Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 10. novembra 2022 - 5.45 h.

Košice - Ústavný súd zatiaľ nerozhodol o otázke ústavnosti častí tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila aj po vetovaní hlavou štátu.



Bratislava Plénum Národnej rady včera opätovne schválilo zákon o profesionálnych náhradných rodičoch, ktorý vrátila prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava – Národná rada schválila novelu zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. Cieľom je zatraktívnenie a zefektívnenie sporenia v treťom pilieri dôchodkového sporenia.



Bratislava - Poslanci Národnej rady zvolili za verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského a Petra Kuboviča za predsedu Úradu pre verejné obstarávanie.



Bratislava - Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval parlamentné strany a nezaradených poslancov Národnej rady SR, aby umožnili otvorenie mimoriadnej schôdze k zdravotníctvu. Podčiarkol vážnosť situácie s výpoveďami lekárov.



Bratislava - Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z prania peňazí kajúcnikmi Ľudovítom Makóom, Michalom Suchobom, Františkom Imrezcem a ďalšími v kauze Daniari, v ktorej štát prišiel o vyše 18 miliónov eur.



Bratislava – Premiér Eduard Heger včera odcestoval na trojdňovú zahraničnú pracovnú cestu. Včera sa zúčastnil na medzinárodnom cvičení ozbrojených síl krajín V4, Británie a USA vo výcvikovom priestore pri poľskej obci Nowa Dęba. Dnes sa stretne so svojím českým náprotivkom, Petrom Fialom. Diskutovať chcú o situácii s nelegálnou migráciou na spoločnej hranici. Navštívi aj Fínsko a Estónsko.

Na snímke druhý vpravo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a poľský premiér Mateusz Morawiecki (druhý vľavo) sa účastnia na spoločnom vojenskom cvičení Vyšehradskej skupiny (V4), USA a Británie pod názvom Puma 22 v poľskom meste Rzeszów v stredu 9. novembra 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Nezistilo sa žiadne porušenie pravidiel vývozu tovarov do Ruska v súvislosti so sankciami. Po rokovaní Bezpečnostnej rady o tom informoval premiér Eduard Heger.



Bratislava - Na referendum, ktoré sa uskutoční v januári, sa vyčlení vyše 10,4 milióna eur.


Bratislava - Pozmeňujúci návrh znížiť sadzbu DPH pre lyžiarke vleky, lanovky či umelé kúpaliská, ktorý iniciovala Sme rodina pri novele zákona o DPH, "prišiel zboku", je nekorektný i nesystémový. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.



Bratislava - Hraničné kontroly na vnútorných hraniciach sú neopodstatnené. Je to v rozpore s kódexom schengenských hraníc. Migrácia a zvýšený pohyb na vonkajších hraniciach nie sú v zmysle kódexu považované za bezpečnostné riziko. Informoval o tom policajný prezident Štefan Hamran.



Bratislava – Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo proces verejného vypočutia na miesto generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla. Záujemcovia o túto pozíciu môžu posielať svoje prihlášky do pondelka 5. decembra.



Bratislava - Mladistvý obvinený A. P. z obce Mníšek nad Hnilcom (okres Gelnica), ktorý chcel zaútočiť sekerou na viacerých spolužiakov a pedagógov základnej školy, zostáva vo väzbe. Najvyšší súd zamietol jeho sťažnosť proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu.



Brusel - Európska komisia navrhla bezprecedentný podporný balík pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur na rok 2023. Pomoc bude vo forme vysoko zvýhodnených pôžičiek, ktoré sa budú vyplácať v pravidelných splátkach.



Londýn - Británia počas zimy zvýši svoju podporu pre ukrajinských vojakov.



Moskva - Ruské sily ničia mosty na západnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom spomaliť postup ukrajinskej armády. Ruský minister obrany Sergej Šojgu včera ruskej armáde prikázal, aby sa stiahla z Chersonu. Šéf Bieleho domu označil toto stiahnutie ruských vojsk za "dôkaz" že Rusko a jeho armáda majú "skutočné problémy".



Washington - Súboj amerických republikánov a demokratov o federálny Senát by sa mohol rozhodnúť až 6. decembra po druhom kole volieb senátora v štáte Georgia.



Glasgow - Slovenské tenistky zvíťazili vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe nad Belgickom 2:1. Napriek triumfu však už nemajú reálnu šancu na postup do semifinále.



Winterthur - Slovenskí florbalisti potvrdili rolu favorita, keď zdolali Poľsko hladko 9:1 a postúpili do štvrťfinále MS vo Švajčiarsku.