Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 4. novembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín plebiscitu oznámila včera popoludní prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Na Strednej odbornej škole v Novákoch útočil včera predpoludním študent sekerou, pričom zranil dvoch tínedžerov, ktorých záchranári previezli do nemocnice. Študenta polícia zadržala. Prípad prevzala Národná kriminálna agentúra. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je nálada v spoločnosti vypätá a Slovensko potrebuje upokojiť situáciu nielen slovami, ale konkrétnymi skutkami.

Na Strednej odbornej škole v Novákoch (na snímke) útočil vo štvrtok dopoludnia študent sekerou. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti s tým, že sa pri incidente zranila jedna osoba, nie však vážne. Študenta polícia zadržala. Nováky, 3. novembra 2022.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


Bratislava - Komisár pre deti Jozef Mikloško v reakcii na útok študenta na škole v Novákoch vyzýva na urýchlené prijatie opatrení na riešenie stupňujúceho sa násilia a šikany na školách i v celej spoločnosti, často podľa jeho slov spojeného s duševným zdravím.



Bratislava - Ministri zdravotníctva Vladimír Lengvarský a financií Igor Matovič diskutovali s dekanmi lekárskych fakúlt o možnostiach ich dofinancovania v súvislosti so zvýšením počtu slovenských medikov.



Bratislava Zásobníky plynu na Slovensku sú naplnené takmer na 100 percent a plynule pokračujú dodávky plynu zo všetkých zdrojov. V súčasnosti na Slovensko priteká dokonca viac zemného plynu, ako je potrebné. V diskusnej relácii televízie JOJ to povedal minister hospodárstva Karel Hirman.

Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman počas 114. schôdze vlády SR v Bratislave 2. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kišiňov - Moldavsko si zabezpečilo reverzný dovoz zemného plynu zo Slovenska, po prvý raz. To znamená zmenu a reverznú prepravu komodity smerom zo západu na východ. Oznámil to podpredseda vlády Andrei Spinu.



Moskva - Ruskí predstavitelia oznámili, že Moskvou dosadené orgány začali s integráciou Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny pod správu ruskej energetickej spoločnosti Rosenergoatom.



New York - Bezpečnostná rada OSN sa jednomyseľne zhodla na predĺžení pôsobenia európskych mierových síl v Bosne a Hercegovine, hoci Rusko vyjadrilo určité výhrady.



Berlín - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz apeloval na lídrov šiestich balkánskych krajín, ktoré ašpirujú na vstup do Európskej únie, aby ukončili regionálne konflikty a "držali spolu".



Frankfurt - Konzorcium farmaceutických spoločností Pfizer-BioNTech oznámilo, že jeho kombinovaná vakcína proti ochoreniu COVID-19 a chrípke je pripravená na testovanie.



Londýn - Vláda Spojeného kráľovstva oznámila, že zakáže lodiam a firmám, ktoré poskytujú služby spojené s prepravou, transport ruskej ropy, ak jej cena presiahne strop stanovený skupinou G7 a Austráliou.



Paríž - Európa musí začať okamžite konať, aby zabránila nedostatku zemného plynu v budúcom roku, keďže Rusko obmedzuje svoje dodávky pre vojnu na Ukrajine. Varovala Medzinárodná agentúra pre energetiku. Podľa nej ak Rusko úplne zastaví dodávky plynovodmi a Čína zvýši dovoz skvapalneného zemného plynu, na ktorý sa Európa spolieha, že nahradí ruský plyn, bude tzv. starý kontinent na budúci rok čeliť nedostatku komodity.



Zürich - Švajčiarsko nepovolilo Nemecku vyexportovať muníciu švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Oznámila to včera tamojšia vláda s tým, že takéto opatrenie by bolo narušením švajčiarskej neutrality.



Tel Aviv - Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci zvíťazili v utorkových predčasných parlamentných voľbách. Vyplynulo to z konečných výsledkov hlasovania zverejnených štátnou volebnou komisiou.

Predseda strany Likud (Jednota) a izraelský expremiér Benjamin Netanjahu (vpravo) a manželka Sara sa tešia v centrále strany v Jeruzaleme po prvých exit polloch zverejnených po uzavretí volebných miestností v predčasných parlamentných voľbách v Izraeli v stredu 2. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina sa nezúčastní na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Indonézii v prípade, že tam príde aj šéf Kremľa Vladimir Putin, vyhlásil to včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Varšava - Poľsko a Litva chcú posilniť prítomnosť NATO na svojom území, aby mali väčší pocit bezpečia aj lepšiu schopnosť čeliť ruským hrozbám.



Washington - Americký prezident Joe Biden sa od včera osobne zapája do záveru kampane demokratov pred budúcotýždňovými voľbami do Kongresu. Biden sa takto chce pokúsiť zachrániť demokratov pred volebnou porážkou.



Vilnius - Futbalisti Slovana Bratislava si po 53 rokoch zahrajú v klubovej Európe aj na jar. Vo včerajšom zápase Európskej konferenčnej ligy zvíťazili na pôde Žalgirisu Vilnius 2:1 a postúpili priamo do osemfinále ako víťazi H-skupiny.

Na snímke vľavo tréner Slovana Vladimír Weiss st. ide objať strelca dvoch gólov Aleksandra Čavriča po zápase 6. kola H- skupiny Európskej konferenčnej ligy vo futbale VMFD Žalgiris Vilnius - ŠK Slovan Bratislava 3. novembra 2022 vo Vilniuse.
Foto: TASR - Martin Baumann