Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera prijala dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera. Diskutovali spolu o režime fungovania odvolanej vlády, o prerokovaní rozpočtu a postojoch politických strán k predčasným parlamentným voľbám.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR by mali dnes o 11.00 h definitívne rozhodnúť o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ale aj o ďalších novelách, ktoré s ním súvisia.



Bratislava - Predseda Sme rodina a Národnej rady SR Boris Kollár podporí novú koalíciu so 76 poslancami, pokiaľ sa dohodne termín predčasných volieb na jún alebo september. Treba podľa neho dovládnuť a pripraviť Slovensko na predčasné voľby.



Bratislava - V rezervách budúcoročného rozpočtu sú financie, ktoré by sa mohli uvoľniť pre ambulantný sektor. Podmienkou však je schválenie rozpočtu. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.



Bratislava - Poslanci Národnej rady schválili zákon z dielne ministerstva životného prostredia, ktorý má znížiť emisie a zlepšiť kvalitu vzduchu.



Bratislava - Ak štátny rozpočet nebude tento rok schválený, po 1. januári 2023 bude mať štát prostriedky len na kompenzácie pre dodávateľov tepla. Vyčlenené prostriedky by už nestačili na kompenzácie pre dodávateľov plynu. Uviedol to dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman.



Bratislava - Slovnaft bude môcť ropné produkty na výnimku exportovať aj po 5. februári 2023. Podarilo sa dosiahnuť výnimku, ktorá bola pôvodne obmedzená len na diesel.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra porušila základné práva Jaroslava Haščáka na prerokovanie jeho veci bez zbytočných prieťahov v kauze Gorila. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu SR, ktorý v ďalších častiach sťažnosti nevyhovel.



Bratislava - Voľby do Národnej rady by v decembri vyhral Hlas-SD so ziskom 19 percent hlasov. Nasledovali by Smer-SD so 16,6 percentami a Progresívne Slovensko, ktoré by dosiahlo 12,8 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Štvrté v poradí by skončilo hnutie Sme rodina so ziskom 8,2 percenta, piate OĽANO so 7,4 percentami. Do parlamentu by sa dostala aj Republika so 6,9 percentami a KDH so 5,9 percentam. SaS by dosiahla 5,6 percenta.



Praha - Na česko-slovenských hraniciach sa uvoľní režim kontrol. Česká polícia už nebude zastavovať každé prichádzajúce vozidlo, ako to bolo doteraz, ale kontroly budú len náhodné. Opatrenie bude v tomto režime platiť do 25. januára.



Washington - Spojené štáty oznámili, že Ukrajine dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Tie sú súčasťou balíka v hodnote 1,85 miliardy amerických dolárov, ktorý bol avizovaný v spojitosti so včerajšou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone.

- Americký prezident Joe Biden prisľúbil včera Ukrajine a jej obyvateľom, že v boji proti Rusku nebudú nikdy sami a Spojené štáty budú stáť po ich boku tak dlho, ako to bude potrebné, pretože "boj Ukrajiny je súčasťou niečoho väčšieho". Zelenskyj sa v Bielom dome poďakoval Spojeným štátom za podporu a uviedol, že vojna sa skončí, keď bude obnovená suverenita, sloboda a územná celistvosť jeho krajiny.

- Pomoc smerovaná Ukrajine zo Spojených štátov nie je charitou ale investíciou do svetovej bezpečnosti. Vyhlásil to včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore v americkom Kongrese.

Prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Biden vítajú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bielom dome vo Washingtone, v stredu 21. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin označil konflikt na Ukrajine za "spoločnú tragédiu", za ktorú však podľa neho nemôže Moskva, ale Kyjev a jeho spojenci.

- Ruské námorníctvo dostane v januári novú hypersonickú raketu. Vláda je zároveň pripravená podporovať ozbrojené sily bez finančných obmedzení a na vedenie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine dostanú ruské sily všetko, čo budú potrebovať.

- Rusko plánuje zriadiť základne na podporu svojho vojnového loďstva v dvoch okupovaných prístavoch na juhu Ukrajiny. Počet príslušníkov ruskej armády by sa mal zvýšiť na 1,5 milióna.