Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. januára 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátenie voleného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov. Zároveň sa mali dohodnúť na termíne predčasných volieb 30. septembra. Včera večer o tom informoval dočasne poverený premiér Eduard Heger.


Bratislava - Štátna volebná komisia včera potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene ústavy. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Deviate referendum v histórii samostatnej SR inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

- Prezidentka Zuzana Čaputová považuje napriek neplatnosti sobotného referenda vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu za nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente.

- "Toto referendum by nebolo, keby sa bývalá koalícia správala normálne," vyhlásil predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

- Výsledky referenda sú dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie. Hnutie OĽANO to uviedlo v reakcii na výsledky všeľudového hlasovania.

- Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová povedala, že neúspešné referendum je ponižujúci debakel Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

- SaS rešpektuje neplatné výsledky referenda, no uvedomuje si vôľu vyše milióna voličov, ktorí si želajú umožnenie skrátenia volebného obdobia.

- Podľa lídra Smeru-SD Roberta Fica účasť na referende naznačuje, že pri najbližších parlamentných voľbách dôjde k zmene vlády.

- Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje výsledok referenda, zmena ústavy však podľa nej musí byť pre parlament prioritou aj po ňom.

Na snímke člen okrskovej volebnej komisie s prenosnou volebnou schránkou v malej obci Bacúrov, okres Zvolen 21. januára 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta zaťahovanie prokuratúry do politického boja. Reagoval tak na kritiku povereného predsedu vlády Eduarda Hegera za nadužívanie paragrafu 363 Trestného poriadku.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala agentúra PAP, vyhlásil, že ak Nemecko nebude súhlasiť s dodávkami tankov Leopard 2 Kyjevu, Poľsko vytvorí "menšiu koalíciu" krajín ochotných poslať na Ukrajinu tanky a ďalšie vojenské vybavenie.



Brusel - Nemecko nebude blokovať vývoz svojich tankov Leopard 2 z tretích krajín na Ukrajinu. V rozhovore pre francúzsku televíziu LCI to povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera nevylúčil, že jeho krajina dodá Ukrajine svoje tanky Leclerc.



Moskva - V prípade, že USA a členské krajiny Severoatlantickej aliancie dodajú Ukrajine zbrane, ktoré môžu ohroziť územie Ruska, čaká svet "globálna katastrofa", uviedol predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin.



Kyjev - Ukrajinská vláda odvolala včera z funkcie námestníka ministra pre infraštruktúru Vasyľa Lozynského, a to za údajne prijatie úplatku vo výške 400.000 dolárov. TASR o tom informuje na základe správ stanice Sky News a denníka The Guardian odvolávajúcich sa na ukrajinské médiá.

- Ukrajinské ministerstvo obrany poprelo medializované správy o tom, že podpísalo zmluvu na nákup predražených potravín.



Kyjev – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že korupcia nebude tolerovaná. Súčasne prisľúbil, že tento týždeň prídu dôležité rozhodnutia v boji proti tomuto chronickému problému krajiny, ktorý zatlačila do úzadia vojna proti Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzdáva úctu obetiam v súvislosti s nehodou vrtuľníka pri meste Brovary počas ich pohrebu v Kyjeve 21. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Praha - Česko podľa prezidentského kandidáta Andreja Babiša potrebuje takého prezidenta, ktorý rozumie ľuďom a vládnej agende. Jeho súper Petr Pavel podľa neho rozumie len armáde. Petr Pavel v debate finalistov prezidentských volieb, ktorú včera večer vysielala Česká televízia zase opakovane upozornil Babiša na prekrúcanie faktov.



Monterey Park - Podozrivý zo sobotňajšej večernej streľby v tanečnom klube v Kalifornii, ktorá si vyžiadala desať životov, sa sám zastrelil po tom, ako ho vypátrala polícia. Včera to oznámili miestne úrady.



New York - Hokejisti New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom vyhrali v zámorskej NHL doma nad Pittsburghom 2:1 po predĺžení.