Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 25. novembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera odobrila posunutie súdnej mapy o päť mesiacov, a to na jún 2023.



Bratislava - Premiér Eduard Heger požiadal predsedov vlád V4 o pomoc v zdravotníctve. Deklarovali mu ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva sa dohodlo s lekárskymi odborármi na siedmich bodoch memoranda. Nevyriešenými stále zostávajú platy, ktoré nie sú v pôsobnosti rezortu zdravotníctva.



Bratislava - Lekárski odborári vyzývajú politikov, aby upokojili situáciu v zdravotníctve a prišli k rokovaciemu stolu. Na žiadnych nových požiadavkách netrvajú. Uviedol to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Minister financií Igor Matovič podľa neho škodí celej situácii.

Na snímke lekári so svojimi požiadavkami počas tlačovej konferencie: Reakcia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na stredajšiu ponuku Igora Matoviča v Bratislave 24. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vláda príde popri ponuke na stabilizačný príspevok zdravotníkom v nemocniciach s návrhom atraktívnych podmienok aj na náborový príspevok. Oznámil to premiér Eduard Heger. Víta prísľub predstaviteľov Lekárskeho odborového združenia o vzdaní sa požiadaviek k pracovným zmluvám lekárov.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v novembri, vyhrala by ich strana Hlas-SD so ziskom 19,5 percenta hlasov. Druhý by bol Smer-SD so 16 percentami, tretie Progresívne Slovensko by malo 11,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre TV Joj. Do Národnej rady SR by sa dostala aj SaS s podporou 10,8 percenta. OĽANO by podľa prieskumu získalo 7,5 percenta hlasov. Za ním by skončila Sme rodina s podporou 6,9 percenta voličov. Do parlamentu by sa dostala aj Republika so ziskom 6,3 percenta hlasov a KDH s podporou 6,1 percenta voličov.



Košice - V súvislosti s nelegálnou migráciou je potrebné zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc, zhodli sa na tom predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny počas svojho samitu v Košiciach. Maďarsku zároveň prisľúbili pomoc. Na súčinnosť pri zvládaní migračných kríz vyzvali aj Európsku komisiu.



Bratislava - Ministerstvo vnútra pripravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu na zimné mesiace. Rezort obstaráva elektrocentrály, deky či posteľné súpravy.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra K. z prečinu podplácania. Guvernér sa necíti byť vinný a podá sťažnosť.

Na archívnej snímke guvernér NBS Peter Kažimír.
Foto: TASR - Martin Baumann


Prešov - Európska komisia schválila operačný Program Slovensko 2021 až 2027. SR bude môcť začať využívať takmer 13 miliárd eur z nových eurofondov. Investície budú smerovať na zlepšenie života ľudí v regiónoch, energetickú bezpečnosť, digitalizáciu aj na zelené riešenia.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu schválili Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu.



Moskva - Rusko včera poprelo, že útokmi zámerne cielilo na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Zo spôsobenia škôd na kritickej energetickej infraštruktúre v Kyjeve obvinilo zahraničné a ukrajinské rakety protivzdušnej obrany.

Ukrajinskí hasiči pracujú na likvidácii požiaru po ruskom ostreľovaní v meste Vyšhorod pri hlavnom meste Kyjev na Ukrajine, v stredu 23. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Brusel - Ministri členských krajín EÚ zodpovedných za energetiku sa na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli nedohodli na balíku, ktorý má zmierniť dosahy energetickej krízy. Dôvodom je nespokojnosť s korekčným mechanizmom na ochranu podnikov a domácností v EÚ pred vysokými cenami plynu.



Košice - Maďarsko podporuje vstup Fínska a Švédska do NATO. Po samite predsedov vlád krajín V4 v Košiciach to uviedol maďarský premiér Viktor Orbán.



Berlín – Berlín včera objasnil, že systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré ponúkol Poľsku, sú určené na obranu územia Severoatlantickej aliancie. Odmietol tak požiadavky Varšavy, aby Nemecko tieto systémy poslalo Ukrajine.



Helsinki - Európska únia intenzívne pracuje na deviatom balíku sankcií voči Moskve za ruskú agresiu voči Ukrajine. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.



Luxembourg – Basketbalistky Slovenska získali v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2023 druhé víťazstvo. V treťom vystúpení v H-skupine uspeli proti Luxembursku výsledkom 77:57.