Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 17. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Dodávatelia nastavia zálohové platby pre malé firmy podľa zastropovaných cien energií stanovených vládou. Tým podnikateľom, ktorým už v poslednom období prišli zálohové faktúry s extrémne vysokými cenami energií, na základe dohody s dodávateľmi energií sa vystavia nové zálohové faktúry. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger.



Bratislava - Vysoké zálohy za elektrinu pre regulovaných malých podnikateľov spôsobila zmena rozhodujúceho obdobia pre výpočet regulovanej ceny. Tú na žiadosť bývalého vedenia rezortu hospodárstva posunul Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na mesiace, keď bola cena elektriny najvyššia. Povedal to dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Na snímke dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman na tlačovej konferencii po rokovaní vlády SR 16. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi rokovať o cenách energií a o podpore energeticky náročných podnikov z Environmentálneho fondu.



Bratislava - Národnostné zloženie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by sa mohlo meniť. Súhlas s prítomnosťou zahraničných vojakov by sa mal rozšíriť na ozbrojené sily z členských štátov NATO, Švédska a Fínska. Včera to odsúhlasila vláda. Zmeny musí odobriť ešte parlament.



Bratislava - Ukrajina si prevzala ôsmu samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2 slovenskej výroby.



Poprad - Okresný súd v Poprade včera schválil dohodu o vine a treste medzi dvoma obvinenými a prešovskou krajskou prokuratúrou v daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku a jeho spoločnosti KTAG. Mužov uznal za vinných zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva formou spolupáchateľstva a uložil im podmienečné tresty. Rozsudok je právoplatný.



Bratislava – Slovenské elektrárne začali s ďalšou fázou uvádzania 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky, a to s energetickým spúšťaním.



Bratislava - Za celý rok 2022 vybral správca mýtneho systému Skytoll na mýtnych poplatkoch približne 241 miliónov eur, čo je v porovnaní s rokom 2021 vzostup o viac ako 4 %.



Budapešť - Maďarská ropná spoločnosť MOL, ktorej súčasťou je aj bratislavská rafinéria Slovnaft, pracuje na žalobe na slovenskú vládu za mimoriadny odvod zo zisku, ktorú v decembri schválila Národná rada.



Brusel - Množstvo nebezpečného odpadu v krajinách Európskej únie sa od roku 2004 neustále zvyšuje. Dochádza k tomu napriek opatreniam EÚ na zníženie jeho vzniku, uviedol Európsky dvor audítorov.



Brusel - Európska komisia očakáva, že ešte pred letom spustí program spoločných nákupov plynu, uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič.



Amsterdam - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe včera padli na najnižšiu úroveň za 16 mesiacov. Čína má totiž zásobníky naplnené, čo núti obchodníkov, aby posielali lode so skvapalneným plynom do Európy.



Minsk - Rusko a Bielorusko začali včera spoločné manévre vzdušných síl, ktoré potrvajú do 1. februára.



Moskva - Kremeľ vyhlásil, že tanky Challenger 2, ktoré Británia plánuje poslať ukrajinským silám, "zhoria ako ostatné" zbrane dodané Kyjevu západnými krajinami.



Moskva - Rusko vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon, ktoré budú umiestnené na jadrovej ponorke Belgorod.



Berlín - Nemecká armáda začala včera s presunom troch batérií systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot do Poľska.



Davos - Ukrajinská delegácia vedená prvou dámou Olenou Zelenskou, spustila včera na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose kampaň za zvýšenie dodávok západnej pomoci a zbraní.

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská (uprostred) vystupuje z lietadla na letisku v Zürichu 16. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Haag - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala na zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil vedenie Ruska za inváziu na Ukrajinu.



Melbourne - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V úvodnom kole vyradil melbournskeho šampióna z roku 2014 Švajčiara Stana Wawrinku po päťsetovej bitke 6:7, 6:3, 1:6, 7:6, 6:4. Do 2. kola postúpila aj tenistka Anna Karolína Schmiedlová. V úvodnom kole vyradila nasadenú dvadsaťjednotku Talianku Martinu Trevisanovú hladko 6:3, 6:2.