Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. januára 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Cieľom pre demokratov na najbližšie mesiace musí byť spolupráca. Vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger. Chce byť súčasťou politiky spojených demokratických síl, ktoré budú formovať spoločnosť pre všetkých. Hovorí o politike zjednotenia, slušnosti a korektného politického zápasu.

Bratislava - Spolupráca hnutia OĽANO s mimoparlamentným Hlasom-SD nehrozí, keďže oba subjekty ju navzájom vylúčili. OĽANO zároveň upozornilo na to, že Hlas-SD nevylúčil zo spolupráce Smer-SD ani mimoparlamentnú Republiku, ktorú založili odídenci z ĽSNS.

Bratislava – Uplynulý rok patril v histórii Ozbrojených síl medzi najnáročnejšie, bol prelomový z hľadiska potrebnej modernizácie. Skonštatoval to náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko. Deklaroval, že pomoc poskytnutá Ukrajine nemala priamy vplyv na zníženie obranyschopnosti Slovenska.

Bratislava - Bol to náročný, ale úspešný rok, zhodnotil uplynulých 12 mesiacov v rozhovore pre TASR dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Poukázal na zrealizované i pripravené modernizačné projekty, zvyšovanie obranného rozpočtu aj legislatívne zmeny týkajúce sa rezortu obrany.

Bratislava - Opozičná strana Smer-SD ani mimoparlamentný Hlas-SD nehodnotia minuloročné pôsobenie ministra obrany Jaroslava Naďa pozitívne. Vyčítajú mu oslabovanie obranyschopnosti Slovenskej republiky aj neprimerané finančné zaťažovanie rezortu.

Bratislava - Používanie paragrafu 363 Trestného poriadku bolo v minulom roku oproti predchádzajúcim rokom nižšie. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú na sociálnej sieti zverejnil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Bratislava - Polícia mala ukončiť vyšetrovanie kauzy Norberta B., ktorá má súvisieť s podplácaním, a to aj s návrhom na podanie obžaloby.

Bratislava - Na dopravných inšpektorátoch sa nachádzajú ešte skladové zásoby pôvodných tabuliek s evidenčným číslom vozidla. Doterajšie tabuľky sa tak budú v rámci prechodného obdobia vydávať do vyčerpania zásob.

Bratislava - Objem majetku sporiteľov v druhom pilieri ku koncu minulého roka dosiahol viac ako 11,75 miliardy eur, pričom na budúce dôchodky si takto sporí viac ako 60 % pracujúcej populácie na Slovensku.

Varšava - Poľské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že od Nemecka dostalo oficiálnu správu o odmietnutí poľských nárokov na reparácie z obdobia druhej svetovej vojny.

Varšava — Poľský konzervatívny premiér Mateusz Morawiecki podporuje zavedenie trestu smrti pre páchateľov najťažších zločinov.

Londýn – Desaťtisíce britských železničiarov začali nový štrajk, ktorý naruší vlakovú dopravu v krajine po celý týždeň.

Brusel – Vzhľadom na rozsiahle šírenie koronavírusu v Číne podporuje veľká časť členských štátov EÚ testovanie cestujúcich, ktorí prichádzajú z tejto krajiny. Oznámila to Európska komisia.

Peking - Peking odsúdil nariadenia viacerých krajín sveta, ktoré začali od cestujúcich z Číny požadovať test na koronavírus, a pohrozil recipročnými protiopatreniami.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ministerstvu kultúry, aby od začiatku februára zabezpečilo v ruských kinách premietanie dokumentárnych filmov venovaných útoku na Ukrajinu a boju proti "neonacistickej" ideológii.

Kodaň - Dánsko zaznamenalo svoj prvý rok bez bankových lúpeží, pretože peňažná hotovosť sa používa čoraz menej.

Atény - Grécko požiadalo včera Európsku komisiu a susedné štáty Európskej únie o pomoc pri riešení zúfalého nedostatku liekov. Grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris napísal eurokomisii žiadosť, aby "zvýšila výrobu liekov" v celej EÚ.

Hail - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v tretej etape rely Dakar 16. miesto.