Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. januára 2022 - 5.45 h.



Bratislava Obyvatelia by nemali platiť neúmerne vysoké zálohy za energie, ktoré im predpísali dodávatelia, ale mali by počkať na korekciu týchto záloh. Ministerstvo hospodárstva SR takisto hľadá v týchto dňoch riešenie, ako pomôcť podnikateľom s vysokými zálohovými platbami za energie. Po rokovaní vlády to povedal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec.



Bratislava - Školy nebudú znášať zvýšené náklady na energie. Uviedol to dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký.



Bratislava - Hasičom a horským záchranárom sa od prvého januára zvýšia platy o sedem percent a od prvého septembra o ďalších desať percent. Včera to schválila vláda.



Bratislava – Spoločnosť Eminox Slovakia pripravuje vo Svite zriadenie novej prevádzky na výrobu systémov z nehrdzavejúcej ocele na reguláciu výfukových plynov a emisií pre autobusy, nákladné vozidlá, železničné súpravy a terénne vozidlá. Investícia vo výške takmer 11,5 milióna eur by mala do roku 2027 vytvoriť 133 pracovných miest.



Bratislava - Člen predsedníctva OĽANO Jaroslav Naď má iný názor na politiku ako šéf hnutia Igor Matovič. So straníckym kolegom a dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom sa stotožňuje v svetonázore a v cieli v politike. "Či to bude debata v rámci hnutia alebo debata, ktorá bude smerovať k tomu, že odídeme z hnutia, to je ešte otázne," uviedol.



Bratislava - Je potrebné súčasný chaos ukončiť a dohodnúť sa na civilizovanom riešení prechodu k momentu, keď občania rozhodnú, ako sa má Slovensko posunúť ďalej. Po rokovaní vlády to uviedol podpredseda hnutia Sme rodina a dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, ktorý zopakoval, že pre kollárovcov ostávajú predčasné voľby najférovejším riešením situácie po páde vlády.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Opozičná strana SaS je pripravená rokovať o všetkých alternatívach, ktoré vyvedú Slovensko z aktuálneho chaosu. Zároveň strana tvrdí, že v tejto chvíli nevie, s kým rokovať. Upozorňuje na interné spory v OĽANO.



Bratislava - Zdravotná starostlivosť je v súčasnosti tak drahá, že spoluúčasť pacienta na jej úhrade bude časom nevyhnutná. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.



Kyjev- Primátor Bratislavy Matúš Vallo a ďalší primátori metropol krajín Vyšehradskej štvorky, sa včera stretli v Kyjeve s tamojším starostom Vitalijom Kličkom. Jednou z hlavných tém stretnutia bolo vytvorenie platformy pre dlhodobú pomoc a obnovu ukrajinských miest.



Brusel - Severoatlantická aliancia a Európska únia včera oznámili vytvorenie "spoločnej pracovnej skupiny" zameranej na posilnenie ochrany kritickej infraštruktúry z dôvodu pretrvávajúcich hrozieb z Ruska.



Štokholm - Švédsko začalo so Spojenými štátmi rokovania o novej obrannej dohode, keďže proces ratifikácie jeho prihlášky do Severoatlantickej aliancie sa naťahuje a Turecko stále blokuje jeho členstvo v NATO.



Berlín - V Nemecku požiadalo vlani o azyl viac ako 244.000 ľudí. Zároveň tam prišlo hľadať útočisko vyše milióna Ukrajincov, ktorí utiekli pred Ruskom vedenou vojnou vo svojej vlasti.



Los Angeles - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že tretia svetová vojna nebude. Povedal to prostredníctvom videoodkazu na 80. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov v Los Angeles.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Brusel - Rastúce životné náklady sú najnaliehavejším problémom pre 93 percent obyvateľov EÚ a pre 95 percent Slovákov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra.



Shaybah - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v desiatej etape Rely Dakar 18. miesto. Juraj Varga skončil medzi štvorkolkami na ôsmej priečke.



Pécs - Basketbalistky Piešťanských Čajok sa rozlúčili s účinkovaním v Európskom pohári. V odvetnom play off stretnutí na palubovke maďarského NKA Universitas PEAC Pécs prehrali 57:63.



Levice – Basketbalisti Patriotov Levice neuspeli ani vo svojom treťom zápase J-skupiny Európskeho pohára FIBA, doma prehrali s ukrajinským BC Budiveľnik Kyjev 76:77.