Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 20. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Aktuálna schôdza Národnej rady SR sa pravdepodobne dnes preruší do 10. januára. Dovtedy by sa malo rokovať o podobe rozpočtu na budúci rok aj ďalšom postupe. V pléne NR SR to po poslaneckom grémiu oznámil predseda parlamentu Boris Kollár.

- Štátny rozpočet by mohol prejsť 10. januára 2023, ak sa v ňom urobia úpravy. Pri otázke zmeny Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie má každá strana s niečím problém, schváliť by sa však mohol návrh SaS po drobných zmenách a ústupku OĽANO. Skonštatoval to predseda Národnej rady SR Boris Kollár.



Bratislava - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini tvrdí, že SaS sa snaží s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom nájsť novú väčšinu v parlamente pre vládu Eduarda Hegera. „Je to výsmech ľuďom, ktorí si želajú predčasné voľby," uviedol Pellegrini na sociálnej sieti.



Bratislava - Občiansko-demokratická platforma v OĽANO okolo ministra životného prostredia Jána Budaja odmieta predčasné voľby. Jej poslanci nepodporia ani novelu Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia Národnej rady SR.



Bratislava - Slovensko si prevzalo prvý z 15 tankov Leopard 2A4 od Nemecka. Tanky sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine. Nemecké systémy protivzdušnej obrany Patriot by mali zostať na Slovensku minimálne do konca roka 2023. Potvrdil to minister obrany SR Jaroslav Naď.

Na snímke sprava minister obrany SR Jaroslav Naď preberá od ministerky obrany Spolkovej republiky Nemecko Christine Lambrechtovej symbolický kľúč od tanku Leopard 2A4 v Bratislave 19. decembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala v Bratislave počas včerajšej akcie dve osoby. Ide o jedného aktívneho a jedného bývalého príslušníka polície. Sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu vydieračského únosu, aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.



Nitra Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre si polepšila v umiestnení v celosvetovom rebríčku UI Green Metric World University Rankings 2022. Podľa aktuálneho hodnotenia sa umiestnila na 234. mieste z 1050 hodnotených univerzít z 85 krajín.



Brusel - Európska únia sa po mesiacoch politických sporov dohodla na cenovom strope na veľkoobchodné ceny plynu na úrovni 180 eur za megawatthodinu.



Brusel - Európska komisia upozornila americkú spoločnosť Meta, ktorá je materskou spoločnosťou sociálnej siete Facebook, že pravdepodobne porušuje protimonopolné zákony Európskej únie na trhoch s on-line inzerátmi a zneužíva svoje dominantné postavenie.



Rím - Vláda talianskej premiérky Giorgie Meloniovej chce ešte do konca tohto roka prijať nariadenie, ktoré sťaží záchranárskym lodiam mimovládnych organizácií privážanie migrantov do Talianska.



Kyjev - Ukrajinské hlavné mesto Kyjev sa včera v skorých ranných hodinách opätovne stalo terčom ruských útokov dronmi.



Minsk - Ruský prezident Vladimir Putin sa včera v Minsku stretol s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom. Putin označil Bielorusko za najbližšieho ruského spojenca. Rusko podľa neho "nemá záujem" pripojiť Bielorusko k svojmu územiu. Naďalej však bude cvičiť bieloruských letcov na pilotovanie lietadiel schopných niesť jadrové hlavice.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko pózujú pred ich rozhovormi v Minsku 19. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Vatikán - Pápež František označil vojnu na Ukrajine za "celosvetovú" a dodal, že podľa jeho názoru sa "v blízkom čase neskončí".



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres nepredpokladá, že ruská vojna na Ukrajine sa skončí v blízkej budúcnosti.



Washington - Výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu vyšetrujúci útok davu na Kapitol zo 6. januára minulého roka včera jednomyseľne rozhodol, že odporučí príslušným orgánom začať trestné stíhanie bývalého prezidenta Donalda Trumpa.



Montreal - Krajiny sveta dosiahli včera v kanadskom Montreale prelomovú dohodu o ochrane biodiverzity, ktorá má zabrániť pokračujúcemu vymieraniu druhov a ničeniu ekosystémov. Od roku 2030 by mala byť chránená takmer tretina planéty.



Bratislava – Lyžiarka Petra Vlhová a hokejoví reprezentanti získali ocenenia najlepší jednotlivec a najlepší kolektív v ankete slovenský Športovec roka 2022.