Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. januára 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Bremeno drahých energií a zvýšených nákladov ambulancií nemôže spadnúť na plecia pacientov. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s dočasne povereným ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.



Washington - USA stiahnu zo Slovenska svoju batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. Presunú ju na základňu v Nemecku, kde absolvuje údržbu. Ministerstvo obrany deklarovalo, že o adekvátnej náhrade intenzívne rokuje so spojencami.



Bratislava - Predseda OĽANO Igor Matovič na sociálnej sieti skritizoval dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana za odchod na dovolenku. Ministerstvo hospodárstva za nečinnosť kritizoval aj bývalý štátny tajomník MH Karol Galek.

- Ministerstvo hospodárstva SR predstaví konkrétne riešenia vysokých cien energií dnes alebo v pondelok 16. januára. Včera o tom informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - V OĽANO sa vedie debata o prípadnom novom subjekte, ak by to mohlo pomôcť poraziť vo voľbách Smer-SD či neparlamentné subjekty Hlas-SD a Republika. V diskusnej relácii TV Joj to včera povedal člen predsedníctva hnutia Michal Šipoš. Nemá informáciu o tom, že by dočasne poverený premiér Eduard Heger odchádzal z OĽANO.

Na snímke poslanec NR SR a predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva občanov, aby sa v januári zúčastnili na referende a podporili zmeny ústavy, ktoré umožnia konanie predčasných volieb.



Brezno – Samosprávy na Horehroní, Nemocnica s poliklinikou Brezno i Železiarne Podbrezová, ktoré sú jej akcionárom, spúšťajú petíciu proti rozhodnutiu Ministerstva zdravotníctva SR zaradiť brezniansku nemocnicu v rámci podmienenej kategorizácie nemocničnej siete medzi nemocnice prvej úrovne. Obávajú sa ohrozenia dostupnej zdravotnej starostlivosti o ľudí žijúcich na Horehroní.

- Reforma nemocníc myslí aj na prípady, keď sa nemocnica chce uchádzať o zaradenie do inej úrovne v rámci podmienenej kategorizácie nemocničnej siete. Každá nemocnica má možnosť podať žiadosť o preradenie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková v reakcii na ohlásenie nesúhlasnej petičnej akcie so zaradením nemocnice v Brezne do prvej úrovne.



Bratislava - Dlh univerzitných a fakultných nemocníc bol ku koncu októbra vyše 678 miliónov eur. Náklady nemocníc nie sú podľa rezortu zdravotníctva dlhodobo v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní.



Staré Hory – Vodičov prechádzajúcich po ceste I/59 v úseku Staré Hory – Donovaly čakajú dnes obmedzenia v doprave, ktoré súvisia s chystaným protestným zhromaždením proti cenám energií a financovaniu samospráv. V čase od 17.00 do 18.00 h má dôjsť aj blokácii cesty.



Bratislava - Viac ako polovica Slovákov vyžije z príjmu len s ťažkosťami. Myslia si tiež, že sa situácia na Slovensku vyvíja nesprávnym smerom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra.



Brusel - Viac ako desiatka vysokopostavených predstaviteľov Európskej únie sa 2. februára v Kyjeve stretne s členmi ukrajinskej vlády. Stane sa tak deň pred konaním summitu EÚ a Ukrajiny.



Moskva - Ruský súd uložil päťročný väzenský trest 24-ročnému profesionálnemu vojakovi za to, že odmietol bojovať na Ukrajine.



Moskva V Rusku sa možno zvýši horná veková hranicu pre občanov, ktorých budú už túto jar odvádzať do ozbrojených síl.

Ruskí vojaci, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Kiruna — Na severe Švédska bolo objavené najväčšie známe európske ložisko kovov vzácnych zemín, ktoré sú nevyhnutné na výrobu elektrických vozidiel.



Štokholm Proces rozšírenia schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach EÚ je žiaduci a švédske predsedníctvo v Rade EÚ sa pokúsi zohrať úlohu sprostredkovateľa a presvedčiť "váhavé" členské krajiny, aby odblokovali vstup do Schengenu aj pre Bulharsko a Rumunsko.



Shaybah - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v jedenástej etape Rely Dakar 22. miesto. V celkovom poradí mu patrí 14. pozícia.



Ruhpolding - Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková v rámci 5. kola Svetového pohára v Ruhpoldingu obsadila desiate miesto a nebyť jednej chyby na strelnici, skončila by štvrtá.