Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 19. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová preferuje termín predčasných volieb v prvej polovici roka, akceptuje však aj septembrový. Zdôraznila, že aktuálna vláda je len dočasne poverená výkonom funkcie. V prípade jej zásadného zlyhania v termíne do volieb je pripravená odňať jej poverenie a na potrebný čas vymenovať úradnícku vládu.



Bratislava - Predčasné parlamentné voľby by mohli byť 30. septembra. Po včerajšom rokovaní predstaviteľov bývalých koaličných strán to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Na snímke v pozadí zľava zľava štátny tajmník ministerstva finanancií SR Marcel Klimek, dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO), archívna snímka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Opozičná SaS je pripravená podporiť septembrový termín predčasných volieb. Za prijateľné riešenie považuje aj úradnícku vládu.



Bratislava - Sme rodina podporí predčasné voľby aj v septembrovom termíne. Skonštatoval to predseda hnutia a Národnej rady Boris Kollár. Čo sa týka zmeny ústavy, hnutie podľa neho nemá problém so žiadnym riešením a formou jej úpravy. Na tento účel deklaroval Boris Kollár 18 hlasov poslancov parlamentu za Sme rodina.



Bratislava - Školám financovaným zo štátneho rozpočtu by mala vláda pomôcť s vysokými cenami energií najprv kompenzáciou nedoplatkov za rok 2022. V druhom kroku by im mali na základe zberu údajov zvyšovať rozpočty, aby mohli uhradiť svoje aktuálne záväzky voči dodávateľom energií.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sústrastný telegram v súvislosti so včerajšou nehodou vrtuľníka pri meste Brovary.

- Zuzane Čaputovej je nesmierne ľúto aj tragickej udalosti v Michalovciach, kde po streľbe v byte zahynuli štyria ľudia. Pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť.



Kyjev Včerajší pád vrtuľníka, ku ktorému došlo v meste Brovary pri Kyjeve, si vyžiadal životy troch najvyššie postavených predstaviteľov ukrajinského ministerstva vnútra. Zahynul minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho prvý námestník Jevhen Jenin a štátny tajomník Jurij Lubkovyč. Nešťastie si vyžiadalo najmenej 14 obetí vrátane troch detí.

Mŕtve telá ležia na zemi na mieste, kde vrtuľník spadol na civilnú infraštruktúru v Brovari na predmestí Kyjeva na Ukrajine v stredu 18. januára 2023.
Foto: TASR/AP


- Ukrajinské ministerstvo vnútra dočasne povedie šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.



Praha - Vláda českého premiéra Petra Fialu môže ďalej vládnuť s dôverou Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky. Opozícii sa ju totiž zvrhnúť nepodarilo. Mimoriadna schôdza, ktorá bola zvolaná na žiadosť hnutia ANO, trvala dva dni. Rozprava a následné hlasovanie sa skončili včera tri minúty pred polnocou.



Budapešť - O výsledkoch vyšetrovaní likvidácie mafiána Györgya Döchera a jeho ochrankára a zavraždenia desiatich členov skupiny pápayovcov v Dunajskej Strede z roku 1999 budú zajtra v Budapešti informovať prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Štefan Hamran a šéf maďarskej polície János Balogh spolu so šéfmi maďarskej Pohotovostnej polície Národného úradu vyšetrovania a slovenskej Národnej kriminálnej agentúry.



Davos/Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera žiadal medzinárodné spoločenstvo o rýchle prijímanie rozhodnutí a vyjadril presvedčenie, že svet zdolá súčasné hrozby. "Čas, ktorý svet využíva na premýšľanie, teroristický štát využíva na zabíjanie," povedal prezident Zelenskyj, ktorý prostredníctvom videokonferencie vystúpil na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí z obrazovky s účastníkmi Svetového ekonomického fóra v Davose vo Švajčiarsku v stredu 18. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Davos - Bývalý britský premiér Boris Johnson dostal včera v Davose medailu "čestného občana Kyjeva" od jeho starostu Vitalija Klička.



Wellington - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že odstupuje. Vo funkcii predsedníčky vlády skončí najneskôr 7. februára.



Washington - Spojené štáty pripravujú ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote približne 2,5 miliardy dolárov. Malo by ísť o jeden z najväčších balíkov pomoci pre Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z konca vlaňajšieho februára.



Montreal - Juraj Slafkovský z tímu NHL Montreal Canadiens bude tri mesiace mimo hry. Jeho zranenie v dolnej časti tela si však nevyžiada operačný zákrok.



Taif - Futbalisti Interu Miláno v zostave s Milanom Škriniarom obhájili prvenstvo v talianskom Superpohári. V Saudskej Arábii zdolali mestského rivala AC Miláno 3:0. Milan Škriniar odohral celý zápas a v 78. minúte sa prihrávkou podieľal na treťom góle Interu.

Slovenský futbalista Interu Miláno Milan Škriniar (vpravo) sa teší so spoluhráčmi po výhre vo finálovom zápase o taliansky Superpohár AC Miláno - Inter Miláno v Rijáde v stredu 18. januára 2023.
Foto: TASR/AP