počas osláv víťazstva vo voľbách na základe zverejnených predbežných neoficiálnych výsledkoch v Prešove v sobotu 29. októbra 2022.
Foto: FOTO TASR - Milan Kapusta


Bratislava - Voľby ukázali, že ľudia chápu dôležitosť úlohy samospráv. Vo väčšine prípadov potvrdili vo funkciách práve tých, ktorí ich previedli krízami uplynulých rokov, a znova im vyjadrili dôveru. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová povolila od začiatku vojny na Ukrajine službu v cudzej armáde šiestim Slovákom. V 19 prípadoch žiadosti nevyhovela. Celkovo tak podpísala 25 rozhodnutí.



Sliač Takmer 75 % občanov Sliača bolo v sobotnom referende proti zriadeniu americkej vojenskej základne na jeho území. Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že výsledok referenda v Sliači neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude.

Na snímke referendový hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Sliači, kde okrem volieb do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov prebieha aj referendum o vojenskej základni USA v Sliači v okrese Zvolen 29. októbra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Moskva – Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme. Momentálne znemožňuje pohyb 218 lodiam.



Washington - Rozhodnutie Ruska odstúpiť od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov je "škandalózne", uviedol prezident USA Joe Biden.



Brusel - Európska únia aj Severoatlantická aliancia vyzvala Rusko, aby sa vrátilo k plneniu dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Moskva s touto dohodou opakovane vyjadrovala nespokojnosť s argumentom, že samotné Rusko pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá. Viackrát už preto hrozila, že sa z obilnej dohody stiahne.



Moskva - Rusko musí pred začatím akýchkoľvek rokovaní stiahnuť všetky svoje vojenské jednotky z ukrajinského územia, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na opätovné ponuky Moskvy na rozhovory s Kyjevom.



Berlín - Nový ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev varoval Nemecko pred prijímaním ruských občanov, ktorí z vlasti utekajú pred čiastočnou mobilizáciou.



Praha - Český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš bude kandidovať za prezidenta ČR. Oznámil to včera v TV Nova. Súčasný predseda českej vlády Petr Fiala v reakcii uviedol, že Česká republika si nezaslúži, aby boj o Hrad fungoval ako zámienka na získanie imunity pred trestným stíhaním. Babiš je pred pražským súdom obžalovaný v kauze Čapí hnízdo.



Konya - Slovenské reprezentantky v karate Nina Kvasnicová a Alexandra Zrumerová získali na MS juniorov, kadetov a do 21 rokov v Turecku bronzové medaily.