Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 13. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Situácia aktuálne vyzerá tak, že v Národnej rade SR by sa našlo 76 hlasov za pád vlády Eduarda Hegera. Skonštatovali to podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga a šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. O návrhu sa bude hlasovať dnes o 11.00 hodine.

- Minister vnútra Roman Mikulec neplánuje odstúpiť z funkcie. Uviedol to v súvislosti s informáciami o jeho údajnej plánovanej demisii, ktorou mal zabrániť hlasovaniu poslanca Martina Borguľu (Sme rodina) za vyslovenie nedôvery vláde.

- Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde bude hlasovaním o charaktere štátu. Vyhlásil to premiér Eduard Heger. Očakáva, že demokrati v parlamente k hlasovaniu patrične pristúpia.



Bratislava - Žiadne rozhodnutie o uzemnených stíhačkách MiG-29 zatiaľ nepadlo. Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Slovensko je stíhačky pripravené odovzdať Ukrajine.



Bratislava - Slovensko uzavrelo so Švédskom medzivládnu zmluvu na nákup 152 kusov pásových obrnených vozidiel CV90 MkIV s 35 mm kanónom. Celkové predpokladané náklady na obstaranie pásovej techniky vrátane infraštruktúry sú približne 1,688 miliardy eur s DPH.

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer (vľavo) dnes vycestoval do Švédskeho kráľovstva, kde so svojím náprotivkom, Petrom Sandwallom (vpravo) podpisom medzivládnej dohody potvrdili akvizíciu 152 kusov pásových obrnených vozidiel CV90 MkIV s 35 mm kanónom.
Foto: TASR - MO SR


Bratislava - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka navrhuje zvýšenie ochrany spoločenských zvierat. Včera predložil predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi podnet na prijatie zmeny a doplnenia Trestného zákona.



Bratislava – Zástupcovia zamestnávateľov na protest proti schváleniu novely Zákonníka práce a zvýšeniu príplatkov odmietli pokračovať v rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR. Rokovanie tripartity bolo preto včera ukončené.



Bratislava - Viacerí psychiatri, psychológovia a ďalší lekári vyzývajú na diskusiu k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti u transrodových ľudí. Vyzývajú premiéra Eduarda Hegera a Ministerstvo zdravotníctva SR, aby pripravované odborné usmernenie a štandardné postupy odmietli.



Košice - Nové údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine pri Michalovciach začalo svoju prevádzku.



Brusel - Európska komisia oznámila, že na základe pravidiel EÚ o štátnej pomoci schválila slovenskú schému vo výške 250 miliónov eur na čiastočnú kompenzáciu energeticky náročným spoločnostiam za nepriame emisné náklady.



Nikózia - Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila včera na Cypre slovenských vojakov a policajtov, ktorí tam slúžia v rámci mierovej misie Organizácie Spojených národov. Na Cypre sa stretla aj s tamojším prezidentom Nikosom Anastasiadisom.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá navštívila príslušníkov Ozbrojených síl SR pôsobiacich na Cypre v pondelok 12. decembra 2022. Druhý zľava veliteľ SLOVCON Marek Uchaľ.
Foto: TASR - Pavel Naubauer


Brusel - Veľvyslanci členských krajín Európskej únie sa včera večer v princípe dohodli na spoločnom balíku pomoci vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu v roku 2023 a na globálnej 15-percentnej dani pre veľké nadnárodné firmy. Ide o významný krok, ktorým sa zmenšuje aj spor medzi EÚ a Maďarskom. Dohoda 27 veľvyslancov umožňuje, aby Budapešť dostala väčšiu časť sľúbených peňazí z fondov Únie.



Brusel - Európska únia uvažuje o novom fonde na investície do energetiky, aby sa zbavila závislosti od ruského plynu.



Kyjev - Rusko používa na útoky na ukrajinské ciele rakety, ktoré mu v 90. rokoch minulého storočia odovzdala sama Ukrajina. Malo ich zneškodniť výmenou za bezpečnostné záruky.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol počas videokonferencie s predstaviteľmi krajín skupiny G7 uskutočnenie "svetového mierového summitu". Ten by podľa Zelenského určil, ako a kedy má Kyjev implementovať jednotlivé body svojho mierového plánu, a to s cieľom zaistiť bezpečnosť a územnú celistvosť Ukrajiny.



Budapešť - Po vstupe Chorvátska do schengenského priestoru zrejme bude musieť Maďarsko zlikvidovať hraničné zábrany vybudované v čase migračnej krízy.



Oslo - Šéf Nórskej rady pre utečencov Jan Egeland očakáva v zime ďalšiu vlnu státisícov ukrajinských utečencov prichádzajúcich do Európy, ktorí vo svojej krajine čelia neúnosným podmienkam.



Praha - Tisícky ukrajinských expertov budú v českých zbrojárskych firmách pracovať na spoločných projektoch a výroba niektorých zbraňových systémov by sa mala začať v prvej polovici budúceho roka.