Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 20. januára 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady konali v januári, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 17,6 percenta. Nasleduje Smer-SD s 15,9 percenta a Progresívne Slovensko s 13,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO. SaS by skončila štvrtá so ziskom 9,1 percenta. Nasleduje OĽANO s 8,7 percenta, Republika by mala 7,3 percenta a Sme rodina 6,8 percenta hlasov. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH so 6,2 percenta hlasov.



Berlín – Prezidentka Zuzana Čaputová si budúci utorok v Berlíne prevezme Schwarzkopfovu európsku cenu. Dostala ju za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín a najmä Rómov a za ekologicky udržateľnú budúcnosť.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Predseda Národnej rady a šéf Sme rodina Boris Kollár odmieta dodatočné podmienky k podpore ústavného zákona umožňujúceho predčasné parlamentné voľby. Vyplýva to z jeho vyjadrenia vo včerajšej diskusnej relácii TV Joj. Ústava je podľa nezaradeného poslanca a šéfa mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho dokument, ku ktorému treba prechovávať úctu.

- Kollár i Pellegrini deklarujú podporu návrhu riešení spoločných životných situácií navzájom si blízkych osôb vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia.



Budapešť - Predstaviteľ maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer včera večer vyzval slovenského ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera, aby o Maďaroch hovoril s úctou. Štátny tajomník maďarskej diplomacie zodpovedný za bilaterálne vzťahy tak reagoval na jeho kritické slová o Maďarsku.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera v Prezidentskom paláci prijala na nástupnej audiencii nových nerezidentných veľvyslancov Fínska, Luxemburska a Litvy. Pri tejto príležitosti jej odovzdali svoje poverovacie listiny.



Varšava - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru školí príslušníkov polície a súdnictva zo štátov na západných hraniciach Ukrajiny. Snaží sa tak zabrániť pašovaniu ukoristených kultúrnych predmetov počas vojny na Ukrajine. Organizácia zorganizovala vo Varšave trojdňové kurzy pre príslušníkov z Poľska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Moldavska aj Ukrajiny.



Londýn - Skupina deviatich krajín vrátane Británie, Poľska, Slovenska či Holandska sa včera zaviazala, že bude ďalej poskytovať Ukrajine bezprecedentnú sériu darov vrátane ťažkých tankov, aby jej pomohli bojovať v konflikte s Ruskom.

Záchranári prehľadávajú trosky výškovej obytnej budovy po sobotňajšom raketovom útoku ruskej armády v meste Dnipro na východe Ukrajiny v nedeľu 15. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Predseda Európskej rady Charles Michel včera vyzval krajiny, aby Ukrajine poskytli tanky. Uviedol to po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.



Brusel - Západné tanky nebudú zázračným riešením pre Ukrajinu v jej boji s okupačnými ruskými silami. Upozornil na to vysokopostavený veliteľ Severoatlantickej aliancie Christopher Cavoli.



Washington - USA oznámili včera ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov. USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj dodatočných 59 bojových vozidiel pechoty Bradley, nie však tanky.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera večer vyhlásil, že očakáva, že dnešné kľúčové stretnutie spojencov Kyjeva na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku prinesie silné rozhodnutia ohľadom ďalších dodávok zbraní zo strany Západu.



Brusel - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell včera odsúdil vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý prirovnal kroky Západu voči Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine k holokaustu.



Washington - USA narazili včera na dlhový strop. Dôvodom sú spory medzi republikánmi a demokratmi okolo výdavkov, v dôsledku čoho Kongres dlhový strop nezvýšil. Americké ministerstvo financií preto oznámilo, že začína uplatňovať mimoriadne opatrenia s cieľom zabrániť platobnej neschopnosti.



Paríž - Viac ako 1,1 milióna ľudí protestovalo vo Francúzsku proti vládnemu návrhu na zvýšenie zákonného veku odchodu do dôchodku. Oznámilo to včera francúzske ministerstvo vnútra. Odborári počet protestujúcich odhadli na dva milióny.



Dubnica nad Váhom - Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili vo včerajšom zápase 31. kola Tipos Extraligy nad Duklou Trenčín 5:3 a vrátili sa na prvé miesto tabuľky.