Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 18. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger považuje všetky snahy o vznik novej väčšiny 76 poslancov včerajším dňom za uzavreté. Vyhlásil to v súvislosti s definitívnym odmietnutím takejto diskusie zo strany SaS. Premiér chce diskutovať o predčasných voľbách, ako najreálnejší vidí jesenný termín. Dnes chce o termíne volieb rokovať so zástupcami OĽANO, Za ľudí, Sme rodina aj SaS. Hnutie Sme rodina je ochotné podporiť septembrový termín predčasných volieb, naďalej však preferuje voľby v júni. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová reagovala, že jej strana predčasné voľby odmieta podporiť.



Bratislava - Bývalé strany koalície napriek včerajším vyhláseniam reálne nechcú, aby sa konali predčasné parlamentné voľby. Vyhlásil to predseda strany Smer-SD Robert Fico, jedinú reálnu možnosť, ako dospieť k predčasným voľbám, vidí naďalej v referende. Smer-SD spolu s Jednotou dôchodcov na Slovensku vyzývajú občanov, aby sa zúčastnili na sobotnom referende.



Bratislava - Ak Národná rada do konca januára neprijme rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám, prezidentka Zuzana Čaputová je pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií. Hlava štátu to oznámila v reakcii na ukončenie diskusií o možnom vzniku parlamentnej väčšiny 76 poslancov.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký informoval, že rokovania týkajúce sa spôsobu uhrádzania vysokých faktúr za energie sa ešte stále intenzívne vedú.



Košice Ústavný súd SR rozhodol o sťažnosti v prípade policajného zásahu v bratislavskom sídle finančnej skupiny Penta z decembra 2020. Súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry s príkazom vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry na prehliadku iných priestorov boli porušené základné práva sťažovateľov na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného života.



Bratislava - Počas sobotného referenda dostane volič jeden hlasovací lístok s referendovou otázkou, kde zakrúžkuje odpoveď "áno" alebo "nie". Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný. Ak hlasuje inde ako v mieste trvalého pobytu, potrebuje aj hlasovací preukaz.



Michalovce - V jednom z bytov na sídlisku v Michalovciach našli včera podvečer štyri osoby bez známok života. TASR to potvrdila polícia. Podľa medializovaných informácií je za tragédiou streľba, obeťami majú byť dvaja dospelí a dve deti.

Na snímke policajné autá parkujú pred bytovým domom na Bieloruskej ulici v Michalovciach v utorok 17. januára 2023. V jednom z bytov na sídlisku v Michalovciach našli v utorok podvečer štyri osoby bez známok života.
Foto: TASR - Roman Hanc


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Európskej únii za prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur.

- Šéfka EK Ursula von der Leyenová na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose prisľúbila, že EÚ nepoľaví v podpore Ukrajiny a bude pri nej stáť tak dlho, ako to bude potrebné.



Davos - Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu ukazuje, že už nemá dlhšie zmysel, aby Ukrajina nebola v NATO. Vyhlásil to bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger, ktorý dlho namietal proti tomu, aby Ukrajina do NATO vstúpila. Kissinger, zástanca tzv. reálpolitiky, sa už celé mesiace vyslovuje za prímerie na Ukrajine, v rámci ktorého by Rusko nadobudlo územné zisky.



Bukurešť - Dve z troch prieskumných lietadiel NATO dočasne vyslaných do Rumunska pristáli na leteckej základni neďaleko hlavného mesta Bukurešť. Ich úlohou bude počas leteckých misií monitorovať ruskú vojenskú činnosť.



Varšava - Poľsko podporilo výzvu Nemecka na založenie medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.



Brusel - Európsky súd pre ľudské práva odsúdil Rusko za to, že neudelilo žiadnu formu právneho uznania homosexuálnym párom. To je podľa ESĽP povinnosťou všetkých krajín v rámci Európskeho dohovoru o ľudských právach.



Londýn - Zdravotníci v Anglicku dnes začali dvojdňový štrajk za zvýšenie svojich platov.



Kronplatz - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová tento týždeň vynechá preteky Svetového pohára v talianskom stredisku Cortina d’Ampezzo. Momentálne trénuje v Kronplatzi, kde sa najbližšie predstaví 24. januára v obrovskom slalome.