Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 14. decembra 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa posúva na štvrtok 15. 12. na 17.00 hodinu. Poslanci Národnej rady odsúhlasili procedurálny návrh predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša. Odôvodnil to potrebou vytvoriť priestor na rokovania o riešení vzniknutej krízy vrátane možnosti volieb.

- Predseda parlamentu Boris Kollár po schválení návrhu prerušil aktuálne rokovanie až do termínu hlasovania. Vyhlásil, že ak padne vláda, bol by nezmysel sa púšťať do hlasovania o štátnom rozpočte na budúci rok.



Bratislava - Odsunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde by sa mal vytvoriť priestor na to, aby minister financií Igor Matovič odstúpil z funkcie. Povedal to poslanec a líder SaS Richard Sulík.

- Nezaradení poslanci Národnej rady okolo Petra Pellegriniho budú za pád vlády aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič.

- Pozícia opozičnej strany Smer-SD k vysloveniu nedôvery vláde je nemenná, bude hlasovať za koniec vlády.

Na snímke sprava premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO) diskutujú v pléne Národnej rady (NR) SR pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Bratislave v utorok 13. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger sa kvôli vnútropolitickej situácii na Slovensku nezúčastní na štvrtkovom a piatkovom samite lídrov EÚ v Bruseli. Slovenského premiéra zastúpi predseda českej vlády Petr Fiala.



Košice Za protiústavné označil Ústavný súd SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V rozpore s ústavou je aj časť zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách.



Bratislava - Spojené štáty americké odkúpia od Železníc Slovenskej republiky pre potreby svojej misie na Slovensku 1555 štvorcových metrov pozemkov v centre Bratislavy. Vyplýva to z návrhu na povolenie výnimky zo zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby pre ŽSR, o ktorom bude dnes rokovať vláda.



Bratislava Polícia sa opätovne zaoberá podnetom na trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.



Berlín - Nemecká vláda musí najneskôr na budúci rok rozhodnúť o prípadnej ďalšej účasti Bundeswehru na vzdušnej obrane Slovenska. Systémy protivzdušnej obrany Patriot umiestnené v SR musia byť totiž koncom roka 2023 prevezené do Nemecka na technickú údržbu.



Štrasburg - V piatok 16. decembra príde do Bratislavy trojčlenná misia Monitorovacej skupiny EP pre demokraciu, právny štát a základné slobody. Témou aktuálnej misie bude situácia LGBTIQ+ ľudí na Slovensku po vraždách z nenávisti na Zámockej ulici v Bratislave.



Moskva - Rusko odmietlo žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk. Ukrajina musí podľa Ruska akceptovať novú územnú "skutočnosť".

Miestna obyvateľka kráča počas prechádzky so svojím psom po prázdnych uliciach v centre mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 2022.
Foto: TASR/AP


Vatikán - Vatikán by mohol byť vhodným miestom na uskutočnenie mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou zameraných na ukončenie vojny na Ukrajine. Uviedol to štátny sekretár Svätej stolice Pietro Parolin.



Washington - Spojené štáty sú pripravené schváliť dodávku batérie systémov protivzdušnej obrany Patriot pre Ukrajinu. Toto rozhodnutie by mohlo byť prijaté tento týždeň.

Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Minsk – Bielorusko spustilo neohlásenú previerku bojovej pripravenosti vojakov.



Brusel - Členské štáty EÚ sa dohodli, že Bosne a Hercegovine udelia štatút kandidátskej krajiny na vstup do Únie.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu rozhodli, že grécka europoslankyňa Eva Kailiová už nebude pôsobiť ako jedna z podpredsedníčok EP.



Kyjev - Ukrajinská ekonomika by sa mohla tento rok zmenšiť až o 50 %, ak bude Rusko aj naďalej útočiť na národnú energetickú sieť a inú kritickú infraštruktúru.



Paríž - Na medzinárodnej darcovskej konferencii v Paríži sa na pomoc Ukrajine počas aktuálnej zimy vyzbierala približne miliarda eur.



Washington - Americký prezident Joe Biden podpísal prelomový zákon, ktorý na federálnej úrovni uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia.



Prešov - Hádzanári Tatrana Prešov dosiahli prvé víťazstvo v Európskej lige. Na domácej palubovke zvíťazili nad maďarským tímom Fejér-B.Á.L Veszprém 22:20.