Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. novembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Ak o slobodu prídeme, môžeme ju získať späť len za cenu obetí. Je dôležité udržiavať našu historickú pamäť v bdelosti, aby nás opäť nerozdelila železná opona. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti 17. novembra - Dňa boja za slobodu a demokraciu.

- November 1989 zničil režim, ktorý svojich občanov zadrôtoval v ich vlastnej krajine a neumožňoval im slobodný pohyb. Pripomenul to predseda Národnej rady Boris Kollár.

- Demokracia nie je dokonalá. Dáva nám však slobodu, ktorá je kľúčovou ingredienciou tak pre rozvoj osobnosti, ako aj celej krajiny. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas príhovoru pri pamätníku Brána slobody na Devíne 17. novembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Lekári a zástupcovia ďalších zdravotníckych profesií na včerajšom protestnom zhromaždení v Bratislave apelovali na vládu, aby riešila stav zdravotníctva.

- Protest zvolalo Lekárske odborové združenie, ktoré trvá na splnení ôsmich požiadaviek na zlepšenie situácie v sektore. Jeho predseda Peter Visolajský k ponuke na zvýšenie platov, ktorú na stredajšom (16. 11.) rokovaní predstavil minister financií Igor Matovič, zatiaľ nezaujal jednoznačné stanovisko. Ďalšie stretnutie odborárov s vládou má byť v pondelok 21. novembra.



Lisabon - Európska ľudová strana sa dnes rozrastie o nového člena, o politický subjekt OĽANO zo Slovenska. Na úvod politického grémia ľudovcov v Lisabone to včera potvrdil Manfred Weber.



Bratislava - Smer-SD má realistickú ambíciu vyhrať najbližšie parlamentné voľby, či už predčasné alebo v riadnom termíne v roku 2024. Povedal to predseda strany Robert Fico.



New York – Dohoda umožňujúca bezpečný vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more bola napriek ruskej invázii predĺžená, oznámila včera OSN.



Varšava - Poľsko neaktivovalo článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý počíta s konzultáciami členských krajín NATO.

- Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší predstavitelia vrátane poľských uviedli, že na poľskú dedinu Przewodów v utorok zrejme dopadla raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá reagovala na ruské raketové útoky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však nástojí, že Poľsko zasiahla ruská raketa.

- Do Poľska včera pricestovali ukrajinskí experti, ktorí sa budú spolupodieľať na vyšetrovaní okolností dopadu rakety.



Bratislava - Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie voči dosluhujúcemu starostovi bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolfovi K. pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

Na archívnej snímke Rudolf Kusý.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Ocenenie Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra odovzdali už po 15. raz.

- Prvou laureátkou sa stala enviroaktivistka Martina Paulíková. Druhým oceneným je dlhoročný LGBTI+ aktivista a majiteľ kaviarne Tepláreň na bratislavskej Zámockej ulici Roman Samotný. Tretie ocenenie rada udelila symbolicky každému, "kto v tejto dejinnej situácii nestratil kompas a pomohol po ruskej invázii na Ukrajinu legitímne sa brániacemu štátu a jeho obyvateľom pred neprijateľnou agresiou alebo sa pokúsil akokoľvek zmierniť dôsledky hrôz vojny".



Washington - Americkí republikáni v noci na štvrtok získali tesnú väčšinu – 218 kresiel – v 435-člennej Snemovni reprezentantov Kongresu USA, ktorú doposiaľ kontrolovali demokrati.

- Predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová včera oznámila, že sa rozhodla odísť z vedenia Demokratickej strany.



Kyjev – Ruské útoky raketami a dronmi spôsobili včera na Ukrajine ďalšie škody. Najnovšia séria úderov zasiahla infraštruktúru, bytové domy i priemyselný areál. O život prišli najmenej štyria ľudia, informovala agentúra AP.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že viac než desať miliónov Ukrajincov zostalo bez dodávok elektrickej energie.



Kyjev - Ukrajinské úrady tvrdia, že v meste Cherson objavili dôkazy o mučení ľudí, ku ktorému tam dochádzalo počas osem mesiacov trvajúcej ruskej okupácie.



Amsterdam - Holandský súd v prípade zostrelenia civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou odsúdil troch mužov na doživotie a jedného oslobodil. Rusi Igor Girkin a Sergej Dubinskij a Ukrajinec Leonid Charčenko boli uznaní za vinných z vraždy a úmyselného spôsobenia havárie lietadla a dostali doživotné väzenské tresty. Štvrtý obžalovaný - Rus Oleg Pulatov - bol oslobodený pre nedostatok dôkazov.

Na snímke druhý zľava predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis hovorí počas verdiktu v procese Malaysia Airlines Flight 17 na súde s najvyšším zabezpečením na letisku Schiphol pri Amsterdame v Holandsku 17. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Soul - Severná Kórea dnes zrejme odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu. Ide už o druhý odpal rakety KĽDR za dva dni, uvádzajú agentúry AFP a AP.



Podgorica - Slovenskí futbaloví reprezentanti remizovali v prípravnom zápase na pôde Čiernej Hory 2:2.