Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Národná rada SR schválila novelu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách. Novela má pomôcť Ukrajine pri problémoch s likviditou.

- Parlament schválil aj novelu zákona o podpore cestovného ruchu, podľa ktorej možnosť poskytovať príspevok na odstránenie následkov pandémie ochorenia COVID-19 nemá byť viazaná na konkrétny termín.

- Národná rada tiež schválila novelu Zákonníka práce, ktorú predložili poslanci Smeru-SD. Príplatky ku mzde sa tak "rozmrazia".



Bratislava - Vláda odsúhlasila pilotné zmluvy s investormi BWSG a Kooperatíva na zabezpečenie 9000 nájomných bytov v hodnote približne 1,5 miliardy eur.

- Na základe rozhodnutia vlády daruje Slovensko Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote viac ako 10,3 milióna eur.



Bratislava - Na kontrolu hranice Slovenska s Ukrajinou môže byť denne do konca roka 2023 nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Policajtom majú vojaci pomáhať aj pri zabezpečovaní vnútorných hraníc Slovenska z dôvodu nelegálnej migrácie. Rozhodla o tom vláda.



Bratislava - Krajská prokuratúra v Trenčíne preveruje ministra vnútra Romana Mikulca a policajného prezidenta Štefana Hamrana v súvislosti s nelegálnou migráciou. Prokuratúra koná na pokyn generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku.



Bratislava Podľa Igora Matoviča sa v nasledujúcich dňoch rozhodne, či si Slovensko uchová demokraciu. Ak poslanec Richard Sulík rozbije koalíciu, k moci nastúpi väčšina, ktorá bráni zmene paragrafu 363. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa začne dnes.



Bratislava - Slovenská informačná služba rok a pol pracuje na zbrzdení trestných stíhaní vedúcich do najvyšších poschodí politiky a podnikateľského prostredia. Vyhlásil to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v pléne Národnej rady SR počas diskusie o správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. SIS sa voči jeho tvrdeniam ohradila.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR znižuje počet stanov v tábore v Kútoch o polovicu. Rozhodlo sa tak vzhľadom na klesajúce počty ubytovaných osôb s neoprávneným pobytom na Slovensku.



Bratislava - Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová pracuje na novom politickom projekte, ktorý má ambície získať dvojciferné číslo a stať sa vládnou stranou.

Na archívnej snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Hraničná a cudzinecká polícia dostane nový systém bezpilotných lietadiel za 2,028 milióna eur s DPH. Projekt bude spolufinancovaný z eurofondov.



Praha - Česká republika predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 14 dní. V platnosti budú do 26. decembra.



Brusel – Európska komisia včera predložila návrh deviateho balíka sankcií voči Rusku v reakcii na vojnu, ktorú Kremeľ vedie na Ukrajine. Je zameraný proti ruským ozbrojeným silám, ďalším bankám a desiatkam ruských predstaviteľov.



Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin včera vyhlásil, že jeho krajina bude brániť svoje záujmy všetkými dostupnými prostriedkami. Rusko by použilo jadrové zbrane len ako reakciu na nepriateľský útok.

Brusel - Rusko sa bude počas zimy snažiť o zmrazenie vojny na Ukrajine, aby tak mohlo skonsolidovať sily k jarným útokom. Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.



Brusel - Európska komisia prijala nový program finančnej pomoci v hodnote 25 miliónov eur na podporu obyvateľov Bieloruska.



Kyjev - Magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a spoločne s ním aj "ducha Ukrajiny.

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) pózuje s ukrajinskými vojačkami počas jeho návštevy v meste Slavjansk, v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 6. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Peking Čína včera ohlásila rozsiahle uvoľnenie obmedzení súvisiacich s ochorením COVID-19.



Washington Silná medzinárodná podpora Ukrajiny pravdepodobne ovplyvnila postoj Číny k prípadnému útoku na Taiwan. Uviedol to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.



Brusel - Chorvátsko očakáva, že na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné veci a spravodlivosť dostane potvrdenie, že sa od 1. januára stane členom schengenského priestoru. Takúto istotu ešte stále nemajú Rumunsko a Bulharsko, ktoré na vstup do Schengenu čakajú už 11 rokov.