Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 29. novembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi dnes o 13.00 hodine v pléne Národnej rady so správou o stave o republiky.



Bratislava Výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu a tiež dodávatelia energií by mali platiť daň z nadmerného príjmu. Vyplýva to návrhu novely zákona o energetike, ktorú schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal Národnú radu o prerokovanie zákona v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nepredstavil včera návrh k požiadavkám lekárov na Výbore Národnej rady pre zdravotníctvo, lebo nebol uznášaniaschopný. Predstaviť ho má na dnešnom zasadnutí výboru. Vláda a lekárski odborári na sobotňajšom (26. 11.) rokovaní vyriešili otázku platov lekárov a dohodli sa.



Bratislava Takmer 24 miliónov kusov cigariet, viac ako 32 ton tabaku a výrobnú linku zaistila Finančná správa SR v rámci akcie Plavec v nelegálnej výrobni cigariet na východe Slovenska. FS zadržala 20 osôb a škodu na spotrebnej dani z tabaku predbežne vyčíslila na 6,2 milióna eur.

Na snímke zľava prezident Finančnej správy (FS) Jiří Žežulka a riaditeľ Kriminálneho úradu (KÚ) Finančnej správy (FS) Peter Grinč informujú o výsledkoch akcie s názvom Plavec na tlačovej konferencii v Bratislave v pondelok 28. novembra 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Brusel - Prístup Slovenska k vzdelávaniu mladých ukrajinských utečencov je inšpiratívny pre viaceré krajiny EÚ. Uviedol to v Bruseli minister školstva Ján Horecký po skončení Rady EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport.



Bratislava - Nominantom do dozorných rád, ale aj do predstavenstiev štátnych podnikov by po novom mohlo stačiť už len stredoškolské vzdelanie. Vyhlásil to exminister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík s tým, že to považuje za veľmi škodlivé. Odvolal sa pritom na návrh, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Zväz ambulantných poskytovateľov víta dohodu medzi Lekárskym odborovým združením a vládou, upozorňuje však, že sa netýka ambulancií mimo nemocníc. Apeluje na vládu, aby sa začala zaoberať potrebami ambulantného sektora. Spolu s Asociáciou polikliník a zdravotníckych zariadení žiadajú zvýšenie budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo.



Bratislava - Obvinený bývalý starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf K. zostáva stíhaný na slobode.

Na snímke obvinený bývalý starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf K. prichádza na pojednávanie o väzbe na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 28. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava – Rekonštrukciu bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky, ocenili na celosvetovej súťaži architektúry v španielskom meste Bilbao. V rámci The Architecture MasterPrize Award 2022 získala najvyššie ocenenie v kategórii industriálnych stavieb. Projekt bol ocenený spomedzi viac ako 1000 projektov zo 65 krajín sveta ako vôbec prvá stavba zo Slovenska.



Bratislava - Na Slovensku sa začali rotácie vojakov Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. Ministerstvo obrany SR upozorňuje obyvateľov Slovenska, že od včera do 4. decembra sa uskutočnia plánované cestné a železničné presuny zahraničných spojeneckých ozbrojených síl v súvislosti s rotáciami jednotlivých kontingentov.



Moskva - Rusko jednostranne odložilo konanie rozhovorov o jadrovom odzbrojovaní, ktoré sa mali konať tento týždeň v egyptskej metropole Káhira.



Istanbul - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že sa dnes v Bukurešti stretne so svojimi švédskymi a fínskymi partnermi, aby prediskutovali snahu ich krajín stať sa členmi Severoatlantickej aliancie.



Rím - Pápež František povedal, že je pripravený pokúsiť sa sprostredkovať mier medzi Ukrajinou a Ruskom.



Varšava - Poľsko zváži, že by prijalo od Nemecka zariadenia protivzdušnej obrany Patriot po tom, čo Berlín vyhlásil, že na Ukrajinu ich nepošle z dôvodu obmedzení v rámci NATO. Zároveň však Varšava chce, aby tieto systémy chránili aj ukrajinský vzdušný priestor.



Peking - Samosprávne orgány v niektorých čínskych mestách včera zmiernili opatrenia proti šíreniu koronavírusu.



Ankara - Turecká armáda potrebuje už len niekoľko dní, aby bola úplne pripravená na vpád do severnej Sýrie. Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Turecko začne pozemnú operáciu s cieľom zaistiť svoje južné hranice až keď to bude vhodné.



Brusel - Rada EÚ včera jednomyseľne rozhodla, že pridá porušenie reštriktívnych opatrení Únie na zoznam "európskych trestných činov" zahrnutý v Zmluve o fungovaní EÚ.