Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - V pléne Národnej rady SR sa včera začala mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Rokovanie iniciovala opozičná SaS.



Bratislava - Ak by sa podarilo vláde vysloviť nedôveru, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. V takomto prípade by jej vládnutie strana SaS v Národnej rade SR podporila. Uviedol to líder SaS Richard Sulík počas odôvodňovania návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu. Deklaroval, že liberáli by jej súčasťou neboli.



Bratislava - Keď strana SaS po lete odchádzala z koalície, sľubovala, že nikdy túto vládu nepovalí. Vyhlásil to premiér Eduard Heger počas vystúpenia v pléne Národnej rady SR k návrhu na odvolanie jeho vlády, ktoré iniciovala SaS. Žiada ich, aby sa vrátili "z kratšej cesty späť", pretože ich hlasy rozhodnú.

- Predseda Národnej rady SR Boris Kollár označil SaS za farizejov, pokrytcov a "naslovovzatých odborníkov" na rozbíjanie vlád.

- Opozičná SaS by si nemala brať ľudí za rukojemníkov. Ak padne vláda, hrozí, že nebude vyplatená pomoc ľuďom v súvislosti s energetickou krízou, keďže sme tesne pred schválením rozpočtu. Pripomenul to minister práce Milan Krajniak.

– Nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podporia odvolanie vlády. Aj strana Smer-SD zahlasuje za pád vlády, ale neurobí nič, aby pomohla Richardovi Sulíkovi vrátiť sa naspäť do vládnej koalície.

Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 8. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár aj nezaradený poslanec, líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini sú v prípade pádu vlády za predčasné voľby. Uviedli to včera v TV Joj.



Bratislava – Po dlhých rokoch, keď malo Slovensko problémy s čerpaním financií z Európskej únie, prišla historická zmena a krajina sa vyšvihla pri využívaní peňazí z Plánu obnovy a odolnosti Slovenska medzi najlepšie štáty EÚ. Na včerajšej konferencii venovanej plánu obnovy to povedal premiér Eduard Heger.



Košice – Ústavný súd SR vyhlási rozhodnutie v otázke ústavnosti tzv. prorodinného balíčka v utorok 13. decembra.



Bratislava - Medzera pri výbere dane z pridanej hodnoty na Slovensku sa v roku 2020 znížila na 13,9 %, čo predstavuje najlepší výsledok od roku 2000. Vyplýva to z aktuálneho hodnotenia Európskej komisie.



Banská Bystrica – Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa včera začal proces v prípade úkladnej vraždy člena zločineckého gangu Róberta Niguta. Obžalovaní Radovan V. a Ladislav A. vyhlásili, že sú nevinní. Hrozia im mimoriadne tresty.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa vo štvrtok začalo súdne pojednávanie v prípade mafiánskej vraždy Róberta Niguta, kde obžalovaní sú Radovan V. a Ladislav A. Na snímke zľava obvinení Radovan V. a Ladislav A. v pojednávacej miestnosti na ŠTS v Banskej Bystrici vo štvrtok 8. decembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ďalší predstavitelia krajiny sa včera po návšteve slovenských ministrov v Kyjeve poďakovali Slovensku za podporu a pomoc.



Brusel - Ministri vnútra členských krajín Európskej únie včera rozhodli o prijatí Chorvátska do schengenského priestoru od 1. januára 2023. Bulharsko a Rumunsko zatiaľ nebudú členmi európskeho schengenského priestoru.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Tieto údery ruskej armády sú reakciou na útoky na objekty v Rusku "vrátane Krymského mosta".



Kyjev - V ruskom zajatí je približne 10.000 ukrajinských vojakov a zhruba rovnaký počet civilistov. Uviedol to Oleksandr Kononenko, zástupca ukrajinského ombudsmana.



Brusel - Členské krajiny Európskej únie doplnia fond, ktorý už bol použitý na prefinancovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu, o ďalšie dve miliardy eur.



Washington - Rusko prepustilo väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý si odpykáva trest v USA.

Na snímke vľavo obchodník so zbraňami Viktor But a vpravo amercká basketbalistka Brittney Grinerová.
Foto: TASR/AP


Washington - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu včera definitívne schválila návrh prelomového zákona, ktorý na federálnej úrovni uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia.



Bratislava - Útočník Filip Mešár posilní slovenský tím na hokejových MS hráčov do 20 rokov.