Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. decembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár potvrdil prebiehajúce rokovania s predstaviteľmi strán o riešení situácie po páde vlády. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa v diskusii zasadzoval za čo najrýchlejšiu dohodu o predčasných voľbách. Ak sa dohoda na voľbách nezrodí, realitou bude podľa Kollára úradnícky kabinet vymenovaný prezidentkou Zuzanou Čaputovou, takýmto scenárom však nie je nadšený. Fico si tiež myslí, že úradnícka vláda nie je dobré riešenie.



Bratislava – Obavy z takej zmeny volebného systému, ktorá by vyhovovala súčasným opozičným stranám, sú oprávnené. V diskusnej relácii televízie TA3 to povedal poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Po štvrtkovom vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera v Národnej rade SR na možnosť zmeny volebného systému upozornil šéf hnutia OĽANO Igor Matovič. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) to odmietol.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 8. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Hnutie OĽANO podriadi všetky možné scenáre vývoja po páde vlády schváleniu rozpočtu a pomoci ľuďom v energetickej kríze. Uviedol to predseda jeho poslaneckého klubu Michal Šipoš v TV Markíza. Podpredseda strany SaS Branislav Gröhling deklaroval snahu liberálov o rekonštrukciu vlády, SaS sa nebráni ani vzniku úradníckeho kabinetu vymenovaného prezidentkou.



Bratislava - Boj za právny štát sa nikdy nekončí. Máme naštartovaný plán obnovy Slovenska a pred nami, demokratmi, je ešte mnoho výziev. Na sociálnej sieti to vyhlásil dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger a doplnil, že ani zďaleka nie sú na konci svojho úsilia. Práve teraz sa podľa neho začína ďalší zápas o charakter Slovenska.



Bratislava – Dnes bude pokračovať 78. schôdza Národnej rady SR. Poslanci by sa mali venovať bodom z dielne rezortov zdravotníctva a životného prostredia. Zákonodarcov stále čaká štátny rozpočet. Predseda parlamentu Boris Kollár chce, aby sa počas týždňa prijal. V priebehu týždňa by sa mohlo rozhodnúť aj o novele Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie parlamentu.



Bratislava – Úsek diaľnice D1 Turany – Hubová sa určite nezačne stavať v roku 2023. V koncoročnom rozhovore pre TASR to uviedol dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal. Úsek D1 Turany – Hubová je posledným nerozostavaným úsekom budúcej diaľnice medzi Bratislavou a Košicami.

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Washington - Blíži sa čas na vyjednanie mieru na Ukrajine, aby sa znížilo riziko vzniku ďalšej zničujúcej svetovej vojny, no sny o ponížení alebo rozpade Ruska by mohli viesť k rozpútaniu jadrového chaosu. Uviedol to bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger v článku zverejnenom v časopise The Spectator. Ukrajinská vláda tieto vyjadrenia odmietla.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol včera usporiadanie svetového mierového summitu, ktorý by sa mohol konať ešte túto zimu.



Kyjev – Vo vzdušnom priestore nad ukrajinskou metropolou Kyjev zostrelili dnes skoro ráno deväť bezpilotných lietadiel. Podľa oznámenia išlo o drony Šáhid vyrobené v Iráne, voči ktorým zasahovala protivzdušná obrana.



Brusel - Členské štáty EÚ a poslanci europarlamentu včera oznámili dohodu o významnej reforme na trhu s uhlíkom v rámci ambície znížiť jeho emisie a investovať do technológií šetrných ku klíme.



Poprad - Slovenská kickboxerka Alexandra Filipová sa po víťazstve nad Srbkou Aleksandrou Krstičovou stala profesionálnou majsterkou sveta ženského K1 WAKO Pro do 71 kg.



Annecy - Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková obsadila vo včerajších pretekoch s hromadným štartom na podujatí Svetového pohára vo francúzskom Annecy 27. miesto.

Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Foto: TASR/AP


Alta Badia - Slovenský lyžiar Adam Žampa obsadil 27. miesto vo včerajšom obrovskom slalome prebiehajúcej sezóny Svetového pohára v talianskej Alta Badii.



St. Moritz - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila ani svoju druhú rýchlostnú disciplínu v tejto sezóne. V super-G Svetového pohára vo švajčiarskom St. Moritzi vypadla tesne pred cieľom, keď po chybe minula predposlednú bránku.