Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. novembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Vláda a lekárski odborári na sobotňajšom rokovaní vyriešili otázku platov lekárov a dohodli sa. Informoval o tom premiér Eduard Heger.

- Ministerstvo zdravotníctva dnes predloží dohodnuté zmeny na parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Zdravotníkom majú vyplatiť aj stabilizačné príspevky. Vláda ustúpila pri požiadavke Lekárskeho odborového združenia, ktorá si vyžiada 40 miliónov eur.



Bratislava – V najbližšej dobe sa začnú vyplácať vysokoškolské motivačné štipendiá. Potvrdil to štátny tajomník ministerstva školstva Michal Fedák. Výzva bola určená najtalentovanejším maturantom, ktorí si na svoje štúdiá vybrali slovenskú vysokú školu, ako aj na podporu štúdia mladých ľudí so sociálnym znevýhodnením.



Bratislava - Návrh štátneho rozpočtu, zákon o Vojenskom spravodajstve, novelizácie Trestného zákona i daňový poriadok. Aj to by mali poslanci Národnej rady SR prerokovať na 78. schôdzi, ktorá sa má začať zajtra. Na programe zverejnenom na webe parlamentu majú poslanci zhruba 100 bodov.



BratislavaHnutie OĽANO urobí spolu s hnutím Sme rodina a stranou Za ľudí všetko pre to, aby bol návrh štátneho rozpočtu na rok 2023 v parlamente schválený. V diskusnej relácii RTVS to včera avizoval minister financií Igor Matovič. Dúfa, že spolu nájdu 76 poslancov, ktorí by zákon roka schválili a ráta možno aj s hlasmi niektorých poslancov z klubu bývalého koaličného partnera, strany SaS. Možné rozpočtové provizórium označil za katastrofu pre štát.

Na archívnej snímke v popredí vpravo premiér SR Eduard Heger a vľavo minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽaNO). V pozadí zľava štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek, vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za Ľudí), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), minister hospodárstva Karel Hirman a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO).
Foto: TASR - Martin Baumann


BratislavaOpozičná SaS nepodporí v parlamente súčasný návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. V diskusnej relácii TA3 to povedala poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková. Návrh rozpočtu nepodporia ani nezaradení poslanci parlamentu pôsobiaci v Hlase-SD, ani poslanci za stranu SMER-SD.



Bratislava - Slovenské a rakúske záchranky by mohli v prihraničných oblastiach spolupracovať. Vyplýva to z návrhu rámcovej zmluvy medzi krajinami o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby.



Bratislava - Hlasovať v januárovom referende sa dá aj zo zahraničia, a to v predstihu zaslaním hlasovacieho lístka poštou. Treba o to však požiadať do piatka (2. 12.).



Bratislava - Slovenské školy navštevuje takmer 10.300 žiakov z Ukrajiny. Vyplýva to z údajov o počte odídencov z Ukrajiny k 31. októbru, ktoré zverejnilo Ministerstvo školstva.



Brusel - Letecké spoločnosti budú môcť v rámci Európskej únie inštalovať do svojich lietadiel najnovšiu technológiu 5G, ktorá umožní cestujúcim používať smartfóny a iné pripojené zariadenia rovnako ako na zemi.



Viedeň - Zamestnancom rakúskych železníc sa nepodarilo dohodnúť na zvýšení platov. Dnes tak vstúpia do celodenného štrajku. Dnes nebudú v Rakúsku premávať regionálne, diaľkové ani nočné vlaky. Fungovať bude len autobusová doprava prevádzkovaná mestami a obcami.



Madrid - Sucho pretrvávajúce aj v období jesene vyvolalo v rozsiahlych oblastiach Španielska núdzový stav súvisiaci s nedostatkom vody. Takmer polovicu územia krajiny sužuje nedostatok zrážok.



Čína - Do ulíc najväčšieho čínskeho mesta Šanghaj vyšli včera demonštranti, ktorí požadovali ukončenie prísnych opatrení proti šíreniu covidu. Protest zorganizovali aj študenti elitnej univerzity v čínskej metropole Peking.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Praha Niekoľko stoviek ľudí sa zišlo v sobotu popoludní v pražskej štvrti Letná na demonštrácii proti vláde Petra Fialu a Spojeným štátom americkým.



Malaga - Slovenskí tenisti zabojujú o budúcoročný finálový turnaj Davisovho pohára na pôde Holandska. Rozhodol o tom včerajší žreb v Malage, počas ktorého figurovali medzi nenasadenými tímami.



Killington - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v treťom slalome novej sezóny Svetového pohára 4. miesto. Vo včerajších pretekoch v americkom Killingtone triumfovali zhodným časom Švajčiarka Wendy Holdenerová a Švédka Anna Swennová-Larssonová.

Slovenka Petra Vlhová v úvodnom kole tretieho slalomu sezóny Svetového pohára 27. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Neapol - Slovenské basketbalistky nevyužili v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2023 možnosť dostať sa na prvé miesto v H-skupine. V priamom súboji o post lídra prehrali na palubovke favorizovaného Talianska 60:81.