Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 21. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Strany OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodli na podpore schválenia štátneho rozpočtu na budúci rok. Rozpočet by mal parlament schváliť zajtra. Slovensko by sa tak vyhlo rozpočtovému provizóriu.

-Po schválení štátneho rozpočtu by mal skončiť vo svojej funkcii doterajší minister financií Igor Matovič. Od piatka (23.12.) by mal byť dočasne poverený riadením rezortu financií pravdepodobne premiér.

-Súčasťou dohody na rozpočte je mimoriadne zdanenie ruskej ropy, prepravy plynu, vyššie zdanenie liehu a hazardu. Došlo k dohode aj na znížení daňového zaťaženia. Ide napríklad o trvalé zníženie dane z pridanej hodnoty na športoviská a gastro sektor, teda aj po 31. marci budúceho roka, ako to bolo pôvodne plánované. Zrušiť sa majú koncesionárske poplatky, zavedený bude eko registračný poplatok na automobily.



Bratislava – Sadzba dane z pridanej hodnoty sa dočasne na tri mesiace zníži na 10 % na lanovky, vleky, reštauračné aj stravovacie služby. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Vláda musí v týchto dňoch riešiť problém zmluvy so Slovenskými elektrárňami o dodávkach lacnej elektriny pre domácnosti. Memorandum, ktoré s nimi podpísal štát ešte začiatkom roka, sa podľa dočasne povereného ministra financií Igora Matoviča neukázalo ako výhodné.



Bratislava - Nemocnice dostanú na ďalšie oddlžovanie 258 miliónov eur. Včera to odsúhlasili poslanci Národnej rady SR.

- Národná rada SR včera odmietla novelu školského zákona, ktorá mala za cieľ "zvýšenú ochranu najmä detí pred neadekvátnou indoktrináciou ideológií prezentujúcich homosexualitu alebo zmenu pohlavia".



Bratislava - Vo veku 62 rokov včera zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry.

Na archívnej snímke odborník na infektológiu Vladimír Krčméry
Foto: TASR/Martin Baumann


Bratislava - Posledné dva týždne v Národnej rade SR poškodili financie mesta Bratislava viac ako predchádzajúce dva roky kríz. Vyhlásil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že Bratislava je dnes po Sofii druhé najchudobnejšie európske hlavné mesto.



Bratislava - Súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami. Upozornil na to hlavný hygienik Ján Mikas.



Bratislava - Ekonomika Slovenskej republiky by v roku 2023 mohla vzrásť o 1,5 percenta. Priemerná inflácia v budúcom roku by mala dosiahnuť úroveň 10 percent. Uviedol to guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Tohtoročná priemerná inflácia by podľa neho mala dosiahnuť hodnotu okolo 12 percent.



Kúty - Ministerstvo vnútra ruší stanový tábor v Kútoch. Dôvodom je znižujúci sa trend v počte osôb s neoprávneným pobytom na území Slovenska spolu s nástupom zimy.

Na archívnej snímke stanové mestečko v Kútoch.
Foto: TASR - Vladimír Benko/Ministerstvo vnútra SR


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes plánuje navštíviť Washington. Bude to jeho prvá cesta do zahraničia od začiatku ruskej vojny na Ukrajine 24. februára.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes stretne s vysokopostavenými predstaviteľmi ruskej obrany, aby stanovil vojenské ciele Ruska na nadchádzajúci rok a zhodnotil priebeh konfliktu na Ukrajine.



Moskva - Traja ľudia včera zahynuli pri výbuchu plynovodu Bratstvo v Čuvašskej republike v Ruskej federácii. Plynovod vybuchol počas plánovanej údržby.



Istanbul - Turecko odsúdilo rozhodnutie švédskeho najvyššieho súdu, ktorý zamietol žiadosť Ankary o vydanie exilového novinára Bülenta Keneša. Vydanie tohto novinára bolo jednou z kľúčových požiadaviek pre ratifikáciu členstva Švédska v NATO.



Washington - Medzinárodný menový fond schválil program pre Ukrajinu, ktorého cieľom je udržanie ekonomickej stability po invázii Ruska a podpora financovania štátu donormi.