Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Vláda včera schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5000 eur. Opatrenie si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur. Zdravotníci sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky. Stabilizačný príspevok sa netýka sestier pracujúcich v ambulanciách, agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti a školských zariadeniach. Upozornila na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek s tým, že sestry z daných oblastí odídu.

Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády SR v Bratislave 5. decembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Snina - Z aktuálnych deviatich percent na 46,16 percenta sa má zvýšiť najvyšší, piaty stupeň ochrany v Národnom parku Poloniny. V Národnom parku Veľká Fatra sa má najvyšší, piaty stupeň ochrany z aktuálnych 19,48 percenta zvýšiť na 41,55 percenta jeho územia. V najvyššom stupni ochrany má byť po zonácii Národného parku Slovenský kras takmer štvrtina jeho územia. Vyplýva to z nového návrhu zonácie Národných parkov, ktorý predstavilo ministerstvo životného prostredia. Zonácie národných parkov chce envirorezort dokončiť do konca budúceho roka.



Bratislava Dôchodky na Slovensku by sa mohli valorizovať dvakrát do roka v prípade, ak by dôchodcovská inflácia dosiahla minimálne 5 %. V novele zákona o sociálnom poistení to navrhujú nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.



Bratislava Zástupca rodiny Milana Lučanského spochybnil závery vyšetrovania smrti policajného exprezidenta, ktorým bolo vylúčené cudzie zavinenie.



Bratislava - Koaličná rada sa včera zaoberala aktuálnymi otázkami, rozpočtom aj mimoriadnou schôdzou k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Partneri sa venovali aj novele Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami z dielne Sme rodina.



Bratislava – Novela zákona o energetike, ktorá je momentálne v parlamente v druhom čítaní, je nedopracovaná a ohrozuje slovenských výrobcov. Po Výbore Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti, ktorý sa venoval tejto téme, to uviedol poslanec SaS Karol Galek.



Bratislava - Embargo Európskej únie na dovoz ruskej ropy sa Slovenska v súčasnosti nijak nedotkne, pretože sa vzťahuje iba na dodávky ropnými tankermi. Pokiaľ nebude zásadne poškodená infraštruktúra, dodávky ruskej ropy na Slovensko by nemali byť ohrozené. Povedal to minister hospodárstva Karel Hirman.

Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin včera navštívil Kerčský most spájajúci pevninské Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.



Moskva - Strop na cenu ruskej ropy, ktorý v piatok zaviedol Západ, destabilizuje globálne energetické trhy. Ale neovplyvní schopnosť Ruska pokračovať v tom, čo nazýva "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Kyjev - Rusko spustilo včera novú vlnu raketových útokov na územie Ukrajiny, oznámili tamojšie úrady. Sirény leteckého poplachu sa ozvali vo viacerých oblastiach vrátane hlavného mesta Kyjev. Malo ísť o viac než 100 rakiet s plochou dráhou letu vypálených z bombardérov a z mora. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinská armáda zostrelila väčšinu ruských rakiet, ktoré Moskva vypálila na energetickú infraštruktúru.



Kyjev - Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo oznámila, že po najnovšej vlne ruských útokov na ukrajinskú energetickú sieť budú zavedené celoštátne núdzové odstávky elektriny.



Brusel - EÚ by do konca roku 2023 chcela uzavrieť asociačné dohody s Andorrou, Monakom a San Marínom. V rozhovore pre TASR to povedal podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nový zákon, ktorý rozširuje zákaz usporadúvať verejné zhromaždenie na verejných miestach. Sťažuje sa tým organizovanie protestov v krajine.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Do nedele večera sa v Budapešti a na viacerých miestach Maďarska minuli pohonné látky. Z prihraničných regiónov začali motoristi chodiť tankovať na Slovensko.



Anaheim - Klub zámorskej NHL Anaheim Ducks poslal slovenského útočníka Pavla Regendu do farmárskeho tímu San Diego Gulls v nižšej AHL. Za sebou má osem zápasov, v ktorých nebodoval, pričom tím v nich vyťažil iba dve víťazstvá.